component- w adminie- dlaczego dodaje "administrator" dla <img src="zrodlo "
Wyniki 1 do 3 z 3

Temat: component- w adminie- dlaczego dodaje "administrator" dla <img src="zrodlo "

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    08-03-2007
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny component- w adminie- dlaczego dodaje "administrator" dla <img src="zrodlo "

    Witam
    W joomli mam taki problem
    w bazie w polu text zapisany jest kod html za pomocą edytora wysiwyg
    mam tam miedzy innymi taki fragment
    <img src="<A href="http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">">http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">;


    , w componencie w adminie pobieram zawartosc tego kodu,

    $row = new mosLetterman( $database );
    // load the row from the db table
    $row->load( $uid );

    gdy zrobie
    echo htmlspecialchars(echo $row->html_message);
    to zrodlo jest ok, czyli wyrzuca
    <img src="<A href="http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">">http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">;

    gdy natomiast napiszę

    echo $row->html_message , obrazek nie jest wyswietlany, zmienia sie zawartosc
    src, dodaje się automatycznie "/administrator/" czyli
    <img src="<A href="http://www.strona.pl/administrator/pictures/foto1.jpg">">http://www.strona.pl/administrator/pictures/foto1.jpg">;
    dlaczego, co zrobic aby sie nie dodawało, proszę o pomoc
    pozdrawiam
    Stachu

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    wynika to stad ze 90% obrazow (sciezek obrazow) w bazie jest trzymana w postaci sciezki wzglednej , np "/images/stories/up.jpg"
    poza tym:
    <img src="<A href="http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">">http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg">;
    od kiedy to w src umieszcz sie tag <a> ?
    proponuje wstawic na moment:
    var_dump($row);
    i obejrzec strukture obiektu, użyć $moconfiglivesite z doklejoną ścieżką obrazu np. $row->image (jesli $row jest obiektem) , $row['image'] (jeśli arrayem), oczywiscie zakladajac ze pole obrazka nazywa sie image znajac podstawy php i podgladajac typ i struktury zmiennych przez var_dump powinienes sobie poradzic.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    08-03-2007
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny

    Znam php całkiem niezle, przepraszam pomylka w obrazku jest
    <img src=http://www.strona.pl/pictures/foto1.jpg>, i dodaje /administrator/
    czyli
    <img src="http://www.strona.pl/administrator/pictures/foto1.jpg"> po wyciągnieciu
    z bazy i zrobieniu
    echo $row->html_message w adminie, componencie
    dane po wyciagnieciu z bazy sa ok bez tego przedrostka "/administrator/", dopiero przy echo tak sie dzieje
    Stachu

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •