przeniesienie strony 1.0.7 problem
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: przeniesienie strony 1.0.7 problem

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    06-05-2014
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Joomla! 1.0 przeniesienie strony 1.0.7 problem

    Provider padł i postawiłemz backupu bazy i plików stronkę na home.pl.
    Generalnie odzysk się udał, po zmianie configuration.php serwis jako tako ruszył - jest dostęp do strony, do panelu admina etc.
    Nie ładuję się większość grafki, przya rtykułach czy obrazkach widzę, że tworzy się do nich dziwny odnośnik np:
    Kod:
    http://serwer.home.pl/tytul/administrator/serwer.home.pl/tytul/administrator/serwer.home.pl/tytul/serwer.home.pl/tytul/templates/projekt/images/mozaika.gif
    Prawidłowo plik leży oczywiście w serwer.home.pl/tytul/templates/projekt/images/mozaika.gif
    Można to jakoś globalnie naprawić?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Debiutant
    Dołączył
    06-05-2014
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu rzeźbić w g... joomli 1.
    Mam backup bazy w formacie sql - czy jest gdzies opis co zmienić/dopisać w polach tabel żeby jakoś to wrzucić do bazy najnowszej joomli?

  4. #3
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 295
    Punkty
    1134

    Domyślny

    Tak raczej nie dasz rady.
    Skoro strona Ci się wczytała i jakoś działa - przenieś to na serwer lokalny (np. oparty na JAMP-ie) i wykonaj kolejno aktualizację do 1.5 a potem do 2.5/3.x. Procedury masz opisane na joomla.pl i na wiki.joomla.pl.
    Jeśli podasz więcej informacji, co jest w witrynie oprócz artykułów, to może podpowiem jeszcze jakiś konkret.
    Migracja do 1.5 za pomocą MTW-migratora powinna pójść gładko.
    Oczywiście, poprawianie tego co jest w 1.0.7 sensu nie ma żadnego, ale.... do migracji może być konieczne, a nawet na pewno konieczne będzie uaktualnienie tej wersji do wersji 1.0.15 - pakiety 1.0.15 znajdziesz na pliki.joomla.pl - wybierz pakiet standardowy (nie pakiet Joomla 1.0.15 :: J!IE utf, ale Joomla 1.0.15 :: JAL iso; aktualizacja to po prostu nadpisanie plików plikami z pakietu instalacyjnego). W razie problemów - pisz
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    06-05-2014
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    na joomla.pl wywala błąd 404 przy próbie pobrania. Ściągnałem z innej
    strony czystą 1.0.15 - strona się popsuła trochę bardziej. Wyrzuciła
    kilka ostrzeżeń o braku delimitera i nie pozwoliła się zalogować do
    panelu. Zerowanie hasła w bazie też nie pomogło.

    wróciłem do 1.0.7, zauważyłem kolejną rzecz - przy kilku na jakiś
    artykuł wywala brak materiału, ale link jest zły, tym razem przy
    artykułach pomija katalog w którym est wrzucona joomla, tworzy link np.
    serwerhome/content/view/1261/91/ , a powinno byc
    serwerhome/katalog/content itd. Jak się dopisze ręcznie do linku,
    działa.

    Wpis w configuration.php mam

    $mosConfig_absolute_path = '/katalog' i strona z nim działa. Jak to wyczyszczę, działać przestaje. Warning i Fatal error.

    Jest jakiś inny wpis, w którym można ustalić ścieżkę contentu?

  6. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 295
    Punkty
    1134

    Domyślny

    1. Zainstaluj lokalnie (ewentualnie pobierz starszą bezpłatną wersję mov'AMP-a ze strony pliki.joomla.pl, żeby stworzyć sobie serwer lokalny odpowiedni dla tak starej wersji J!)
    2. Zainstaluj lokalnie wersję 1.0.15 (ISO)
    3. Wyeksportuj sobie ze starej Joomla tabelę jos_content, jos_category, jos_user, jos_core_acl_aro oraz jos_core_acl_groups_aro_map.
    4. Następnie zaimportuj te dane do bazy danych Joomla 1.0.15. Będziesz mieć przeniesione do najnowszej wersji artykuły i użytkowników.
    Dalej jak w opisach na wiki.joomla.pl
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 295
    Punkty
    1134

    Domyślny

    PS Jeśli nie masz ostatnich wersji Joomla 1.0.15 - podaj na PW adres e-mail, podeślę. Przepraszam za skierowanie na pliki.joomla.pl. Byłem przekonany, że tam to jeszcze siedzi
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7

    Domyślny

    Dobra szybka pomoc widze na tym forum

Podobne tematy

  1. Przeniesienie strony na nowe konto hostinowe i problem
    przez marcinp1984 na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post/autor: 13-09-2013, 11:00
  2. Przeniesienie strony z weebly do joomla
    przez rzeczoznawca na forum Różne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 09-08-2013, 07:48
  3. Backup - Problem + przeniesienie strony.
    przez bin1 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post/autor: 28-03-2013, 19:38

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •