Po aktualizacji do 3.7 brak niektórych komponentów w menu admina
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 30

Temat: Po aktualizacji do 3.7 brak niektórych komponentów w menu admina

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-09-2009
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny Po aktualizacji do 3.7 brak niektórych komponentów w menu admina

    Witam, zauważyłem już na kilku swoich stronach, że po aktualizacji do wersji 3.7 z menu administratora zniknęły komponenty systemowe (kontakty, aktualizacja joomla, wyszukiwarka itd) zostały tylko komponenty, które były "doinstalowane" do Joomli. Komponenty są widoczne w zarządzaniu rozszerzeniami, działają poprawnie, ale nie widać ich w menu administratora. Mam już 3 takie strony z identycznym problemem (każda na innym szablonie). Na wielu innych moich stronach problemu nie ma, ale skoro pojawił się już na 3 różnych zakładam, że może pojawić się i na kolejnych i wstrzymuję się z aktualizacją do 3.7.

    Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Jakiś pomysł jak go rozwiązać?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyjadacz
    Dołączył
    11-08-2006
    Wpisy
    780
    Punkty
    78

    Domyślny

    Podstawowe pytanie: Używasz na tych stronach menu o nazwie menu lub main na witrynie?

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-09-2009
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Na jednej mam mainmenu, ale jakie to ma znaczenie? Przed aktualizacją do 3.7 problemu nie było nigdy, na żadnej z tych stron na żadnej, poprzedniej wersji Joomli, pojawił się dopiero w 3.7.

  5. #4
    Wyjadacz
    Dołączył
    11-08-2006
    Wpisy
    780
    Punkty
    78

    Domyślny

    Wejdź do bazy i wykonaj zapytanie:
    Kod:
    UPDATE `#__menu` SET `menutype` = 'main', `client_id` = 1  WHERE `menutype` = 'main' OR `menutype` = 'menu';
    gdzie #__ zamieniasz na prefiks tabel

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-09-2009
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Nie pomogło, dodatkowo na jednej ze stron zauważyłem, że przy próbie instalacji jakiegokolwiek języka z poziomu panelu admina mam błąd: The update table is not up to date. Please rebuild your update server table.

    Edit: Przy próbie instalacji czegokolwiek kolejny błąd: You don't have permission to access /administrator/index.php?option=com_installer&view=install on this server.

    Wygląda że 3.7 zrobiła ze strony stronę w rozsypce..

    .

  7. #6
    Wyjadacz
    Dołączył
    11-08-2006
    Wpisy
    780
    Punkty
    78

    Domyślny

    Dokończmy pierwszy problem. Pokż przykładowy rekord z tabeli #__menu dla komponentu którego brakuje w menu Komponenty.

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-09-2009
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Problem rozwiązałem inaczej (w zasadzie wszystkie problemy). Cofnąłem się do poprzedniej wersji Joomli z kopii zapasowej i zrobiłem jeszcze raz automatyczny update do 3.7, tylko tym razem wyłączyłem buforowanie wyjścia na serwerze (zauważyłem, że było włączone). Zakładam, że była to przyczyna bo 4 poprzednie próby kończyły się niepowodzeniem. Automatyczny update do 3.7 wyrzucał błąd archiwum, a update przez ftp kończył się wspomnianymi wyżej błędami.

    Po wyłączeniu output buffering automatyczny update przebiegł bez problemu i wszystko działa poprawnie.

  9. #8
    Wyjadacz
    Dołączył
    11-08-2006
    Wpisy
    780
    Punkty
    78

    Domyślny

    W opisie problemu nie wspomniałeś o sposobie aktualizacji, ale dobrze, że udało się rozwiązać problem

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-09-2009
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Na początku nie skojarzyłem faktów, dopiero metodą dedukcji doszedłem, że skoro autoupdate nie przechodzi, a ręczny update wywala błędy to przyczyną może być jakieś ustawienie na serwerze. Puściłem świeżą instalację Joomli na bliźniaczym serwerze i zobaczyłem w ostrzeżeniach włączone buforowanie wyjścia, przypomniałem też sobie, że już kiedyś na innym serwerze miałem podobny problem związany z tym ustawieniem - tam powodowało ono, że w Pulpicie Joomli w sekcji Konserwacja nie wyświetlały się komunikaty o dostępnych aktualizacjach, tylko zamiast tego jakiś błąd (już dzisiaj nie pamiętam jaki bo to chwilę temu było). W każdym razie też się cieszę, że problem rozwiązany i dziękuję za chęć pomocy

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    13-02-2007
    Skąd
    Ełk
    Wpisy
    120
    Punkty
    16

    Domyślny

    Witam
    mam podobny problem, po aktualizacji joomli do najnowszej wersji nie mam komponentu wielojęzyczność i wkradło się także parę innych wpisów:
    pkg_dj-imagslider
    pkg_pl-PL
    pkg_ru-RU
    pkg_weblinks
    i inne i nie wiem jak to naprawić? link do pliku na którym zaznaczyłem na czerwono to co jest problemem

    Zapomniałem dopisać - joomla aktualizuje się automatycznie poprzez Installatrona na serwerze - to już chyba wszystko?

    Robert.
    Robert

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Najeżdżające elementy interface'u admina po aktualizacji
    przez seal6 na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 13-07-2015, 22:08
  2. Po aktualizacji do Joomla! 3.4.3 Problem + Szablon z pozycji admina
    przez jan1975 na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-07-2015, 19:29
  3. brak listy wszystkich komponentów w menu admina
    przez leonard na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 29-03-2009, 23:46
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 05-11-2007, 23:32
  5. brak niektórych Komponentów
    przez traczu na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-10-2006, 10:19

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •