Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 17

Temat: Problem aktualizacji Joomla 3.0.2 do 3.3 na home.pl / Problem z usunięciem index.php

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-02-2014
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    19
    Punkty
    2

    Domyślny Problem aktualizacji Joomla 3.0.2 do 3.3 na home.pl / Problem z usunięciem index.php

    Witam po raz kolejny,


    Od jakiegoś czasu walczę z joomla na home.pl. Na razienie chcę zmieniać hostingu bo zapewne da się coś z tym zrobić.

    Hosting: home.pl
    wersja Joomla!: 3.0.2
    Sposób instalacji: Joomla zainstalowana z autoinstalatora na home.pl. Znajduje się w folderze ftp://xxx/autoinstalator/joomla/

    Problemy:

    1 - Aktualizacja Joomli nie działa.Wyskakuje komunikat:

    Kod:
     Ostrzeżenie
     JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka:
     JInstaler::Instalacja: nie można odnaleźć pliku instalacyjnego XML Nie
     można odnaleźć pliku manifestu.
     Nie powiodło się usunięcie joomla.xml
     Stan aktualizacji wersji Joomla!
     Oprogramowanie Twojej witryny zostało zaktualizowane. Posiadasz teraz
     Joomla! w wersji: 3.0.2.
    Po napisaniu do home.pl napisali "sugerujemy kontakt z twórcą aplikacji celem uzyskania wsparcia w tym zakresie" -.-


    2 - W ustawieniach joomla włączyłem przepisywanie url i proste adresy. htaccess jest oczywiście przemianowany na .htaccess

    Tak wygląda sekcja odpowiedzialna za przepisywanie:

    Kod:
    ## Can be commented out if causes errors, see notes above.
    Options +FollowSymLinks
    
    ## Mod_rewrite in use.
    
    RewriteEngine On
    
    ## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits.
    # If you experience problems on your site block out the operations listed below
    # This attempts to block the most common type of exploit `attempts` to Joomla!
    #
    # Block out any script trying to base64_encode data within the URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode[^(]*\([^)]*\) [OR]
    # Block out any script that includes a ********** tag in URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} (<|%3C)([^s]*s)+cript.*(>|%3E) [NC,OR]
    # Block out any script trying to set a PHP GLOBALS variable via URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
    # Block out any script trying to modify a _REQUEST variable via URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
    # Return 403 Forbidden header and show the content of the root homepage
    RewriteRule .* index.php [F]
    #
    ## End - Rewrite rules to block out some common exploits.
    
    ## Begin - Custom redirects
    #
    # If you need to redirect some pages, or set a canonical non-www to
    # www redirect (or vice versa), place that code here. Ensure those
    # redirects use the correct RewriteRule syntax and the [R=301,L] flags.
    #
    ## End - Custom redirects
    
    ##
    # Uncomment following line if your webserver's URL
    # is not directly related to physical file paths.
    # Update Your Joomla! Directory (just / for root).
    ##
    
    RewriteBase /.
    
    ## Begin - Joomla! core SEF Section.
    #
    RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
    #
    # If the requested path and file is not /index.php and the request
    # has not already been internally rewritten to the index.php script
    RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index\.php
    # and the request is for something within the component folder,
    # or for the site root, or for an extensionless URL, or the
    # requested URL ends with one of the listed extensions
    RewriteCond %{REQUEST_URI} /component/|(/[^.]*|\.(php|html?|feed|pdf|vcf|raw))$ [NC]
    # and the requested path and file doesn't directly match a physical file
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    # and the requested path and file doesn't directly match a physical folder
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    # internally rewrite the request to the index.php script
    RewriteRule .* index.php [L]
    #
    ## End - Joomla! core SEF Section.

    w .htaccess posiadam dodatkowo zmiane adresu z wersji z http://www.xx.eu do http://xx.eu


    Ma ktoś jakiś pomysł ?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    27-02-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    489
    Punkty
    74

    Domyślny

    Najlepsze rzwiazanie to zmienic hosting
    Po napisaniu do home.pl napisali "sugerujemy kontakt z twórcą aplikacji celem uzyskania wsparcia w tym zakresie"
    To standard na home.pl
    Pozdrawiam

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-02-2014
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    19
    Punkty
    2

    Domyślny

    no to na pewno będzie zrobione ale później. na razie muszę działać na tym co mam

  5. #4
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 850
    Punkty
    440

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez marian_mk Zobacz wiadomość
    Po napisaniu do home.pl napisali "sugerujemy kontakt z twórcą aplikacji celem uzyskania wsparcia w tym zakresie"
    Zdaje się że dawno nie było draki z home.pl - już kiedyś mieli zwyczaj tak pisać - potem na skutek pewnych działań na jakiś czas im przeszło - jak widać mamy nawrót "choroby".
    Po pierwsze:
    home.pl bierze za to pieniądze i jest przez to zobowiązanie do obsługi technicznej (może zaczną więc nam płacić za pomoc ich klientom)
    Po wtóre: to home.pl tak zmodyfikował autoinstalator że w efekcie wersja finalna po instalacji z Joomla jest zmodyfikowana i nie jednolita z jej odpowiednikiem instalowanym w standardowy sposób
    Po trzecie: Joomla 3.x do < Joomla 3.5 jest wersją rozwojową i jako taka nie powinno być możliwości instalowanie jej autoinstalatorem (zbyt dużo zmian rozwojowych pomiędzy kolejnymi wersjami Joomla 3.x.x.
    Po czwarte: Zrób pełną kopię zapasową za pomocą akeeba i .......
    Zainstaluj patch aktualizacyjny tak jak rozszerzenia (moduły, komponenty, dodatki)
    nie udało się?
    Żaden problem:
    Ściągnij na komputer lokalny pełną paczkę instalacyjną Joomla 3.3
    rozpakuj
    usuń z katalogu głównego rozpakowanej paczki katalog install oraz plik confguration.php (o ile tam jest - bo nie pamiętam a akurat ten plik ma zostać nie nadpisany)
    resztą "nadpisz" via ftp Joomla na home.pl
    Następnie - zaloguj się do zaplecza -użyj narzędzia Baza Danych (tam gdzie instalacje)
    I napraw Bazę Danych
    Podmień plik

    .htaccess z tego na serwerze na nowy - stworzony poprzez przemianowanie orginalnego htaccess.txt z paczki instalacyjnej (pamiętaj o swoim przekierowaniu domeny)
    - wyłącz statystyki na home.pl
    W ten sposób powinieneś zaktualizować Joomla i pozbyć się "super poprawek" autorów autoinstalatora na home.pl
    Pzdr

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-02-2014
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    19
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki wielkie za sugestie. W wolnej chwili sprawdze Twoje rozwiązania.

    Jeśli chodzi stricte o zachowanie osobnika z "helpdesku" to na razie zasugeruję im iz stosowanie spychologii pospolitej nie jest rozwiązaniem problemu tym badziej, ze problem dotyczy instalcji zrobionej z ich instalatora a nie mojej wlasnej. Swoja droga ciekawe ilu pracownikow home.pl udziela się tutaj na forum albo chociaz je przegląda

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-02-2014
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    19
    Punkty
    2

    Domyślny

    zainstalowalem aktualizacje do 3.3.0 i... jest zonk... po aktualizacji moge smigac po zapleczu poza jedna strona

    System-> Pulpit.

    Chcialem naprawic bazy danych ale bylo ok.. (na zaś i tak po zauwazeniu ze pulpit nie działa spróbowałem naprawić ale widocznie nie było co naprawiać)

    Wchodzac bez zalogowania np z innej przegladarki na adres/administrator laduje mi sie panel logowania ale po kliknięciu zaloguj nagle dostaje:
    Kod:
    500 Internal Error
    
         The server encountered an internal error and could not complete your request.


    Sprawdzając informacje o systemie:

    Kod:
    Joomla! 3.3.0 Stable [ Ember ] 30-April-2014 14:00 GMT
    Joomla Platform 13.1.0 Stable [ Curiosity ] 24-Apr-2013 00:00 GMT
    Strona chodzi normalnie (chociaz nadal index.php występuje w adresie)

    więc z lekka zgłupiałem...

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    27-02-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    489
    Punkty
    74

    Domyślny

    więc z lekka zgłupiałem...
    bo home.pl nie jest dla normalnych

    Od rana przenosze serwis na home.pl , wydawało sie, ze działa ale po wygasnieciu sesji klapa - nie moze zapisac nowej sesji w bazie.
    Wiec zainstalowałem autoinstalator - home.pl , w katalogu głownym zainstalowałem swoja wersje serwisu z akeeaba , natomist baze importowałem recznie przez phpAdmin i narazie "hula" ale nie wiem jak długo
    Pozdrawiam

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-02-2014
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    19
    Punkty
    2

    Domyślny

    coraz lepiej... przywrocilem backupa no i chcialem wgrac nie 3.3 tylko 3.2.4 (jako ze php ponizej 5.3.9 na home) i po tej aktualizacji wywalilo mnie totalnie (500 internal error)

    Jest moze jakis kanał irc gdzie mozna kogos z forum ogarnac ?

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    27-02-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    489
    Punkty
    74

    Domyślny

    Strona wczoraj działała , dzisiaj:
    Kod PHP:
    SQL=INSERT INTO `prem3_session` (`session_id`, `client_id`, `time`) VALUES  ('a3544dfa0d040ebe66366c5091cb3795'0'1400483085'
    czy to nie sugeruje przepełnienia bazy danych?
    Pozdrawiam

  11. #10
    Wyjadacz mac awatar
    Dołączył
    09-10-2011
    Skąd
    Warszawa
    Wpisy
    879
    Punkty
    115

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Chrupek Zobacz wiadomość
    coraz lepiej... przywrocilem backupa no i chcialem wgrac nie 3.3 tylko 3.2.4 (jako ze php ponizej 5.3.9 na home) i po tej aktualizacji wywalilo mnie totalnie (500 internal error)

    Jest moze jakis kanał irc gdzie mozna kogos z forum ogarnac ?
    Mozna ustawid PHP5.4 na home.pl, opcja dla wtajemniczonych
    Kod:
    :Location /*.php
     Use php54
     :Location
    
    Poza tym ewidetnie od jakiegos czasu home.pl szwankuje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Usunięcie przekierowania index.php z domeny.pl/index.php
    przez grashnar na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 07-03-2014, 17:36
  2. Inna treść na strona.com.pl/index.php/en/ i www.strona.com.pl/index.php/en/
    przez mad80 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 23-01-2013, 11:35
  3. Nie przekierowywuje na index.php - www.domena.pl/index.php
    przez strona na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 29-08-2012, 12:08
  4. Problem z usunięciem opisu na stronie
    przez piasio na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 06-09-2011, 14:47
  5. Problem z usunięciem przycisku Home--->Coś tam
    przez damsaw na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 28-10-2009, 21:42

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •