Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 18

Temat: Problem z poprawnym wyświetlaniem strony

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-07-2014
    Wpisy
    16
    Punkty
    2

    Joomla! 2.5 Problem z poprawnym wyświetlaniem strony

    Witam.

    Mam małe pytanie z działaniem strony.

    Na serwerze lokalnym (jakimś tam NAS-ie) wszystko działa poprawnie a jak próbuję to zrobić na serwerze zewnętrznym to coś nie chce działać.
    W czym problem: (problem jest obecnie dla zalogowanego użytkownika bo tam dopiero jest głębsza struktura, user: tester, pass: qwertyuiop[] )
    Klikam na menu główne (górne, po zalogowaniu "Programy"), pojawia się strona oraz dodatkowe menu boczne. Klikam w menu bocznym na "Dodatki" – pojawia się strona. Dalej by nie budować coraz to głębiej menu bocznego to kolejne powiedzmy struktury są już na tej i kolejnych stronach w postaci linków. I problem występuje właśnie z działaniem tych liknków – na serwerze lokalnym gdy klikam w kolejne linki to zmieniają się strony ale cały czas jest i górny baner i boczne menu, niestety jak próbuję to zrobić na serwerze zewnętrznym to strony się zmieniają ale znika i górny baner i boczne menu. Zauważyłem różnicę w ścieżce dostępu – inaczej wygląda na serwerze lokalnym a inaczej na zdalnym.
    Tak wygląda kod strony z linkiem na obu serwerach, różnica jest tylko w numerze id

    <p style="text-align: left;"><strong>Dodatki - Podkategorie</strong></p>
    <p style="text-align: left;">&nbsp;- <a href="index.php?option=com_content&amp;view=articl e&amp;id=44:biblioteki-i-inne-dodatki&amp;catid=13l">Biblioteki i inne dodatki</a></p>
    <p style="text-align: left;">&nbsp;</p>

    Adres strony na serwerze lokalnym to (serwer w sieci wewnętrznej niedostępny z zewnątrz - nie ma chyba takiej potrzeby)

    http://192.168.0.114/strona/index.ph...gramow/dodatki - przed kliknięciem w link
    http://192.168.0.114/strona/index.ph...i-inne-dodatki - po kliknięciu w link

    Adres strony na serwerze zdalnym to

    http://darcom.net.pl/index.php/pl/in...gramow/dodatki - przed kliknięciem w link
    http://darcom.net.pl/index.php/pl/co...i-inne-dodatki - po kliknięciu w link

    Nie wiem gdzie jest problem, czy jest to może wina konfiguracji serwera (a jeśli tak to czego dokładnie szukać) czy może jakiejś konfiguracji w joomli.
    Za ewentualną pomoc będę wdzięczny

    Założony temat nie jest reklamą a prośbą o pomoc (mam nadzieję ze nie łamię regulaminu), jeśli go założyłem w złym miejscu to proszę o odpowiednie przeniesienie go.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-07-2014
    Wpisy
    16
    Punkty
    2

    Domyślny

    Tak, mam na serwerze plik .htaccess
    W pliku tym od komentowałem linijkę RewriteBase / oraz sprawdziłem czy w joomli są włączone proste adresy - tak są. Niestety nadal nie ma żadnej zmiany.
    Pliki i bazę mam dokładnie taką samą na obu serwerach.

  5. #4

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-07-2014
    Wpisy
    16
    Punkty
    2

    Domyślny

    No wiedziałem że bez trudnych pytań się nie obejdzie ;)
    A gdzie to mogę sprawdzić bo nie wiem o co dokładnie pytasz.

  7. #6

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-07-2014
    Wpisy
    16
    Punkty
    2

    Domyślny

    Proste adresy - Tak, Zastosuj przepisywanie URL - Tak, Adresy z przyrostkiem - Nie, Aliasy w unikodzie - Nie, Nazwa witryny do tytułów stron - Przed.

  9. #8
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 177
    Punkty
    380

    Domyślny

    Występowania index.php w adresie strony wskazuje na ustawienie: Zastosuj przepisywanie URL -> NIE lub brak .htaccess lub problem z modułem RewriteBase

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-07-2014
    Wpisy
    16
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ale index.php nie występuje już w adresie, no chyba że ja go tylko nie widzę.

  11. #10
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 886
    Punkty
    442

    Domyślny

    A nie bawiłeś się przypadkiem wielojęzycznością?
    Wyłącz dodatek uruchamiający wielojęzyczność to ścieżki się poprawią odnośnie elementu pl
    Jeżeli jednak używasz wielojęzyczności w dodatku od wielojęzyczności jest opcja ukryj kod języka domyślnego witryny - efekt będzie analogiczny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 29-01-2013, 17:28
  2. Problem z poprawnym wyświetlaniem w prawej kolumnie szablonu
    przez artsusmm na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 24-08-2011, 12:19
  3. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 19-03-2008, 07:04
  4. RsGallery2 + rockettheme problem z poprawnym wyświetlaniem strony
    przez lukaswhite na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 20-07-2007, 13:27
  5. Problem z wyświetlaniem strony w IE
    przez el_zax na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 02-07-2006, 23:10

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •