Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 15 z 15

Temat: przeniesienie, problem z admin tools

  1. #11
    Debiutant
    Dołączył
    30-05-2017
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    postaram poszukać i spróbować sam. Jak trochę już ogarnę temat i będę miał jakieś pytanie to pozwolę sobie zadzwonić. Na tą chwilę jeszcze raz - bardzo dziękuję

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 692
    Punkty
    1087

    Domyślny

    1. Nazwa bazy danych, jakiej używa witryna, znajduje się w pliku configuration.php - w głównym katalogu witryny na serwerze (zmienna: $db). Jest również w tym pliku określony przyrostek nazw tabel (zmienna $dbprefix).
    2. Z załączonych ilustracji wynika, że chodzi o drugą z baz danych, tę która ma 7,72 MB.
    3. Żebyś nie tracił czasu na szukanie w Internecie, prawie komplet informacji znajdziesz w naszej Bibliotece:
    - http://wiki.joomla.pl/Portal:Aktuali...oprogramowania
    - http://wiki.joomla.pl/Jak_wykona%C4%...%C4%99_witryny

  4. #13
    Debiutant
    Dołączył
    30-05-2017
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    dzięki

  5. #14
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 821
    Punkty
    439

    Domyślny

    Ja mam tylko jedno małe pytanko - nie masz przypadkiem jakiegoś rozszerzenia zabezpieczającego?
    Jaka wersja admin tools'a - może po prostu nie masz do nich dostępu?
    Jaki masz poziom uprawnień?
    Jeżeli super administratora (chyba tak jakoś to było w 1.5.) - to jeden test jeszcze - wyłącz dodatki od akeeba i admin tools,a i wówczas sprawdź czy wejdziesz w komponent. Jeżeli tak - to znaczy że trzeba zmienić ustawienia co akurat daje się zrobić po wyłączeniu dodatków bo zazwyczaj zapominano zabezpieczyć prze dostępem właśnie dodatków. Ale wówczas można wyłączyć dodatki w bazie danych.

  6. #15
    Debiutant
    Dołączył
    30-05-2017
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    wersja admin tools -2.2.9
    przy wchodzeniu w admin tools pokazuje się strona:
    "Pętla przekierowań
    Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.
    Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek."

    natomiast w akeeba backup
    "403 - nieznany błąd"


    Nie wiem jak sprawdzić poziom swoich uprawnień ale kiedy wchodzę kiedy wchodzę w panel "użytkownicy" :

    nazwa własna: użytkownik: zalogowany: grupa:
    administrator admin tak administrator

    W dodatkach
    zainstalowane Akeeba Backup Lazy Scheduling

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 28-01-2014, 17:18
  2. Akeeba admin tools jak odinstalować?
    przez iwona1951 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 09-07-2013, 21:01
  3. Admin Tools PRO - dokończenie tłumaczenia
    przez dumes na forum Tłumaczenia
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 04-01-2013, 00:34
  4. RSfirewall i Admin Tools Pro - dwa komponenty na stronie
    przez dumes na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 30-12-2012, 12:05
  5. Brak możliwości zainstalowania Admin Tools
    przez enrick27 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 08-08-2012, 19:32

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •