Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Rejestracja nowego użytkownikach w dwóch bazach iMySQL

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    28-01-2011
    Skąd
    Tomaszów Mazowieck, Kraków
    Wpisy
    116
    Punkty
    15

    Domyślny Rejestracja nowego użytkownikach w dwóch bazach iMySQL

    Potrzebuje posiadać zewnętrzną (poza joomlą) bazę danych z zarejestrowanymi użytkownikami (login) na portalu (Joomla3).

    Mój pomysł to w pliku który wysyłane są informacje o nowym użytkowniku do odpowiedniej tabeli w konstrukcji Joomla dopisać, by jeszcze wysyłał do zewnętrznej bazy (INSERT INTO ....)

    Ma ktoś lepszy pomysł?
    Jak nie to kto wie, który plik w Joomla3 odpowiada za wysyłanie do tabeli prefix_users informacji?

    NOTA:
    Jeszcze miałem pomysł z użyciem triggera w MySQL, ale szczerze nie wiem czy taki wywoływacz działa pomiędzy dwiema bazami nawet jak są na tym samym hostingu. Hmm....
    Projekt, który realizuje w Joomla: www.automarket.co.pl

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    28-01-2011
    Skąd
    Tomaszów Mazowieck, Kraków
    Wpisy
    116
    Punkty
    15

    Domyślny

    A czy ktoś wie, który plik odpowiedzialny jest za zapis nowego rekordu z użytkownikiem przy rejestracji?
    Projekt, który realizuje w Joomla: www.automarket.co.pl

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    28-01-2011
    Skąd
    Tomaszów Mazowieck, Kraków
    Wpisy
    116
    Punkty
    15

    Domyślny

    Najlepsza na forach jest jednoosobowa burza mózgów. Ehhhh

    ROZWIĄZANIE:
    Wiadomo, że Joomla oparta jest na wzorcu MVC więc pliku odpowiedzialnego za zapis do bazy iMySQL danych będzie odpowiadał plik znajdujący się w katalogu: models.
    Na pewno nie będziemy szukać takiego pliku w katalogu module tylko components.

    Reasumując taki plik odpowiedzialny za zapis nowego uzytkownika znajduje się:
    /components/com_users/models/registration.php

    Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy z tego zakresu proszę pisać na prv. Postaram się pomóc.
    Projekt, który realizuje w Joomla: www.automarket.co.pl

  5. #4
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 170
    Punkty
    378

    Domyślny

    Mam nadzieję, że wiesz do ilu tabel zapisywane są informacje o nowym uzytkowniku.
    Jeśli nawet dobrze utworzysz modyfikację i będzie kopiowała konto użytkownika do innej bazy, to bedziesz sie cieszył tym rozwiązaniem krótko - do czasu najblizszej aktualizacji.
    Najlepszym rozwiazaniem jest napisanie dodatku - np. z grupy user (funkcja onContentPrepareData jest wywoływana w modelu rejestracji)

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    28-01-2011
    Skąd
    Tomaszów Mazowieck, Kraków
    Wpisy
    116
    Punkty
    15

    Domyślny

    dodatku, czyli pluginu czy komponentu?
    Przyznaje Ci racje. Ubolewałem nad moim rozwiązaniem.
    Projekt, który realizuje w Joomla: www.automarket.co.pl

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 779
    Punkty
    1093

    Domyślny

    Dodatek= 'plugin'

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    28-01-2011
    Skąd
    Tomaszów Mazowieck, Kraków
    Wpisy
    116
    Punkty
    15

    Domyślny

    Dzięki Jola za naprowadzenie na dobry tor. Tego było mi trzeba. Poczytałem trochę tutoriali jak się piszę takie pluginy i na pierwszy rzut oka to nie jest źle. Oczywiście jest mały problem z samym kocem w pliku *.php. Czy możesz zerknąć i powiedzieć co w nim jest nie tak? Nie chodzi mi o brak np nawiasu tylko czy czegoś znaczącego brakuje czy na pierwszy rzut oka to o coś takiego chodzi i powinno działąć.
    Kod PHP:
    <?php
    defined
    ('_JEXEC') or die;

    class 
    plgUserUser_zyga extends JPlugin
    {
    $db JFactory::getBDO();
    $query $db->getQuery(true);
    $query->select('username')
        ->
    from('#__pob1_users');

    $username 'username';
    $password 'password';
    $database 'zygakomp';
    mysql_connect('localhost'$username$password);
    @
    mysql_select_db($database) or die("Nie udało się wybrać bazy danych");
    $newquery "INSERT INTO zz1_users VALUES ('','$row','','')";


    $db->setQuery($query);
    $rows = &db->loadObjectList();
    foreach(
    $rows as $row):
        
    $row->username;
        
    mysql_query($newquery);
    endforeach;
    mysql_close();
    }
    ?>
    Projekt, który realizuje w Joomla: www.automarket.co.pl

  9. #8
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 170
    Punkty
    378

    Domyślny

    Przyjrzyj się standardowym dodatkom z grupy user a zwłaszcza budowie:
    klasa zawiera funkcje;
    funkcje zawierają parametry;
    funkcje (z parametrami) pluginów są wywoływane w kodzie silnika Joomla

    W poprzednim wątku wskazałam Ci jakiej funkcji powinieneś użyć - dane rejestracyjne oprócz hasła masz juz przekazane w parametrach.

Podobne tematy

  1. rejestracja nowego użytkownika błąd...
    przez lextor na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 21-06-2011, 14:53
  2. rejestracja nowego użytkownika
    przez basia791 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 01-07-2010, 12:40
  3. Rejestracja nowego użytkownika
    przez kuba098 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 24-02-2010, 17:04
  4. Problem z rejestracja nowego uzytkownika
    przez P__G na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 13-12-2009, 21:27
  5. 1.5RC3 - rejestracja nowego usera
    przez turnt na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 19-10-2007, 20:09

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •