Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Problem w korzystaniu z JAMP 2.0

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-12-2007
    Wpisy
    87
    Punkty
    10

    Domyślny Problem w korzystaniu z JAMP 2.0

    Witam,
    Kiedyś korzystałem z JAMP 1.0. i bardzo mi się ten pakiet podobał. Zrobiłem sobie dzięki niemu 2 sklepy. Dziś pobrałem i zainstalowałem wersję JAMP 2.0 TRIAL żeby sprawdzić co się zmieniło i jak to działa. Niestety pojawił się problem polegający na tym, że o ile Jamp się uruchamia to próby otwarcia czegokolwiek (localhost, phpmyadmin, phpinfo) kończą się niepowodzeniem. Przeglądarki (Firefox 25.1, IE 11) zmieniają adres na http://www.localhost.com i wyświetla się komunikat, że nie można znaleźć serwera.

    Żaden port, z którego korzysta Jamp nie jest zajęty.

    Zmiana ustawienia przeglądarek żeby nie stosowały autouzupełniania nic nie pomogły. Podobnie jak zmiana wartości niektórych parametrów konfiguracyjnych usług realizowanych przez przeglądarki (po wejściu przez about:config).

    Natomiast jeśli wpiszę w ścieżce adresu przeglądarki http://127.0.0.1, albo http://127.0.0.1/phpmyadmin, to odpowiednie strony się otwierają. Oczywiście mogę tak robić, ale pierwotna funkcjonalność Jampa jest ograniczona, bo nie można korzystać z podstawowego okienka wyboru co ma być otwierane.

    Jakieś sugestie ?

    erper

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 858
    Punkty
    440

    Domyślny

    Szczerze mówiąc odpuściłbym sobie i zrobił zakładkę w przeglądarce - ale zawsze możesz skierować pytanie do Michała T. Nie wiem ale może jest to ograniczenie związane z wersją Jamp'a - czyli trial

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-12-2007
    Wpisy
    87
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki za odpowiedź. Tak już zrobiłem, ale nie daje mi spokoju dlaczego przeglądarki nie znajdują serwera localhost, albo zmieniają adres strony, pomimo wyłączonej funkcji autouzupełniania adresu. Zadałem podobne pytanie na forum Firefox'a, ale sugerowane działania nic nie pomogły. Spróbuję jeszcze wrócić do starej wersji Firefox'a (9.0 ze stycznia 2012), którą znalazłem w swoich programach instalacyjnych i na której Jamp 1.0 działał bezproblemowo.
    erper

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-12-2007
    Wpisy
    87
    Punkty
    10

    Domyślny

    MAGIA!
    Dziś Avast IS zasygnalizował konieczność aktualizacji oprogramowania. Zagapiłem się i uruchomiając aktualizację nie odznaczyłem, że nie chcę żeby mi zainstalowano Google Chrome (jakoś nie przepadam za tą przglądarką). Ale Chrome otwierał localhosta bezproblemowo a FF i IE dalej nie. Ucieszyłem się i zacząłem sobie konfigurować GCH do swoich przyzwyczajeń i ustawiłem go jako domyślną przeglądarkę. Jednak, gdy po jakiś czasie ponownie uruchomiłem komputer, to Chrome zaczął się zachowywać tak samo jak wcześniej FF i IE, więc go odinstalowałe. Natomiast stało się coś dziwnego (bo teraz nie próbowałem zmieniać jakichkolwiek ustawień w FF i IE), bo FF i IE zaczęły działać jak poprzednio i otwierają localhosta, nie zmieniając nic na pasku adresu. Zrobiłem dwa razy restart i jest OK. MAGIA ŚWIĄT.

    erper

  6. #5
    Wyga trzepiz awatar
    Dołączył
    06-01-2006
    Skąd
    SH | SC
    Wpisy
    3 523
    Punkty
    252

    Domyślny

    JAMP sam w sobie nie zmienia adresu. Miałem podobny przypadek (również używam Avasta). Przyznam, że nie znalazłem powodu dla którego dokładnie jak u Ciebie zmieniało mi adres z http://localhost na http://www.localhost.com

    U siebie rozwiązałem to w następujący sposób (Windows 7). W pliku
    Kod:
    c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
    dodałem:
    Kod:
    # localhost name resolution is handled within DNS itself.
    127.0.0.1       localhost
    127.0.0.1       www.localhost.com
    To rozwiązało problem, gdyż wszystkie zapytania na www.localhost.com były kierowane na 127.0.0.1

    Dokładnie tak jak u Ciebie, w pewnym momencie samo wszystko zaczęło działać poprawnie. Biorąc pod uwagę jedną rzecz wspólną (Avast) to wcale bym się nie zdziwił, gdyby to była jego sprawka a po jakiejś aktualizacji Avast problem zniknął. Tak czy inaczej u mnie wszystko już działa prawidłowo (nawet po usunięciu z hosts wpisu z www. ......)

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-12-2007
    Wpisy
    87
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam,
    Dziękuję za odpowiedź. Teraz również skłaniam się do stwierdzenia, że przyczyna tkwiła w Avast, tym bardziej, że - jak napisałeś - również używasz to oprogramowanie. Teraz u mnie wszystko działa normalnie więc od razu zrobiłem sobie obraz dysku.
    Pzdr
    erper

Podobne tematy

  1. Problem z JAMP'em
    przez themingv na forum Serwery lokalnie - JAMP, movAMP i inne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 06-02-2015, 23:26
  2. problem z jamp'em w windows 8.1
    przez kogeo na forum Serwery lokalnie - JAMP, movAMP i inne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 23-12-2013, 01:40
  3. Problem z sigplus przy korzystaniu z gTranslate
    przez AMP na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 17-07-2012, 00:23
  4. Problem z Joomla 1.6.1 na JAMP'ie...
    przez strona na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 02-10-2011, 13:43

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •