Joomla 1.5.22 do...??? - Strona 3
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Wyniki 21 do 30 z 43

Temat: Joomla 1.5.22 do...???

  1. #21
    Wiarus tomaszek83 awatar
    Dołączył
    19-05-2008
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Wpisy
    2 191
    Punkty
    167

    Domyślny

    A może dostosować tą grafikę do jakiegoś frameworka, chyba będzie najszybciej.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #22
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-09-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny

    Chyba tak.. to tylko grafika i style.css...

    Będę próbować, nie mam innego wyjścia...

  4. #23
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-09-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny

    Znowu potrzebuję pomocy - chyba już ostatni raz, bo większość rzeczy już wstawionych.
    Zaktualizowałam wersję Joomla z 1.5 na 2.0 i potem szybko z 2.0 na tę najbardziej aktualną, czyli 3.4.3 - Uf - dałam radę!! Potem pojawił się problem.. NIE MOŻNA zmienić wersji językowej na polską - po lekturze, i to nie było problemem - ale problem istniał przez godzinę

    Teraz mam joomlę i chcę przerobić stary szablon na nowszy, natrafiłam na artykuł: http://wiki.joomla.pl/Aktualizacja_s...sji_1.5_do_2.5 no.. tylko że to jest jednak 2.5, a ja mam 3.4... i teraz kolejna zagwozdka. Planuję zainstalować jakiś pierwszy lepszy szablon do wersji 3, i spróbować przekopiować elementy, style i grafikę. Da radę?

    Teraz na stronie jest wgrany "protostar - Default" i pomimo zmiany ustawień szablonu, menu nadal nie jest widoczne.. co zrobić z tym fantem?

  5. #24
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez blablabla Zobacz wiadomość
    Planuję zainstalować jakiś pierwszy lepszy szablon do wersji 3, i spróbować przekopiować elementy, style i grafikę. Da radę?
    W projektowaniu szablonów między Joomla 1.5 a Joomla 3 zmieniło się bardo dużo. Mniej więcej różnica epoki.
    Zatem:
    1. Szukasz szablonu, który Ci odpowiada i być może jest w jakiejś mierze podobny do tego, który miałaś (kolorystyka, układ).
    2. Instalujesz i konfigurujesz.
    3. Rozważasz, co ze starego wyglądu chcesz przenieść do nowego.
    A gdy już wiesz, co na pewno chcesz, to próbujesz zaimplementować. Wtedy będzie Ci tez można pomóc.
    Moim zdaniem nie ma sensu "przerabiać" szablonu z 1.5 na 3.x choćby ze względu na kwestie responsywności. A to nie jedyny powód.
    Jedyne racjonalne działanie to tworzenie szablonu od podstaw, jeśli ktoś ma do tego kwalifikacje, albo dostosowanie do swoich wyobrażeń jakiegoś szablonu klubowego.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #25
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-09-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ciężko mi znaleźć szablon bez "wodotrysków", jedyne czego potrzebuje, to najprostszego, zwyklego szablonu -Załącznik 8353
    bez sliderów, bez menu bocznych. Ot, wszystko.

  7. #26
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Ale taki zwykły, prosty szablon masz w standardzie - Prostar się nazywa. Nie musisz włączać żadnych bocznych modułów. Możesz ustalić układ strony (płynny lub stały), możesz bardzo łatwo dodać grafikę w nagłówku (osadzasz ją w module), dodanie tła całej strony to prosty zabieg w CSS. I do tego dopasowanie kolorystyki, rozmiarów czcionek - trochę pracy z CSS
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #27
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-09-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny

    Zrobiłam coś zupełnie innego - do Prostar wrzuciłam plik index.php pochodzący ze starego szablonu, do tego css + grafika (również ze starego) i.... jest, nawet wygląda całkiem zacnie - o prawda jest parę "niedociągnięć", ale i tym sobie poradzę ) Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam... zwiastun??

    Druga sprawa, Szczegóły Odsłony - tego chciałabym się pozbyć.

    - - - Updated - - -

    Czy da się również odzyskać zdjęcia wgrywane za pomocą Phoca Gallery?? Wszystkie galerie poznikały, bo i ten moduł zniknął po migracji..

  9. #28
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez blablabla Zobacz wiadomość
    Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam...
    Choć masz efekt, to na 99% nie zrobiłaś dobrze
    Aby odpowiedzieć ze 100% pewnością, trzeba by to widzieć.

    Szczegóły Odsłony: pozbędziesz się w ustawieniach artykułów albo pozycji menu

    Odnośnie galerii:
    Trzeba by dokonywać także migracji galerii, ale to złożona sprawa.
    Odtwórz galerię - zainstaluj komponent, przerzuć pliki do katalogu i poumieszczaj je na nowo w galeriach.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  10. #29
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-09-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny

    chyba slepa jestem, ale naprawde nie widze podgladu artykułów...
    do galerii jest ponad 80 zdjec do dodania - nie ma szans na migrację "foki"?

    - - - Updated - - -

    I jeszcze jedno... BARDZO brakuje mi TinyMC w tej ulepszonej, rozbudowanej wersji.. a nigdzie nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie

  11. #30
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez blablabla Zobacz wiadomość
    chyba slepa jestem, ale naprawde nie widze podgladu artykułów...
    Nie jesteś. Nie ma czegoś takiego. Przecież widzisz w edytorze, jak artykuł wygląda.
    Cytat Wysłane przez blablabla Zobacz wiadomość
    I jeszcze jedno... BARDZO brakuje mi TinyMC w tej ulepszonej, rozbudowanej wersji.. a nigdzie nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie
    A gdzie szukałaś?
    Bo wystarczy wejść w ustawienia TinyMCE i wybrać tryb Rozszerzony zamiast domyślnego Wzbogaconego.
    Phoca: Musiałabyś poczytać na stronie galerii, jak migrować dane ze starszej wersji
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Aktualizacja joomla 2.5.22 do joomla 3.3.1 Fatal error
    przez wojtasm91 na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 15-07-2014, 17:55
  2. Serwer a Joomla 1.5.22
    przez Wojtas_78 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 15-02-2012, 23:40
  3. Serwer a Joomla 1.5.22
    przez Wojtas_78 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 15-02-2012, 23:00
  4. Aktualizacja joomla 1.5.22
    przez Marfish na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post/autor: 27-11-2010, 12:44

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •