Wyniki 1 do 2 z 2

Temat: Problem z otwieraniem localhost

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-12-2007
    Wpisy
    87
    Punkty
    10

    Domyślny Problem z otwieraniem localhost

    Witam,
    Po kilkunastu miesiącach bezawaryjnego działania sklepu na serwerze zewnętrznym chciałem tam dokonać pewnych zmian, ale przedtem musiałem je sobie przygotować na komputerze domowym, na którym mam zainstalowanego JAMPA 1.0 i Joomlę 1.5.22.
    System operacyjny WIN 7.
    Przeglądarki: IE 11, Firefox 25.1 (podstawowa)

    Problem polega na tym, że Jamp uruchamia się bezproblemowo, ale jak otwieram okienko wyboru (localhost, phpadmin, itd) i wybieram np. localhost, to przeglądarki zmieniają adres z http://localhost na http://www.localhost.com i wyświetla się komunikat: "Nie znaleziono serwera". Podobnie jest, gdy zamiast localhost wybiorę phpadmin lub phpinfo. Natomiast, jeżeli nie skorzystam z okienka wyboru w Jampie tylko w pasku adresu przeglądarki wpiszę adres bezwzględny serwera http://127.0.0.1, to wówczas localhost się otwiera. Podobnie jeśli wpiszą http://127.0.0.1/phpadmin to owiera się strona administracyjna.

    Próbowałem zmian w konfiguracji przeglądarek zmieniając np. w Firefox wartość pola browser.fixup.alternate.enabled na true ale to nic nie dało.
    Dla informacji - w stosunku do stanu jaki był przed kilkoma miesiącami, gdy localhost otwierał się bezproblemowo, nie pracowałem na nim i nie dokonywałem żadnych zmian w ustawieniach, określeniu portów, itd. Jedyne zmiany w używanym oprogramowaniu, to były aktualizacje oprogramowania przeglądarek.

    Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i znalazł jego rozwiązanie ? Jeśli tak, to będę wdzięczny za podpowiedź.
    I Jeszcze jedna uwaga - wygodniej jest korzystać z funkcjonalności Jampa niż po jego otwarciu każdorazowo wpisywać "z palca" adres na ścieżce. Mógłbym to sobie ułatwić zmieniając kilka słów w kodzie Jampa (zmiana nazwy adresu z nazwy względnej: "localhost", na bezwzględną "127.0.0.1", ale nie wiem, który plik jest za to odpowiedzialny. Możę Trzepiz coś podpowie.

    Pzdr
    erper

  2. #2
    Wyga trzepiz awatar
    Dołączył
    06-01-2006
    Skąd
    SH | SC
    Wpisy
    3 523
    Punkty
    252

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez erper Zobacz wiadomość
    Możę Trzepiz coś podpowie.
    Zdaję sobie sprawę, że minęło sporo czasu ale dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Nie wiem czy problem minął ale miałem podobny problem i chyba odpowiedzialny za to był Avast .. W jakiś nieznany dla mnie sposób właśnie przepisywał mi adresy z localhost na localhost.com. Samo przeszło po aktualizacji Avasta .. (ktoś nawet pisał do mnie w tej sprawie i również miał Avasta - więc mogę przyjąć, że właśnie to było powodem).

Podobne tematy

  1. Phoca Gallery: Problem z otwieraniem zdjęć
    przez torrenter na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 20-09-2011, 21:24
  2. Banner - problem z otwieraniem
    przez Salah Ah-Din na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 26-08-2010, 05:43
  3. Problem z otwieraniem strony
    przez Portal muzyczny na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 22-04-2010, 17:21
  4. Problem z otwieraniem strony z MENU
    przez aklisiewicz na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 03-04-2007, 23:01

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •