Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 22

Temat: Helix 3, problem z menu

  1. #11
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 777
    Punkty
    1093

    Domyślny

    Link do strony? "Teoria" na ten temat jest w poradnikach o podstawach CSS. Nie oczekujesz przecież, że ktoś Ci ją tu będzie powtarzał.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Debiutant
    Dołączył
    07-12-2016
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Link do strony? "Teoria" na ten temat jest w poradnikach o podstawach CSS. Nie oczekujesz przecież, że ktoś Ci ją tu będzie powtarzał.
    Witaj Zwiastunie. Niestety to chyba nie takie proste jak by się mogło wydawać... Template o nazwie Brand onepage zakupiony w Theme Canyon... tutaj link do wersji demo http://preview.themeforest.net/item/...262.1502434448
    Jak widać na powyższym przykładzie sam template już nie działa prawidłowo. Nie aktywują się pozycje w menu ani po naciśnięciu ani po przejściu do konkretnej sekcji... Podświetla się cały czas Home.

    Po przeanalizowaniu chyba wszystkich wątków forum na joomlashape.com podmieniłem pliki java odpowiedzialne za smoothscroll... efekt jest tutaj pod roboczym na razie adresem: http://www.jelitex.pl
    Jak widać, teraz poszczególne pozycje w menu aktywują się po kliknięciu lub po przewinięciu strony do odpowiedniej sekcji, jednak pojawił się kolejny problem... Jak przewijamy z dołu do góry to aktywacja pozycji w menu zatrzymuje się na drugiej. Nie aktywuje się pierwsza czyli Home, ponadto teraz z tego miejsca (z samego topu) kiedy podświetlony jest services (druga pozycja w menu) po jej kliknięciu nie przewija do services.
    Pozycja Home to SP Page Builder Page, a pozostałe to kotwice. Macie jakiś pomysł?

  4. #13
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    To ciekawe, bo u mnie wygląda to inaczej, czyli prawidłowo. Zarówno strona demo jak i Twój przykład pokazują właściwe zaznaczenie aktywnej pozycji menu. Może coś się zmieniło od czasu, jak pisałeś ostatni post?
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    07-12-2016
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dokładnie... sporo się zmieniło. Dodałem jeszcze jedna sekcję Start na samym początku a Home zrobiłem jako ikonkę która przeładowuje całą stronę i tak wydaje mi się jest w porządku. Ewentualnie wyłącze w ogóle Home z menu. Dziękuję za zainteresowanie moim zapytaniem.

    Strona Demo jednak nie działa wciąż poprawnie. Nie podświetlają się itemy w menu poza Home.

  6. #15
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Może dla "potomnych" opiszesz komplet dokonanych zmian? Zastanawiam się jednak, czy nie prościej byłoby zaktualizować szablon, który na stronie demo ma poprawioną oczekiwaną przez Ciebie funkcjonalność.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  7. #16
    Debiutant
    Dołączył
    07-12-2016
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ok bardzo chętnie opisze bo być może ktoś jeszcze spotka się z takim problemem.

    Pierwszy problem na jaki napotkałem z tym szablonem było to, że pomimo ładnego przewijania strony do poszczególnych sekcji po kliknięciu na itemy w menu nie podświetlały się one. Wciąż podświetlony był tylko Home. Po wielu poszukiwaniach na stronie supportu Helix 3, oraz tutoriali na youtube trafiłem na taki tutorial dotyczący robienia menu onepage w helix 3:
    https://www.youtube.com/watch?v=rPEs_svP7dY

    Zgodnie z radą ściągnąłem paczkę plików java script: main.js, smoothcroll.js i jquerr.nav i podmieniłem je w katalogu js mojej templatki.

    W tym momencie zaczęło działać podświetlanie poszczególnych pozycji w menu zgodnie z ich przewijaniem, ale nie do końca... Pierwszy item w menu czyli Home jest linkiem do strony SP Page Buildera a pozostałe itemy odnośnikami do #sekcji. W przypadku gdy przewijałem stronę z powrotem do góry podświetlanie zatrzymywało się na drugiej pozycji w menu, pomimo iż byłem już na samej górze w Home. Ponadto klikając w menu na drugą pozycję nie przewijało do niej i wciąż była podświetlona. Zrobiłem więc nową sekcję w pierwszym rzędzie jako #start i dodałem dla niej nową pozycję w menu. Żeby to dobrze wyglądało Home w menu zamieniłem za ikonkę domku poprzez makro w Rokcandy i dodatek NS Font Awesome i teraz ten domek przeładowuje stronę a następna pozycja czyli Start normalnie przewija do góry z każdej następnej i wszystko działa fajnie. Można też wyłączyć wyświetlanie tego domku i wtedy jest normalnie działające menu od pozycji Start.

    No ale teraz mam kolejny mały zgrzyt. A mianowicie chodzi o to jak zrobić żeby po naciśnięciu na button podlinkowany do #sekcji przewijał do niej stronę? Bo w tej chwili działa to tylko w menu.
    Np. chciałbym, żeby po naciśnięciu na button "learn more" przewijało do sekcji #services


    Co do strony demo templatu to jednak nie działa ona tak jak należy. Przynajmniej u mnie. Nie podświetlają się pozycje menu oprócz Home.

  8. #17
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    55
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam mam problem z tym szablonem. Mianowicie nie wyświetla mi godziny dodania artykułu tylko dzień miesiąc i rok . Jakiś pomysł aby wyświetlało godzinę ? Dodam ż en ainnym szablonie wyświetla.

  9. #18
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 777
    Punkty
    1093

    Domyślny

    Prawdopodobnie masz nadpisany widok artykułu w szablonie i została użyyta w nim inna stała językowa (bez godziny). Odszukaj w pliakch szablonu stałych językowych z zonaczeniem daty. Znajdziesz je w pliku językowym pl-PL.ini

  10. #19
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    55
    Punkty
    10

    Domyślny

    Problem jest taki że w tym szablonie nie ma folderu language a w innych jest...

  11. #20
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 777
    Punkty
    1093

    Domyślny

    Katalog language jest w głównym katalogu Joomla.
    Daty są zapisywane za pomocą kilku stałych językowych - zobaczysz je we wskazanym pliku pl-PL.ini. Wyszukaj pliki szablonu stałej językowej, która jest kluczem dla formatu daty wyświetlanej w Twojej witrynie i zastąp ten klucz stałą z formatem uwzględniającym godzinę.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Helix 2 - Problem z modyfikacja szablonu
    przez DzikiDzik na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 07-08-2015, 09:53
  2. Problem z templatkami Helix II
    przez misiek99 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 05-08-2015, 22:24
  3. Problem z kodem HTML w Helix framework.
    przez szeryf75 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 21-02-2015, 18:33
  4. Szablon Helix problem z edycją
    przez silverwind na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 17-02-2015, 20:37
  5. Problem z nawigacją - szablon Helix II
    przez poddot na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 20-08-2013, 19:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •