Joomla 3.6 Tagi
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 14

Temat: Joomla 3.6 Tagi

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Joomla 3.6 Tagi

    Witam,

    Piszemy w pracy własny modul do Joomli i chciałbym podpiąć tam moduł tagów który jest udostępniany od jakiegoś czasu, jednak wyszedł nam bardzo duży problem.
    Korzystam z dokumentacji

    https://docs.joomla.org/J3.x:Using_Tags_in_an_Extension

    robiąc wszystko identycznie nowe rekordy się zapisują jednak tagi już kompletnie nie. Znalazłem pomoc pod linkiem

    http://stackoverflow.com/questions/2...omponent-fails

    jednak wpisując w pliku Table
    JTableObserverTags::createObserver($this, array('typeAlias' => 'com_s4edu.pathofcertification'));

    Wyrzuca mi błąd :

    Błąd

    Zapisanie nie powiodło się z powodu następującego błędu: .

    i tyle, wszystko z niego wiadomo

    Teraz pytanie po pierwsze jakie dane należy uzupełnić w bazie danych tzn gdy dodaje nowy rekord do tabeli content_types jak to powinno wyglądać, z grubsza po kolej.
    Druga rzecz jak w ogóle sprawić żeby tagi się dodawały i potem się wyświetlały, ew. jakiś link pożyteczny.




  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Możliwe, że w modelu -> funkcja save() jest problem z dodaniem błędów $this->setError()
    Jeśli nadal jest problem to trzeba przekazać tą drogą (wyświetlić) informacje o zmiennych przekazanych do funkcji save().

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6

    Capture.jpg

    wszystkie dane są prawidłowo tak naprawdę, tagi dwa dodałem i mam 2x tag id, jeśli próbuję zrobić var+dump($this->getError()); dostaję false że nie ma errorów, sorry za takie małe zdjęcie


    dodam jeszcze jakie dane są dodane do tabeli content_types

    type_alias
    component.pathofcertification
    table
    {"special":{"dbtable":"#__component_path_of_certif ication","key":"id","type":"PathOfCertification"," prefix":"JTable","config":"array()", "common":{"dbtable":"#__ucm_content","key":"ucm_id ","type":"Corecontent","prefix":"JTable","config": "array()"}}

    field_mappings
    {"common":{"core_content_item_id":"id","core_title ":"name","core_state":"state","core_alias":"alias" ,"core_created_time":"created","core_modified_time ":"modified","core_body":"introtext", "core_hits":"hits","core_publish_up":"publish_up", "core_publish_down":"publish_down","core_access":" access", "core_params":"attribs", "core_featured":"featured", "core_metadata":"metadata", "core_language":"language", "core_images":"images", "core_urls":"urls", "core_version":"version", "core_ordering":"ordering", "core_metakey":"metakey", "core_metadesc":"metadesc", "core_catid":"catid", "core_xreference":"xreference", "asset_id":"asset_id"}, "special":{"fulltext":"fulltext"}}

    w pliku table w konstruktorze dodałem
    Kod PHP:
    JTableObserverTags::createObserver($this, array('typeAlias' => 'component.pathofcertification')); 

    w modelu w get item dodałem
    Kod PHP:
    if (!empty($item->id))
    {
        
    $item->tags = new JHelperTags;
        
    $item->tags->getTagIds($item->id'component.pathofcertification');

    w widoku w pliku view niezależnie od tego czy dodam
    Kod PHP:
    $this->form->setValue('tags'null$tagsHelper->getTagIds$this->item->id'compoennt.pathofcertification') ); 


    to i tak nie działa

    struktura tabeli pathofcertification

    CREATE TABLE #__component_path_of_certification (
    id serial NOT NULL PRIMARY KEY,
    product_id bigint NOT NULL UNIQUE REFERENCES #__component_product (product_id) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE,
    published SMALLINT NOT NULL DEFAULT 1,
    old_price INT DEFAULT NULL,
    new_price INT NOT NULL DEFAULT 0
    );

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    piszę już jako osobna wiadomość,
    dodam jeszcze że jeśli zmienie linię
    JTableObserverTags::createObserver($this, array('typeAlias' => 'component.pathofcertification'));
    na którąkolwiek która jest w dokumentacji w tej sekcji to dostaję komunikat że zapisano poprawnie jednak tagi się nie zapisują

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    Doszedłem do tego że przy samym zapisie występuję błąd konkretnie plik admin.php w linij 1179 czyli
    Kod PHP:
    if (!$table->store())
    {
       
    $this->setError($table->getError());

       return 
    false;

    przy czym jeśli zrobię var_dumo table->getError() nic nie dostaję.

  7. #6

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    doszedłem już do czegoś takiego

    Załącznik 9009

    wiem że problem najprawdopodobniej leży w kolumnie field_mappings w tabeli content_types, jeszcze do końca nie rozumiem co mam tam wpisać i jak to ma wyglądać. Wydaję mi isę że to co wpisałem jest ok ale nie działa/

    Mam świadomość tego że jest to Postgresowy error, ale jednak przy tworzeniu artykułów go nie ma więc musi się dać zmusić całość do działąnia

  9. #8

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    12-01-2017
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    Wyciągnąłem zapytanie

    INSERT INTO "ja5er_component_product" ("name", "lead", "text_section", "created", "updated", "homepage_id", "highlight_id", "highlight_image") VALUES(
    'test666',
    '',
    '',
    '2017-01-16 11:18:45',
    '2017-01-16 11:18:45',NULL,NULL,''
    );

    zapomniałem że każda tabela jest w asocjacji z tabelą product
    podmieniłem dane w tabeli content_types na
    type_title -> Training
    type_alias -> com_component.training
    table -> {"special":{"dbtable":"#__component_product","key" :"product_id","type":"Product","prefix":"ProductTa ble", "config":"array()"}}
    rules -> ''
    field->mappings -> {"common":{"core_content_item_id":"product_id","co re_title":"name","core_state":"null","core_alias": "null","core_created_time":"created","core_modifie d_time":"updated","core_body":"text_section","core _hits":"null","core_publish_up":"null","core_publi sh_down":"null","core_access":"null", "core_params":"null","core_featured":"null", "core_metadata":"null", "core_language":"null", "core_images":"null", "core_urls":"null", "core_version":"null", "core_ordering":"null", "core_metakey":"null", "core_metadesc":"null", "core_catid":"null", "core_xreference":"null", "asset_id":"null"}, "special":{"parent_id":"null","lft":"null","rgt":" null","level":"null","path":"null","extension":"nu ll","note":"null"}}

    router -> ''
    content_history_options -> {"formFile":"administrator\/components\/com_component\/models\/forms\/training.xml", "hideFields":[], "ignoreChanges":[], "convertToInt":[], "displayLookup":[]}

    Jeśli chodzi o tamten error to raczej nie ważne chodzi o to że jak źle mapuje pole id to się wyświetla inny error.

    Jeśli chodzi o strukture tabel to

    TRAINING :

    CREATE TABLE #__component_training (
    id serial NOT NULL PRIMARY KEY,
    product_id bigint NOT NULL UNIQUE REFERENCES #__component_product (product_id) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE,
    form_of_training_id bigint REFERENCES #__component_form_of_training (id) DEFAULT NULL,
    trainer_id bigint REFERENCES #__component_trainer (id) DEFAULT NULL,
    path_of_certification_id bigint REFERENCES #__component_path_of_certification (id) DEFAULT NULL,
    published SMALLINT NOT NULL DEFAULT 1,
    length INT NOT NULL DEFAULT 0,
    ordering INT NOT NULL DEFAULT 0
    );


    PRODUCT
    CREATE TABLE #__component_product (
    product_id serial NOT NULL PRIMARY KEY,
    name text NOT NULL DEFAULT '',
    lead text NOT NULL DEFAULT '',
    text_section text NOT NULL DEFAULT '',
    homepage_id bigint REFERENCES #__component_homepage (id) DEFAULT NULL,
    highlight_id bigint REFERENCES #__component_highlight (id) DEFAULT NULL,
    highlight_image text NOT NULL DEFAULT '',
    created timestamp NOT NULL DEFAULT now(),
    updated timestamp NOT NULL DEFAULT now()
    );

  11. #10

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Tagi w joomla - zapytanie
    przez bogdanbogi na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 26-03-2015, 13:43
  2. strona w joomla 3.2.3 i tagi w HTML5
    przez monbaj na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 01-08-2014, 01:12
  3. Joomla 3 usuwa nowe tagi HTML5
    przez adamrw na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 08-11-2012, 15:06
  4. Joomla publike tagi w artykułach - problem
    przez maryna na forum Wydajność, optymalizacja
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 19-12-2008, 15:07
  5. Meta tagi Joomla
    przez sylwekb na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-05-2006, 19:09

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •