Helix 3, problem z menu
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 23

Temat: Helix 3, problem z menu

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-09-2011
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Joomla! 3.4 Helix 3, problem z menu

    Jak zrobić coś takiego że jak przewijam stronę dół to menu "rozpoznaje" na jakiej kotwicy aktualnie jestem (jak pod linkiem http://demo.joomshaper.com/?template=xeon)
    używam ich bezpłatnej wersji frameworka Helix 3 i coś takiego chce zrobić ale nie działa :/

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Xeon, to darmowy szablon typu onepage, pobierz go i przeanalizuj ustawienia poszczególnych pozycji menu. Zobaczysz w jaki sposób są one przypisane do pozycji modułów strony frontowej. Framework Helix 3 umożliwia samodzielne dodawanie nowych pozycji modułów z poziomu konfiguracji szablonu w zapleczu strony. Aby tak dodane, nowe pozycje modułów były w praktyce widoczne, trzeba jeszcze ich nazwy dodać do wykazu wszystkich pozycji w pliku templateDetails.xml. Sposób "rozpoznawania" kotwic" to odpowiednie tworzenie pozycji menu, jako zewnętrznego łącza systemowego, gdzie w opcji "Łącze" należy wskazać nazwę danej pozycji modułu, poprzedzając ją znakiem #, np: #sp-testimonial1-wrapper.
    To tyle w największym skrócie w temacie tworzenia menu w szablonie typu onepage na podstawie frameworku Helix 3.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-09-2011
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    i wszystko dokładnie tak robię, po kliknięciu w odpowiedni link w menu strona przewija się na dół,
    problem w tym że ten link nie jest podświetlony jako obecnie aktywny (info o tym że aktualnie jestem w sekcji przypisanej pod ten link)

    patrzyłem na Xeon ale nie widzę tam żadnych różnic poza jednym czego nie rozumiem - tam ID div jest bez "sp-"

  5. #4
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Sprawdź firebugiem jak jest ostylowana aktywna pozycja - plik preset1.css, reguła:

    #sp-main-menu ul.level-0 > li:hover, #sp-main-menu ul.level-0 > li.active {
    background: #52b6ec none repeat scroll 0 0;
    }
    Dalej napisałeś: "...tam ID div jest bez "sp-"..." id divu owszem, ale klasa dla niego już ma sp-.... Pobierz szablon Xwon z przykładowymi danymi, zainstaluj i sprawdź wszystko.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-09-2011
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    zainstalowałem sobie osobno xeon, mam tak samo ustawione menu po stronie zaplecza joomla, mimo to jak zjadę sobie myszką na sam dół gdzie mam KONTAKT (link w menu jest odpowiednio sparametryzowany - też scrolluje stronę na to miejsce) to w menu mam dalej HOME jako aktywny
    firebugiem podejrzałem że element <li class="menu-item"> nie ustawia sie jako active

  7. #6
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez tiger Zobacz wiadomość
    zainstalowałem sobie osobno xeon
    Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś mojej sugestii. Pisałem o zainstalowaniu szablonu z przykładowymi danymi, czyli należało pobrać plik Quickstart Pack Joomla 3.
    Gwarantuję, że po zainstalowaniu otrzymasz widok identyczny ze stroną demo tego szablonu, wraz z aktywnymi pozycjami menu.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-09-2011
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    zrobiłem tak dokładnie
    i wszystko jest tak samo między moją stroną a stroną demo w szablonie Xeon... ale w kodzie są różnice i nie wiem z czego to wynika
    możliwe że moja strona jest już troche poprzerabiana i trzeba od nowa na świeżo to zrobić

  9. #8
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Kolejność działań powinna być taka: najpierw instalujemy quickstart, a potem go przerabiamy do swoich potrzeb.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  10. #9
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 902
    Punkty
    443

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez alex51 Zobacz wiadomość
    najpierw instalujemy quickstart, a potem go przerabiamy do swoich potrzeb
    Co jest o tyle dyskusyjnym rozwiązaniem że twórcy szablonów traktują quickstart'y trochę po macoszemu - a więc nie dbają o ich "czystość kodu" i zapisów w BD - często można znaleźć po instalacji quickstart'a w BD tabele nieistniejącego komponentu lub katalogi od takich rozszerzeń. Fajnym testem jest tutaj "wykrywanie" w zakładce instalacje - niekiedy pokazuje z marszu jakie "perełki" zostały. To wszystko ma istotny wpływ na dalsze funkcjonowanie witryny i ocenę jakości CMS Joomla oraz naszej pracy.
    Tak więc fajną praktyką jest stawianie witryny od podstaw "podglądając" sposoby rozwiązania i wykonania niezbędnych nam elementów na demo.

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    07-12-2016
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Witam! Mam podobny problem z Helix 3 i chciałem się dowiedzieć czy udało Wam się to może jakoś rozwiązać. Mam stronę onepage, menu jest odpowiednio ostylowane, tylko, że cały czas podświetlony jest Home. Menu normalnie reaguje po najechaniu na poszczególne itemy, wszystko ładnie się scrolluje na stronce, jednak cały czas jest aktywny tylko home. Zgodnie z dokumentacją nadałem w menu klasę "home" dla Home ale nic to nie daje. W menu Home mam jako Page SP Builder Page, a reszta jest zrobiona jako linki zewnętrzne. Reasumując problem leży w tym, że cały czas strona otwarta jest jako home i niezależnie gdzie się udamy to cały czas w menu aktywny jest home... Macie jakieś sugestie jak można by to rozwiązać?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Helix 2 - Problem z modyfikacja szablonu
    przez DzikiDzik na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 07-08-2015, 09:53
  2. Problem z templatkami Helix II
    przez misiek99 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 05-08-2015, 22:24
  3. Problem z kodem HTML w Helix framework.
    przez szeryf75 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 21-02-2015, 18:33
  4. Szablon Helix problem z edycją
    przez silverwind na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 17-02-2015, 20:37
  5. Problem z nawigacją - szablon Helix II
    przez poddot na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 20-08-2013, 19:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •