Jedna baza danych i dwa CMS'y
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 26

Temat: Jedna baza danych i dwa CMS'y

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-02-2006
    Wpisy
    82
    Punkty
    10

    Domyślny Jedna baza danych i dwa CMS'y

    Problem: http://forum.joomla.org/index.php/topic,34465.0.html

    Pytanie: czy da się zrobić tak by postawić od nowa Joomlę! i podpiąć ją do istniejącej bazy na której obecnie chodzi Mambo, po czy sukcesywnie "wyrównywać" funkcjonalność - idea jest taka żeby stary uwalony serwis pochodził kilka dni a w tym czasie stroił bym nowy - oba były by podpięte pod jedną bazę MySQL. na koniec tylko przekierowanie adresu na nowy katalog na serwerze.

    Można tak zrobić - nic się nie będzie gryzło??

    Czy dobrze kombiuję??

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Zrobilbym tak, ponieważ sama nowa instalaka Joomli Ci pewno nie wystarczy, ze bym skopiowial serwis do jakiegos podkatalogu i tam nadpisal pliki Joomla, dzięki temu bedziesz mial nadal wszystkie moduly itd, i bedziesz mogl sprawdzic co Ci chodzi pod Joomla z zainstalowanych dodatkow a co nie, oczywiscie mozesz to podpiac po ta sama baze

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    322
    Punkty
    26

    Domyślny

    A ja bym to zrobil nieco inaczej.
    1) Robie lustrzane odbicie serwisu na mambo, czyli np. kopiuje sobie strone ta sama do katalogu np. test

    2) Wgrywam zawartosc dumpa bazy starej do tej samej, bazy z tym, ze (uwaga!) nadaje jej inny prefix, co by miec w razie niepowodzenia stara baze na chodzie

    3) potem tak jak stone powiedzial, nadpisz sobie pliki i spokojnie testuj co i jak Ci smiga pod nowa wersja Joomla!

    Edit: 4) Nie zapomnij oczywiscie też poczynić stosownych zmian w pliku configuration.php swojej Joomli w nowym katalogu
    Ostanio edytowane przez vj_ : 06-02-2006 11:11
    Przeczytaj o tematyce: programy partnerskie zobacz też jak wygląda darmowa reklama dla Ciebie, no i na deser mam dla Ciebie stronę o pagerank i mały Kurs CSS

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-02-2006
    Wpisy
    82
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez stone
    Zrobilbym tak, ponieważ sama nowa instalaka Joomli Ci pewno nie wystarczy, ze bym skopiowial serwis do jakiegos podkatalogu i tam nadpisal pliki Joomla, dzięki temu bedziesz mial nadal wszystkie moduly itd, i bedziesz mogl sprawdzic co Ci chodzi pod Joomla z zainstalowanych dodatkow a co nie, oczywiscie mozesz to podpiac po ta sama baze
    czyli po kolei:
    1. Kopiuję katalog Mamboo gdzieś obok, np. "Joom"
    2. Na istniejącym katalogu "Joom" ze starą zawartością Mambo instaluję nową Joomlę!
    3. przy instalacji podaję stary prefix
    4. ma działć ... ?? (oczywiście przynajmniej sam goły cms, komponenty i moduły to inna bajka)

    Cytat Wysłane przez vj_
    1) Robie lustrzane odbicie serwisu na mambo, czyli np. kopiuje sobie strone ta sama do katalogu np. test

    2) Wgrywam zawartosc dumpa bazy starej do tej samej, bazy z tym, ze (uwaga!) nadaje jej inny prefix, co by miec w razie niepowodzenia stara baze na chodzie
    BackUp robi mi prowajder a w serwisie od kilku dni nie było zmian więc od tej strony to dotatkowa praca, wystarczy mi jak na tej samej bazie będą działać równolegle 2 CMSy

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    322
    Punkty
    26

    Domyślny

    Nie możesz przy instalacji podawać starego prefixa, ponieważ wtedy Ci się to nie zainstaluje to raz, dwa - nie instaluj tego od nowa, tylko wgraj kopię plików z Mambo swojego do tego katalogu Joom, a potem wgraj ręcznie sobie bazę z innym prefixem.. czyli np. jos_ ( chcesz mieć 2 serwisy z jedna baza, ale kazdy serwis korzysta z innych tabel przecież ) potem dokonaj upgradu do Joomla, a jak tego dokonać, to masz napisane w tutkach na oficjalnej stronie wsparcia, albo na forum. Powodzenia
    Przeczytaj o tematyce: programy partnerskie zobacz też jak wygląda darmowa reklama dla Ciebie, no i na deser mam dla Ciebie stronę o pagerank i mały Kurs CSS

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-02-2006
    Wpisy
    82
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez vj_
    ... nie instaluj tego od nowa, tylko wgraj kopię plików z Mambo swojego do tego katalogu Joom,
    właśnie skończyłem kopiować pliki

    Cytat Wysłane przez vj_
    a potem wgraj ręcznie sobie bazę z innym prefixem.. czyli np. jos_
    jak wgrać bazę ?? jakiś dump obecnej ?? i do dalej ?? chyba nie ogarniam tego

    Cytat Wysłane przez vj_
    ( chcesz mieć 2 serwisy z jedna baza, ale kazdy serwis korzysta z innych tabel przecież )
    to zadam głupie pytanie - dlaczego nie może z tych samych ??

    Cytat Wysłane przez vj_
    potem dokonaj upgradu do Joomla, a jak tego dokonać, to masz napisane w tutkach na oficjalnej stronie wsparcia,
    czyli tu:
    http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/ind...t/view/385/28/ ale tu piszą o sytuacji odwrotnej - czyli doklejaniu do nowego "starego" ...

  8. #7
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Kwestia jest taka ze to co propunej Vj jest po prostu bezpieczniejsze, gdyz pracujesz tylko na kopiach, aby utowrzyc kopie bazy musisz ja zrzucic i nastpenie w tym pliku zmienic prefix-y przy kazdej tabeli i wpisie i ponownie wgrac.

    Mi sie wydaje ze mozasz pracowac na tym samym tym, bardziej o ile wczesniej zrobisz kopie zapasową.

  9. #8
    Bywalec
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    322
    Punkty
    26

    Domyślny

    O! Lepiej się nie dało tego spointować, teraz do dzieła młody (jak sadze ) web masterze
    Przeczytaj o tematyce: programy partnerskie zobacz też jak wygląda darmowa reklama dla Ciebie, no i na deser mam dla Ciebie stronę o pagerank i mały Kurs CSS

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-02-2006
    Wpisy
    82
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez stone
    Kwestia jest taka ze to co propunej Vj jest po prostu bezpieczniejsze, gdyz pracujesz tylko na kopiach, aby utowrzyc kopie bazy musisz ja zrzucic i nastpenie w tym pliku zmienic prefix-y przy kazdej tabeli i wpisie i ponownie wgrac.
    chwila :
    1. dump
    2. zakładam nową bazę w MySQLu
    3. import dumpa do tej bazy
    4. zmiana prefixu
    5. instalacja Joomli na skopiowanym katalogu, podaję nowy prefix

    o czym zapomniałem / czego nie załapałem ??

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    322
    Punkty
    26

    Domyślny

    W mojej wersji to bedzie tak:

    1) Dump bazy mambo z prefixem mos_ jak mniemam
    2) nie zakladasz bazy zadnej, bo juz masz, w niej jest zawartosc tabel mambo z prefixem mos_ (jak mniemam )
    3) Wchodzisz do edytora jakiegos, nie polecam notatnika, za to polecam np. Notepad++ (google.pl) i zmieniasz sobie prefixy globalnie z mos_ na jos_ np..
    albo np. mos2_
    3) Nadpisujesz pliki z Joomla,
    4) Testy, testy i jeszcze raz testy. Wsio.
    Przeczytaj o tematyce: programy partnerskie zobacz też jak wygląda darmowa reklama dla Ciebie, no i na deser mam dla Ciebie stronę o pagerank i mały Kurs CSS

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •