Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Joomla czy Worpdress?

  1. #1

    Domyślny Joomla czy Worpdress?

    Przez wiele lat tworzyłem strony w oparciu o cms joomla i wordpress, potem miałem trochę przerwy i po kilku latach praktycznie wszystkie strony które zrobiłem w joomli są shakowane a te wordpresowe nietknięte. Nieaktualizowałem skryptu wiec pewnie zostały wykorzystane jakieś luki krytyczne do włamań.

    Teraz znów wracam do tworzenia stron i nie ukrywam, że preferuję Joomla niż Wordpress ale czy nowa wersja Joomla jest bardziej odporna na ataki niż jej wersje sprzed kilku lat?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 484
    Punkty
    1066

    Domyślny

    Widocznie miałeś jakiegoś innego Worpressa, bo ten oryginalny jest równie bezpieczny i niebezpieczny, co inne popularne skrypty. Ale skoro masz takie wspaniałe doświadczenie z Worpdressem, to po co się zastanawiać. Też można na nim zrobić wszystko.

  4. #3
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 780
    Punkty
    435

    Domyślny

    Tak się składa że jeżeli miałeś je na jednym serwerze to nie wiesz co i kiedy, co shakowało. Jeżeli chcesz natomiast informacji w kwestii bezpieczeństwa - wejdź na chociażby oferię i zobacz ile i na co jest zleceń odwirusowywnia. Jeszcze inna sprawa - świadomości czy witryna jest shakowana, czy nie - masa witryn jest shakowana a o tym nie wiadomo i tutaj akurat ze względu na sposób napisania kodu worpress jest niezłym przykładem. Najbardziej podatny na shakowanie jest administrator ignorant lub leń.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    03-08-2010
    Skąd
    Olsztyn
    Wpisy
    212
    Punkty
    25

    Domyślny

    Mam stronę na Joomla zabezpieczoną RSFirewallem. Widzę co się dzieje w dziedzinie Administracji Wordpresem, gdyż 90% wszelkich prób ataku następuje na plik wp-login.php To są ślepe ataki na każda witrynę i jeśli się trafi na taką, gdzie jest Wordpress to ona nie ma szans. A jeśli nie jest zabezpieczona to to już kwestia paru minut, żeby położyć stronę na Wordpressie. Ataki na Joomlę to 10% wszystkich ataków, więc widać różnicę. 99% wszystkich ataków na polskie strony internetowe generowane są z Rosji, Ukrainy, Kazachstanu, Mołdawi, Białorusi,Chin i Brazylii Jeśli poradzisz sobie z zablokowaniem ruchu z tych Państw, to ze 100% pewnością stwierdzam, że wyeliminujesz 99% ataków na Twoja witrynę. Każdy CMS ma swoje słabe punkty, a najsłabsze są moduły doinstalowane do stronki. One potrafią najczęściej porządnie zamieszać w kodzie. Dobry Administrator analizuje ruch na stronie na bieżąco i każdego dnia, ma dobrego firewalla i praktycznie ciągle wyłączony dostęp do FTP-a oraz możliwości swobodnego kopiowania plików do i z FTP-a. Dobre zasady bezpieczeństwa to podstawa do dobrze działającej strony.

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    03-06-2010
    Wpisy
    265
    Punkty
    27

    Domyślny

    Najlepszym sposobem z poradzeniem sobie z zarażonymi stronami to zrobić migracje z bazy i zabezpieczyć oczywiście po tym strony czy to Wordpress czy Joomla ma swoje dodatki i jak to ja mam zrobione to odseparowanie stron. Czyli jedna - dwie strony na konto hostingowe. Niestety nie wszystkich na to stać bo zapewne wiesz ile to kosztuje ale nie chodzi o to że zakładasz konta na jakimś hostingu tylko kupujesz własny serwer i masz dostęp do wszystkiego. Oczywiście na początek zlecasz ustawienie tego jakiejś serwerowni w twoim mieście. Ja się złożyłem z kolegą na bardzo dobry serwer i teraz generuje tylko koszty utrzymania 200 zł miesięcznie i za prąd. Strony są odseparowane, zabezpieczone, są backupy do miesiąca wstecz i cały czas chodzi antywirus serwerowy.

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    20-09-2016
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ja nie polecam Wordpressa przez kilka lat miałem z nim bardzo duże problemy. Ostatnio już jest dość stała i dobra aktualizacja, jednak i tak zdarzyły mi się problemy. Pomogli mi usunąć wirusy i coś tam jeszcze zmieniali z chrodami, chmodami, nie znam się na tym za bardzo. Aktualnie jakbym stawiał od nowa projekt to stawiałbym kolejne projekty na Joomli tak jak do tej pory.

  8. #7
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 595
    Punkty
    192

    Domyślny

    TO temat bardziej złożony
    1. Wersje core WP czy J! są na tyle bezpieczne na ile silne jest hasło FTP/SQL/Administratora i jak szybko wychodzą poprawki do 0dayów
    2. Wersje upiększone o pluginy rozszerzenia i moduły zarówno WP jak i J! sprawiają zagrożenie.
    3. Obie opcje CMS wymagają zabezpieczenie niestandardowego czyli użycie dodatkowych Firewalli
    4. Wszystko rozchodzi się o czas bo czas to $ , jeśli stać Cię aby w pakiecie zabezpieczyć stronę np RS!Firewllem koszt 50Euro i szybciej budujesz strony na J! to odpowiedź jest prosta. Koszty zakupy XY zawsze wliczaj w koszt projektu a nie jako coś dodatkowego extra wówczas będziesz miał spokój ;)
    Site building progress ... 35% never end
    ================================
    A może tak zamiast punkt w podzięce paypal

    Administracja Joomla, Video kursy z poradami Joomla. Recenzje filmów. Hobbistycznie fotografia. => https://mjmartino.eu

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-04-2010
    Wpisy
    39
    Punkty
    6

    Domyślny

    zwiastun tradycyjnie szydera ...nie wyobrażam sobie, żebyś odpisywał inaczej, to byłoby nie to samo forum Ja mam małe doświadczenie z Wordpress-em ze względu na to iż raz czy dwa musiałem stawiać na nim stronę. Jednakże te małe epizody wystarczyły, aby stwierdzić iż wolę Joomlę gdyż czysty wordpress - no nei bujajmy się, jest prostym systemem blogowym. Prosta funkcja, wyłączenia automatycznego dodawania znacznika <p> w wordpressie nie istnieje. w Joomli wystarczy zmienić w ustawieniach, a wordpressie trzeba zainstalować wtyczkę. Gdy kończy się stawiać stronę, okazuje się, że niewielka strona do samego działania potrzebuje kilka małych wtyczek, nie biorąc pod uwagę dodatków rozszerzających. Gdy kończę nawet srednia stronę na Joomli okazuje się, że nie mam żadnych dodatkowych wtyczek, bo wszystko co potrzeba Joomla potrafi. Pomyśli ktoś - ale co to za problem instalować wtyczki w wordpressie?. No moim zdaniem jest to jakiś problem, bo im więcej wtyczek, tym strona wolniejsza co jest udowodnione milion razy, po drugie większe prawdopodobieństwo błędów i dziur, bo wtyczki, szczególnie darmowe, nierzadko je zawierają. Od jakiegoś czasu jestem fanem wyciskania z Joomli maksa, tzn tworzeniu stron na stockowym systemie, bez dodatków. WNiosek jest jeden, do tworzenia klasycznych stron małych, srednich i dużych Joomla ma wszystko. Jeśli potrzebujemy jakiś funkcji wizualnych, ikon, dodatkowych przycisków, wizualnych smaczków, wszytko w Joomli da się zrobić w Front Endzie, nie potrzeba ingerować w kod systemu. Pozdro!

  10. #9
    Senior PeFik awatar
    Dołączył
    18-02-2007
    Skąd
    Miasto Stu Mostów
    Wpisy
    5 452
    Punkty
    241

    Joomla! 3.6

    Z mojego doświadczenia wiem, że każdy CMS jest do złamania, na WordPress jest XX razy więcej ataków, bo więcej osób go używa.
    Dlatego należy zrobić wszystko co się da, aby ograniczyć ryzyko włamania. Dla zainteresowanych tematyka polecam książkę >> http://helion.pl/view/3926o/jowozr.htm
    Współautor bloga o systemie Joomla! -> blog.elimu.pl < oraz kilku książek i artykułów o tym CMS.

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    21-02-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    Kocham i WP i Joomla na marginesie z 10 dni temu był atak na 40000 blogów WP te co nie aktualizowały wtyczek padły ofiarą, te co miały 100% aktualizacji nie padły! Warto aktualizować stronę!

Podobne tematy

  1. Joomla 2.5 czy 3.x
    przez Sares na forum Różne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 10-08-2013, 16:47
  2. Joomla 1,5 czy 1,6
    przez doominik na forum Różne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 11-04-2011, 12:36
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-10-2009, 18:01
  4. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 04-04-2008, 13:30
  5. Czy Pomost Joomla<->Przemo 1_0 będzie działać z joomla 1.0.11?
    przez Elfiszcze na forum Pomost Joomla «» Przemo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 23-07-2007, 12:20

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •