Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Tabela css div

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    10-03-2008
    Wpisy
    187
    Punkty
    12

    Joomla! 3.6 Tabela css div

    Witajcie!
    Prowadząc stronę na Joomla1.5 miałem w kilku artykułach dane, które najlepiej prezentowały się w postaci tabeli. Wykorzystywałem możliwości edytora JCE i wyglądało to dobrze, było wystarczające.
    Aktualnie w najnowszej Joomla w szablonie Protostar też za pomocą JCE próbuję zapisać dane w postaci tabeli, ale robiąc wszystko tak samo jak w Joomla1.5 nie wygląda to tak jak bym chciał.
    Trafiłem kiedyś na informację (nie pamiętam, czy z tego forum, ale chyba tak), że aktualnie nie powinno się tworzyć tabel w ten sposób, a z wykorzystaniem css.
    Mam prośbę do Koleżanek, Kolegów Forumowiczów o wskazówki. Temat trochę dla mnie nowy i byłbym wdzięczny za podpowiedzi, instrukcje, może jakiś prosty przykład kodu. Coś, od czego mógłbym zacząć.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    JB

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 544
    Punkty
    1072

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez james.bien Zobacz wiadomość
    Trafiłem kiedyś na informację (nie pamiętam, czy z tego forum, ale chyba tak), że aktualnie nie powinno się tworzyć tabel w ten sposób, a z wykorzystaniem css.
    W HTML5 usunięto atrybuty formatujące wygląd tabeli. W tej mierze nastąpiła zmiana (ale stare atrybuty wciąż są interpretowane). Trudno coś doradzić, nie wiedząc, o co Ci dokładnie chodzi.

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    19-12-2014
    Wpisy
    17
    Punkty
    6

    Domyślny

    Przede wszystkim, nie powinieneś ustawiać wielkości tabeli ze względu na to, że sztywny gabaryt "wylezie" w przeglądarce smartfona poza ekran.
    W Protostarze możesz skorzystać z predefiniowanych klas Bootstrapa. Nadaj np. tabeli klasę "table", "table-hover" i oczywiście szerokość np span6.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    10-03-2008
    Wpisy
    187
    Punkty
    12

    Joomla! 3.6

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Trudno coś doradzić, nie wiedząc, o co Ci dokładnie chodzi.
    Wydaje mi się, że chyba trzeba "uciekać" z tworzenia tabel za pomocą wbudowanego w edytor narzędzia do ich tworzenia. Między innymi dlatego, o czym pisał jacek007, czyli kiepskim wyglądzie a w zasadzie niewyglądzie tabel w smartfonie, tablecie. Chciałbym więc nauczyć się stosować innej metody tworzenia tabel.


    Cytat Wysłane przez jaceko007 Zobacz wiadomość
    W Protostarze możesz skorzystać z predefiniowanych klas Bootstrapa. Nadaj np. tabeli klasę "table", "table-hover" i oczywiście szerokość np span6.
    Znalazłem na szybko link. Nie przeglądałem tego jeszcze, ale to chyba coś o czym pisze jacek007. Ponieważ stykam się z tym pierwszy raz, nie wiem jak się zabrać do tego. Nie wiem też, czy to, co jest na tej stronie wystarczy. Stąd moja prośba o wskazówki do moich "lekcji".

    Jak rozumiem, podane pod linkiem przykłady po odpowiedniej modyfikacji do swoich potrzeb, wklejam jako kod do artykułu i będę miał tabelę.

    Dzięki Kolegom za pierwsze wskazówki, byłbym wdzięczny za następne.

    Pozdrawiam
    JB

  6. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 544
    Punkty
    1072

    Domyślny

    Nie rozumiem, dlaczego trzeba "uciekać od tworzenia tabel za pomocą wbudowanego w edytor narzędzia do ich tworzenia.
    http://dostepny.joomla.pl/warsztat/d...ostepne-tabele
    A to, czy można zastosować w Twojej witrynie formatowanie oparte na platformie Bootstrap zależy od tego, czy masz szablon oparty na tej platformie.

  7. #6
    Bywalec dawidryba11 awatar
    Dołączył
    10-03-2015
    Skąd
    Tuchola
    Wpisy
    106
    Punkty
    12

    Domyślny

    A w jaki sposob chcesz wypisac pewne informacje? Tabela jest do tego najlepsza.

    Napisalem sobie skrypt w jQuery, ktory sprawdza czy mobile. Jesli tak to wycina ja i wstawia do modala. A zamiast niej daje button, ktory po nacisnieciu otwiera tabele, w ktorej mozna sie poruszac gora-dol-prawo-lewo i problemu nie ma baaa.. nawet ladnie to wyglada.

    Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
    Nic tak nie motywuje do pracy jak szczera krytyka i pochwała!

  8. #7
    Wiarus Jac awatar
    Dołączył
    22-12-2005
    Skąd
    Szczecin/Warszawa/Bieszczady
    Wpisy
    1 225
    Punkty
    170

    Domyślny

    Co ma wygląd tabeli do tabletu? Jak sobie ostylujesz wygląd tabeli w arkuszu CSS, tak będzie wyglądała, bez znaczenia, czy na dużym czy małym ekranie.

    Tutaj coś gotowego do wyświetlania tabel na małych ekranach:

    https://extensions.joomla.org/extens...olling-tables/
    https://extensions.joomla.org/extens...onsive-tables/
    https://extensions.joomla.org/extens...tables-editor/

    Oczywiście są lepsze rozwiązania, ale nie wystarczy tylko ich zainstalowanie, jak tych powyżej.
    Zapracowany po uszy, cały czas kilka projektów na tapecie.
    Od 2005 roku indywidualne projekty Joomla - www.studioalfa.pl.
    Polecam darmowe templatki Joomla.

    Nie pomagam w kwestiach związanych z Joomla na Facebooku! Forum Joomla jest tutaj.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    24-02-2017
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ja odradzałbym stosowanie tabel. Bootstrap (i nie tylko) daje takie możliwości formatowania, że lepiej w tabele się nie plątać. Średnio radzą sobie z responsywnością.

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 544
    Punkty
    1072

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez jex Zobacz wiadomość
    Ja odradzałbym stosowanie tabel.
    Bo? Masz jakąś alternatywę dla prezentacji danych tabelarycznych?
    Pomijam, że Bootstrap oferuje także podstawowe rozwiązanie problemu dostosowania tabel do urządzeń mobilnych.

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    10-03-2008
    Wpisy
    187
    Punkty
    12

    Joomla! 3.6

    Witajcie!

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Nie rozumiem, dlaczego trzeba "uciekać od tworzenia tabel za pomocą wbudowanego w edytor narzędzia do ich tworzenia.
    http://dostepny.joomla.pl/warsztat/d...ostepne-tabele
    Szukam po prostu rozwiązania dla banalnej wydaje się sytuacji. Robię ćwiczeniową tabelę w edytorze TinyMCE wg instrukcji z podanego linku. Wydaje się, że tabela wygląda tak, jak powinna. Po przełączeniu na edytor JCE, wygląd tabeli zmienia się. Inaczej wygląda w edytorze, inaczej w podglądzie. Brak odstępu między komórkami. W załączniku zamieszczam zrzut: u góry JCE, w środku kod, poniżej TinyMCE.
    W czym tkwi problem?

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    A to, czy można zastosować w Twojej witrynie formatowanie oparte na platformie Bootstrap zależy od tego, czy masz szablon oparty na tej platformie.
    W opisie szablonu Protostar "...oparty na szkielecie projektowym Bootstrap oraz bibliotece Joomla User Interface (JUI)".

    Dzięki za dotychczasowe wskazówki, ale może podsuniecie jeszcze jakiś pomysł.
    Pozdrawiam
    JB
    css tabela.jpg

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. w jaki sposób elementy z pliku css (klasy, div itd) są przkazywane do joomla
    przez marcislaw na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 16-05-2014, 14:32
  2. css - div
    przez Leny na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 15-03-2011, 23:51
  3. CSS odległość tła div'a od krawędzi górnej i dolnej
    przez dulek09 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 01-05-2010, 10:50
  4. Witryny z szablonami pozbawionymi tabel (opartymi na CSS, DIV)
    przez Subey na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post/autor: 25-02-2009, 16:28
  5. CSS, DIV - lista stronek
    przez Subey na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 04-01-2007, 01:03

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •