migracja do 3.x
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: migracja do 3.x

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    27-01-2014
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny migracja do 3.x

    Cześć.

    Aktualnie korzystam z przestarzałej wersji joomla 1.5. dlatego chciałbym przejść na wyższą wersję czyli na 3.x.

    Dzwoniłem do mojego hostingu i powiedzieli mi, że spełniają wymagania dla joomla 3. Systucja wygląda w ten sposób, że moja baza danych jest w wersji sql 4.0.27 (joomla 3 wymaga MySQL z obsługą InnoDB) 5.1 +) i mogą ją zaktualizować do 5.1.

    Wymyśliłem sobie, że dla bezpieczeństwa i ciągłości działania mojej aktualnej strony postawiłbym na subdomenie, na tym samym serwerze identyczną stronkę lecz pod innym adresem i na niej zrobiłbym migracje. W ten sposób na spokojnie i w razie problemów mógłbym walczyć z procesem migracji, jednocześnie pierwotna strona byłaby ciągle dostępna. Po pozytywnej migracji przerzuciłbym wszystkie pliki na pierwotną stronkę. Hosting oferuję tylko 1 bazę danych. Więc dla celów miigracji będę musiał wykorzystać tą samą.

    I tu jest moje pytanie. Skoro wersję mają różne wymagania:

    Joomla 1.5.x

    PHP - zalecane 5.2 or 5.3, minimum 4.3.10
    MySQL - zalecane 4.1.x+, minimum 3.23

    Joomla 3.x
    PHP - (wyłączone Magic Quotes GPC) 5.3.10 +
    MySQL - (wymagana obsługa InnoDB) 5.1 +

    to czy po aktualizacji bazy do 5.1 + strona oparta na joomla 1.5 będzie poprawnie działała?


    Czy ten sposób migracji jest poprawny (da się to w ten sposób zrobić,), znacie lepszy?


    Pozdrawiam.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga trzepiz awatar
    Dołączył
    06-01-2006
    Skąd
    SH | SC
    Wpisy
    3 530
    Punkty
    252

    Domyślny

    Lepszym sposobem będzie wykonanie migracji w środowisku lokalnym (na swoim komputerze). Możesz do tego celu użyć 14-dniowej (bezpłatnej) wersji JAMP --> www.jamp.joomla.pl.

    W ten sposób nie zmieniając nic na swoim hostingu będziesz mógł wykonać wszystkie testy. A po zakończeniu migracji przenieść stronę na serwer zdalny.

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    23-04-2010
    Wpisy
    74
    Punkty
    12

    Domyślny

    Baza danych to nie wszystko. Sprawdź też dla pewności czy wszystkie Twoje dodatki, rozszerzenia mają odpowiednik dla J3.x Bo jak nie będą kompatybilne to co zrobisz?

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-12-2014
    Wpisy
    52
    Punkty
    8

    Domyślny

    Podepnę się pod temat. Także testuję sobie na subdomenach (nie mam teraz prywatnego komputera, a na służbowym nie chcę za dożo mieszać).
    Miałem w lecie awarię (joomla 1,7), więc stawiałem od nowa 2,5 i udało mi się zaimportować bazę w całości.
    Teraz, przy okazji przejścia na 3, chcę wyczyścić bazę z pozostałości po modułach, które były na 1,7, nie zostały tamtej wersji odinstalowane, a teraz baza nie pozwala ich odinstalować.
    Summa summarum, chcę postawić 3,3 od nowa i zaimportować tylko treści.
    O ile z samymi artykułami sobie poradziłem - tabela _content, to nie bardzo wiem, jak zrobić, aby zaimportować kategorie.
    Usunięcie z 3,3 tabeli _categories i zaimportowanie jej z 2,5 skutkuje błędami.
    @twarog48 - z 1,7 do 2,5 udało mi się nadpisać bazę w całości, ale dobrze jest wcześniej odinstalować dodatkowe moduły.
    Ostanio edytowane przez jaceko007 : 19-12-2014 10:29

  6. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 287
    Punkty
    1132

    Domyślny

    Rozumiem, że sobie poradziłeś.
    Jeśli nie - takie "ręczne" przenoszenie tabel bazy danych z różnych systemów (J 1.7 i J 2.5 to jednak dwa różne systemy, choć ten drugi jest kontynuacją pierwszego), jest działaniem narażonym na rózne błędy. Trzeba bardzo dobrze znać struktury obu baz danych, aby sobie pozwalać na takie działanie.
    W Twoim przypadku należało:
    a) przejść z Joomla 1.7 do Joomla 2.5 według instrukcji, które można znaleźć m.in. na naszym wiki
    albo
    b) użyć rozwiązania do importu danych (np. J2XML).
    Ostanio edytowane przez trzepiz : 19-12-2014 17:35
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-12-2014
    Wpisy
    52
    Punkty
    8

    Domyślny

    Pomalutku jednak wychodzi.
    Postawiłem caystą instancję, utwrzyłem menu. Utworzyłem kategorie tak, aby ID miały te same co w źródle. Jednen nr ID był zajęty, więc zmieniłem w PMA. Po czym skasowałem tabelę _content w czystej instancji i zaimportowałem wyeksportowaną wcześniej tabelę _content ze źródła.
    Teraz tylko uporządkować menu, tak jak powinno być, wyróżniając artykuły.
    Wygląda, że wszystko OK.

Podobne tematy

  1. Migracja
    przez Madusia na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 23-06-2014, 18:59
  2. MIGRACJA: migracja z 1.5.x na 3.x.x - problem z MENU
    przez Xyfka na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 15-06-2014, 14:20
  3. Migracja
    przez Klusek1 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 24-05-2014, 12:28
  4. Migracja z 1.5 do 1.6
    przez bazyl009 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 18-02-2011, 22:35
  5. migracja do 1.6
    przez robcio59 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 26-01-2011, 13:17

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •