menu górne i dolne - jak zmienić
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: menu górne i dolne - jak zmienić

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    04-06-2014
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny menu górne i dolne - jak zmienić

    Witam!
    Moja szkoła posiada stronę opartą na Joomla 1.0.15 - http://www.zst.grudziadz.com.pl
    Menu po lewej stronie zmieniam bez problemu, ale nie wiem jak "dobrać" się do menu górnego i dolnego.
    Najchętniej bym je wyłączył po prostu.
    [usunięte: zwiastun]
    W projektancie menu mam takie coś:
    [usunięte: zwiastun]

    Gdy wybieram Witryna -> Podgląd -> Szablon - pozycje modułów, to moje lewe menu nazywa się "left" (napis left w czerwonej ramce), prawy górny róg nad górnym menu nazywa się "user9", więcej ramek z nazwami nie ma

    Z gory dzięki za zainteresowanie tematem
    Pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Debiutant
    Dołączył
    04-06-2014
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    3 miesiące , dwa i pół tysiąca wyświetleń i nikt nie ma pomysłu ??? ;)
    Myślałem, że Joomla z założenia to klikanie i proste wstawianie. Aż tak twórcy szkolnej strony namieszali czy o co chodzi?
    Pozdrawiam

  4. #3
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Znajdź sobie kod podglądu pozycji i wyłącz konkretny moduł
    inna opcja możliwa to menu przypisane w szablonie i tam szukać
    inna opcja menu - wyłącz te pozycje menu na zapleczu i zobacz co się stanie
    - nie stękaj czekając
    Cytat Wysłane przez Lukasz4 Zobacz wiadomość
    3 miesiące , dwa i pół tysiąca wyświetleń;)
    tylko popracuj odrobinę
    testy na trzy minuty
    all

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    04-06-2014
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Może i stękam jak to się wyraziłeś, ale skoro pytam, to znaczy, że nie wiem. Powiem więcej: nigdy nie tworzyłem niczego w Joomli, a teraz zmieniam czyjś twór.
    Odpisałeś na kilka wierszy i dzięki Ci za to, pokombinuję.
    Setki (tysiące?) ludzi tu weszło i nikomu nie chciało się napisać lamusowi podpowiedzi, dziwne jak na forum.
    Dzięki

  6. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 291
    Punkty
    1133

    Domyślny

    A jakiej to odpowiedzi oczekujesz, bo pytasz o elementarz obsługi Joomla: jak wyłączyć menu. Menu to moduł. Zwykle osadzony w pozycji modułów w szablonie. Lista modułów jest na stronie zarządzania modułami.
    Bywa, ze menu osadzone jest bezpośrednio w szablonie. Wówczas włączanie/wyłączanie może się odbywać w ustawieniach szablonu albo trzeba dokonywać zmian w kodzie. Pierwsze - to znów elementarz - trzeba sobie obejrzeć ustawienia szablonu i skonfigurować. Drugie - trzeba mieć a) dostęp do kodu b) trochę wiedzy. Pierwsze masz Ty, drugie mają użytkownicy Forum, ale bez dostępu do kodu Ci nie objaśnią.
    I na koniec: Witryna jest postawiona na Joomla 1.0, czyli wersji prehistorycznej. Ta wersja nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany na nową, więc jakiekolwiek "grzebanie" w jej kodzie, konfiguracji to strata czasu. Materiały na temat migracji znajdziesz na joomla.pl i wiki.joomla.pl.
    Tabele, które dodałeś wywalam, bo one nikomu na nic, a Tobie przydałoby się na pewno popatrzeć na typ modułu w ostatniej kolumnie i potrenować wyłączanie tych co mają "menu" w nazwie typu.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    04-06-2014
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za kolejne podpowiedzi.
    Nie stresujcie się tak, bawię się tylko w klikanie na tej stronie (dodaj news i takie tam) i nie mam zamiaru nigdzie migrować. Może ktoś stworzy nową stronę a jak nie, to nie mój problem. Wiedzę o Joomli chciałem ograniczyć do minimum, bo nie jest to mi potrzebne.
    Popatrzę na spokojnie i może się uda.
    Dzięki

  8. #7
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Lukasz4 Zobacz wiadomość
    (...)
    Nie stresujcie się tak, bawię się tylko w klikanie na tej stronie (dodaj news i takie tam) i nie mam zamiaru nigdzie migrować. Może ktoś stworzy nową stronę a jak nie, to nie mój problem. (...)
    Bardzo nieodpowiedzialna postawa osoby, która jest upoważniona do administrowania stroną szkoły. Pozostawanie w wersji 1.0.15 to proszenie się o atak na stronę i ze względu na bezpieczeństwo zgromadzonych tam danych należałoby o tym fakcie poinformować dyrekcję szkoły.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    04-06-2014
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Po pierwsze to była frywolna odpowiedź na dziwne sformułowania w moją stronę (wybaczcie, że chciałem iść na łatwiznę, na pewno Wy tak nie robicie w żadnej dziedzinie życia).
    Po drugie jak chcecie, to sobie informujcie, już był atak nie tyko na stronę, ale na całą wspaniałą domenę, na której mamy za darmo miejsce. Wykupiliśmy już miejsce gdzie indziej i trwają prace nad stworzeniem strony od podstaw, więc tym bardziej nie widzę sensu teraz migrować.
    Po trzecie nie przechwujemy tam PESELi ani adresów czy telefonów, więc nie wiem o jakich danych mowa.
    Po czwarte oczekwiałem pomocy, a tu jakieś straszenie i pouczanie jaki to jestem leniwy. Gratuluję postawy, tym bardziej, że dziękowałem w każdym poście.
    Żegnam

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 291
    Punkty
    1133

    Domyślny

    Otrzymał Pan rzeczowe informacje i zwrócono Panu uwagę na istotne kwestie bezpieczeństwa. Gratulacje proszę zachować dla siebie!
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Podobne tematy

  1. Indeksy górne i dolne nie wyświetlają się
    przez czarekzugaj na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 25-07-2013, 17:52
  2. Jak stworzyć takie dolne menu
    przez brt00 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 26-04-2013, 17:30
  3. Menu górne(belka)jak zrobić
    przez aaasss na forum Menu, struktura witryny
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 20-05-2010, 22:18
  4. jak ustawic menu górne?
    przez 1q2w3e4r na forum Różne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 09-03-2010, 19:13
  5. Jak zmienić górne logo
    przez Karol18020 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 12-11-2009, 23:59

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •