Joomla - strona startowa
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Joomla - strona startowa

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    10-10-2005
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny Joomla - strona startowa

    Mam pytanko: Chcialbym aby na podstawowej stronie (stronie startowej) serwisu pojawial sie tekst z rysunkiem. Nie chce aby to byly domyslne wiadomosci tylko modul w formie tekstu.
    Jak cos takiego zrealizowac??
    W content/frontpage manager mam do wyboru tylko aktualne News. A ja chcialbym aby to byl staly tekst - reklamujacy firme. Czy mozna jakos zmienic frontpage ??
    Mam nadzieje ze w miare jasno wytlumaczylem.
    Pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Witam

    Można tak: utworzyc panelu admina opdowiedni moduł, nastepnie w skórce przed mainbody dodać mosLoadModules ( 'user9' ); i wtym user9 opublikowac swoj modul

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    10-10-2005
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    hmmmm
    nie mozna tego uzyskac bez recznej modyfikacji skorki??

    Chcialem utworzyc nowy modul. User9 nie zajmuje calej szerokosci strony.
    A tylko lewa strone. Chcialbym aby ten modul byl glownym modulem na pierwszej stronie. Po lewej menu i logowanie, po prawej jakies wiadomosci.
    Da sie to zrobic z panelu??
    pozdrawiam

  5. #4
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Hmm, zalezy co chcialbys w tym module umiescic.

    Moze to Ci sie przyda. Jako strona głowna/startowa ładuje się ta strona, która jest ustawiona jako pierwsza w main menu. Być wystarczy Cu zrobic jakaś stronę staryczna i podlinkowac ja z pierwszego miejsca w tym menu

  6. #5
    canonier
    Gość

    Domyślny

    Zawsze na forach "lubiłem" odpowiedzi w postaci: "utworzyc panelu admina opdowiedni moduł"

    Nie jestem pewien czy o to chodzi, ale można zrobić to prosto w ten sposób.

    Jeśli chodzi o pomysł z artykulem statycznym jest fajny, ale niestety w statycznych nie ma możliwości zaznaczenia aby ukazał się na stronie startowej :-(
    Ja zrobiłem sobie sekcje pt. Pierwsza strona
    Kategorie w tej sekcji pt. Pierwsza
    I tam umieszczam artykuliki jakie chce zamieszczać na pierwszych stronach,
    mam już przyszłościowe łącznie z świątecznymi.
    W artykule jaki chcesz mieć na pierwszej stronie aktualnie zaznaczam "Publikuj" i "Show on Frontpage" i jest.

    Pozostaje jeszcze sprawa poprawnego skonfigurowania komponentu pierwszej strony. A dostać się do tego można tak
    Menu / mainmeu / Start
    i tu w parametrach jest wiele opcji jak ma być wyświetlana, ile artykułów, sortowanie itp.
    Osobiście w tym przypadku polecam większość ukryć, i metodą prob zmieniać parametry i obserwować jak zmienia się strona startowa.

    Canonier

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Rzecz w tym, czy odpowiedzi typu: załóż moduł w panelu admina są poprawne. A w tym przypadku odpowiedź stone taką jest, sugestie canoniera do problemu Shinki mają się, niestety, nijak.

    Jeśli potrzebny jest w szablonie obszar na moduł szerokości równej obszarowi głównej zawartości (mainbody), a nie ma takiego w szablonie, trzeba go, niestety dorobić. Rzecz nie jet trudna. Najogólniej wystarczy przed linią powodującą załadowanie mainbody dodać linię ładującą moduł o ustalonej przez siebie nazwie (wystarczy skopiwać np. linię łądująca moduł do obszaru left i zmienić nazwę obszaru). Jeśli obszar mainbody ładowany jest do komórki w wierszu tabeli - można dodać wiersz z komórką powyżej i tam załadować moduł.
    Jeśli - to do Shinki - myślisz o stronie firmowej, to bez odpowiedniej przeróbki pliku szablonu się, niestety nie obędzie, skoro wybrałeś szablon bez miejsca przeznaczonego na reklamę, rozwiniętego na całą szerokość środkowej kolumny.
    Ostanio edytowane przez zwiastun : 28-10-2005 14:53
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez canonier
    Jeśli chodzi o pomysł z artykulem statycznym jest fajny, ale niestety w statycznych nie ma możliwości zaznaczenia aby ukazał się na stronie startowej :-(
    Canonier
    Canonier nie ma racji - możesz z powodzeniem napisać sobie artykuł statyczny, następnie utworzyć link w Głównym Menu do tego artykułu i przestawić ten link jako pierwszy na liście (np. pod nazwą Start): ten statyczny dokument będzie domyślnym dla całej witryny. Mniejsza o to, czy to w ogóle ma sens takie "o Firmie" jako domyślny dokument ...

    Ponieważ praktycznie każdy docelowy element Joomla! wskazany jako pierwszy link w głównym menu stanowi domyślny dokument - istnieje wiele sposobów, żeby zamieścić jakąś statyczną treść dla domyślnego dokumentu.
    Przykładowo możesz wstawić tam link do Blog (wybranej - np. Wiadomości) Sekcji Artykułów i zaznaczyć w opcjach że ma być pokazywany opis. Wtedy w opisie sekcji piszesz swoje "O Firmie" i w efekcie masz na stronie domyślnej najpierw tekst "O Firmie", poniżej blog najnowszych wiadomości, a jak jeszcze zaznaczysz, że ma być wyświetlany Tytuł i napiszesz tam np. "Witaj na naszej stronie", to już będzie pełnie szczęścia ...
    Oczywiście przykład wyżej to tylko przykład. Pokombinuj sam, pewnie znajdziesz najlepsze dla siebie rozwiązanie - bez modyfikacji templatki. Natomiast jeśli efekt będzie dalej niezadowalający - to tak jak napisał Zwiastun: deklarujesz w pliku index.php templatki obszar, wstawiasz w ten obszar nowy lub istniejący moduł o wybranej zawartości ...

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-11-2005
    Wpisy
    91
    Punkty
    11

    Domyślny

    Może to zły pomysł, ale dlaczego nie wykorzystać banerów? Treści mało, ale ciągłe zmiany zapewnione przy przechodzeniu po podstronach.

  10. #9

    Domyślny

    a propo tego stałego tekstu to może wystarczy ci go wstawić do pliku index.php i powinno być, jak tak mam i tekst jest estetyczny, z możliwością 'czytaj więcej' z obrazkiem w tle

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •