Zamiast localhost/strona przekierowuje mnie na www.strona.pl/strona.
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Zamiast localhost/strona przekierowuje mnie na www.strona.pl/strona.

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    02-02-2014
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny Zamiast localhost/strona przekierowuje mnie na www.strona.pl/strona.

    Witam
    Od kilku dni walczę z jedną instalacją Joomla 2.5. Rozpakowałem i uruchomiłem stronę, w odnośniku na localhost, mam ja widoczna jako "strona" i po najechaniu myszą, widze adres: localhost/strona, jednak jak na nią klikne, to adres zmienia się na www.strona/strona zamiast (jak to się dzieje na innych( localhost/strona.
    Sprawdziłem: htaccess.txt, configuration.php i wszędzie adresy mam zmienione na localhost, zamieniłem htaccess.txt na .htaccess, podmieniłem htaccess.txt na ten z czystej instalacji, oczyściłem cahce, korzystam z kilku przeglądarek i nic się nie zmienia, w dalszym ciągu mam błąd 404 - strona nie isntieje (co jest oczywiste, bo pod adresem www.strona.pl/strona, nie ma takiej strony).
    Gdzie jeszcze szukać przyczyn takiego przekierowania?
    Sprawdzałem różne wątki i oczywiście szukałem przez "wujka" google, ale nic z tego co znalazłem, nie przyniosło rezultatu.
    Dzieje się tak tylko na jednej z instalacji joomla, pozostałe działają jak należy.

    *www.strona.pl - to przykład nie rzeczywisty adres.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Czy tę instalację wykonywałeś na serwerze lokalnym czy odtwarzałeś ją z kopii witryny działającej gdzieś na serwerze?
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    02-02-2014
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Wykonałem z kopii witryny poprzez akeeba backup.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Przyczyną mogą być wpisy w configuration.php i w .htaccess (htaccess.txt nie ma nic do rzezy, to jest przykładowy plik).

    Instalator ANGIE (z Akeeby) dobrze sobie zwykle radzi. Ale może nie zwróciłeś uwagi, gdy podawał ścieżki do sprawdzenia.
    W pliku configuration.php są trzy miejsca, które mogą powodować problem:
    Kod PHP:
        public $live_site ''#powinno być puste
        
    public $log_path 'W:\\var\\www\\XXXXXXXXXXXXXXXXX/logs'# powinno być ścieżką lokalną, tu przykład z JAMP-a, XXXXX - nazwa katalogu ze stroną
        
    public $tmp_path 'W:\\var\\www\\XXXXXXXXXXXXXXXXX/tmp'# powinno być ścieżką lokalną, tu przykład z JAMP-a, XXXXX - nazwa katalogu ze stroną 
    Porównaj sobie te wpisy z wpisami w innych instalacjach lokalnych

    W pliku .htaccess może być różnie, trzeba by widzieć plik, by coś powiedzieć. Ale... lokalnie możesz po prostu wyłączyć korzystanie z pliku .htaccess. Zmień jego nazwę, np. na htacces.org i wyłącz w konfiguracji globalnej przepisywanie URL (w Optymalizacji dla przeglądarek)
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    02-02-2014
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Wszystko co opisałeś, już robiłem, spróbuję jeszcze raz zaintalować tą stronę (co prawda, robiłem to juz kilka razy) z kopii i prześledzić czy gdzieś nie ma tego linku.
    Sprawdziłem też wpisy w configuration.php - wszystkie wygladaja tak samo.

    - - - Updated - - -

    Niestety, po kolejnej instalacji, problem pozostaje ten sam.
    Nawet probowałem wpisac localhost/strona ale i to nie pomoglo, dalej mam informację: "404 Kategorii nie znaleziono" - bo znowu przenosi mnie na adres www.strona.pl/strona zamiast localhost/strona.
    Wszedzie w configuration.php mam adres zaczynajacy sie na localhost/strona - więc raczej przyczyna jest w którymś z plików bazy danych lub jakimś dodatku do joomli.

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    ale gdzie i po co masz w configuration jakieś adresy z cząstkami localhost/strona? Joomla takich adresów do pliku configuration (ani nigdzie indziej) nie wpisuje!
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Podobne tematy

  1. Jak zrobić z strona.pl/pl na strona.pl/pl/glowna.html
    przez majdyk na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 05-02-2013, 15:40
  2. Inna treść na strona.com.pl/index.php/en/ i www.strona.com.pl/index.php/en/
    przez mad80 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 23-01-2013, 11:35
  3. Inne tło strony na www.moa strona.pl niż na http://moja strona.pl.
    przez xyloto na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 26-07-2012, 10:30
  4. Ataki na stronę www.team29er.pl
    przez Grooveman na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 20-04-2010, 13:39
  5. Przekierowuje wszystko na stronę startową
    przez slaskiemiasta na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 16-09-2009, 03:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •