Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Szukam pomocy w JOOMLA 3.4 - wlazł jakiś wirus

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    19-01-2016
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Joomla! 3.4 Szukam pomocy w JOOMLA 3.4 - wlazł jakiś wirus

    Poszukuję pomocy "naprawie" JOOMLA 3.4 jakiś wirus namieszał i zablokował serwis i dostęp do ADMINA.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Debiutant
    Dołączył
    15-02-2010
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam. Mam podobny problem. Wirus to trojan agent. Mam pytanie czy posiadając bazę danych bez kopii strony mogę przywrócić stronę?

  4. #3
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 119
    Punkty
    522

    Domyślny

    To ja witam :-)

    Możesz przywrócić, ale nie będziesz miał grafik i innych dodanych przez Ciebie plików.
    Pytanie, czy z bazą wszystko jest ok...

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    15-02-2010
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziękuję za szybką odpowiedź
    A proszę napisać jak to zrobić? Czy mam na nowo zainstalować joomle i w trakcie podać nazwę bazy? Mam skopiowana starą stronę ale bez zainfekowanych plików.

  6. #5
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 119
    Punkty
    522

    Domyślny

    Starą stronę, czy starą bazę?

    Upraszczając: zrobić nową instalację i podmienić bazę / pliki.

  7. #6
    Bywalec dawidryba11 awatar
    Dołączył
    10-03-2015
    Skąd
    Tuchola
    Wpisy
    106
    Punkty
    12

    Domyślny

    Ja podejrzewam, ze zrobienie takiej operacji problemu nie usunie. Masz 50% szans, ze cos siedzi w bazie albo w plikach.

    Poszukaj artykul co zrobic po wlamaniu sie na strone.

    Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
    Nic tak nie motywuje do pracy jak szczera krytyka i pochwała!

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 651
    Punkty
    1084

    Domyślny

    1. Skąd wiesz, że "wlazł tam jakiś wirus" jeden i tylko jeden? Oczywiście, też możliwe. Ale jeśli witryna jest zhakowana, to rzadko jest to jeden "wirus", cokolwiek masz na myśli, używając tego słowa. Po prostu jest zhakowana i trzeba zbadać przynajmniej, jakie są skutki zhakowania, czyli w których miejscach została naruszona integralność witryny, gdzie i jakie pliki dodano, gdzie i jakie pliki podmieniono.

    2. Skąd wiesz, kiedy witryna została zhakowana? Skąd pewność, że przed wykonaniem ostatniej posiadanej kopii bazy danych? Skąd pewność, że ta baza jest czysta?

    3. Masz kopię bazę, nie masz plików. Przecież na serwerze musisz mieć pliki. Rozumiem, że chodzi Ci o to, by nie umieścić w nowej witrynie uszkodzonych plików. Owszem, możesz odtworzyć witrynę (i tak w ogóle najlepiej zrobić) z oryginalnych najnowszych wersji oprogramowania), ale - jak to już wyżej Ci napisano - nie będziesz mieć plików graficznych, plików CSS, plików mediów. A to w nich bardzo często cyberprzestępcy osadzają szkodliwe skrypty.

    4. Naprawienie uszkodzonej witryny to duże wyzwanie, zwłaszcza dla kogoś, kto nigdy tego nie robił. Ale zawsze jest jakiś pierwszy raz.
    Jeśli chcesz tę witrynę naprawdę naprawiać sam (albo spróbować), zacznij od zapoznania się z artykułem na joomla.pl "Witryna po włamaniu" (odnośnik znajdziesz na stronie startowej joomla.pl).
    Droższą, ale i lepszą alternatywą, jest zakup książki Pawła Frankowskiego wydanej ostatnio w Helionie o ratowaniu stron po ataku.

    Inne rozwiązanie: zwróć się do specjalisty. Gdy musiałem naprawić pierwszą stronę po ataku, nie wiedziałem na ten temat prawie nic. Dziś wiem - zdaje się bardzo dużo - a za każdymr azem jest t o dla mnie spore wyzwanie. Na Twoim miejscu zwróciłbym się do sprawdzonego specjalisty.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    15-02-2010
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    W sumie to bazę danych mam z kopii zapasowej na serwerze tej zawirusowanej strony ;/ Czyli nic nie mam;/
    Zostaje mi zrobienie na nowo strony i odzyskanie z bazy artykułów, przynajmniej kilku ostatnich. Wirus trojan agent.
    A może jest jakiś sposób aby to odzyskać?

  10. #9
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 119
    Punkty
    522

    Domyślny

    Albo robisz to sam według poradnika, albo zlecasz.
    Innej możliwości nie ma...

Podobne tematy

  1. co się dzieje ze stroną? chyba jakiś wirus
    przez kedarby na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 04-06-2013, 22:50
  2. Szukam pomocy do przeinstalowania Joomla - odplatnie
    przez micro_debugger na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-03-2009, 10:31
  3. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 26-08-2006, 17:06

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •