Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 19 z 19

Temat: Krzaki Joomla

  1. #11
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 773
    Punkty
    1091

    Domyślny

    To nie jest problem bazy danych. Ćwiczyłem skutecznie przed laty wiele takich przypadków, ale tego się nie udało. Co prawda spędziłem nad problemem bez skutku około 2 godzin, ale to i tak dużo.
    Na podstawie wcześniejszej kopii można przypuszczać, że witryna była zhakowana i wyczyszczona (w kopii są trojany), możliwe, że w trakcie czyszczenia coś zostało uszkodzone. Ale nadpisanie plików Joomla problemu nie rozwiązuje.
    Ponieważ witryna jest na Joomla 1.5 i tak czy owak wymaga modernizacji, sugerowałbym postawienie jej na nowo na Joomla 3.7. Można to zrobić dwuetapowo.
    Etap 1 - przeprowadzić migrację.
    Etap 2 - postawić nowego Joomla, poinstalować rozszerzenia, skonfigurować, a następnie podmienić tabele danych galerii, kategorii i artykułów. Jeden dzień pracy i po problemie.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Wyjadacz GOGOKOM awatar
    Dołączył
    08-08-2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wpisy
    688
    Punkty
    31

    Domyślny

    Używasz nie mobilnej wersji szablonu i chyba fleash w headerze ( na tel. oglądałem) który odchodzi. Przepisanie strony, nowy mobilny szablon, j2store + ssl powinno wystarczyć na twoje potrzeby. No i lepszy administrator strony, dostęp do admina masz otwarty joomla nie aktualne to nie powinieneś być zdziwiony włamaniem.
    Stosując powyższe zyskasz z czasem w google bez ruszania palcem. Można by myśleć o zachowaniu struktury adresów ale myślę że powyższe zrekompensuje zmianę adresów.
    GOGOKOM http://mazwal.pl http://kadp.edu.pl - konferencja, Komornik Bydgoszcz http://komornikbydgoszcz.eu
    http://ciasteczka.org.pl - wszystko o i dookoła nich. http://alfa.bydgoszcz.eu - księgowość Bydgoszcz - mój księgowy a dobry księgowy to skarb
    http://twojremont.bydgoszcz.pl - Bydgoszcz firma remontowa, remontowo wykończeniowa.

  4. #13
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    136
    Punkty
    41

    Domyślny

    Problem rozwiązany.

    Zawartość i kodowanie bazy danych, kodowanie plików, meta charset itp. były ok.

    Przyczyną była wersja bazy danych, jaką zwracało mysqli::$server_info - na większości serwerów z MariaDB zwracana wersja ma postać 5.5.5-10.1.24, na tym konkretnym (bizneshost/H88) postać 10.1.22
    Joomla! 1.5 na podstawie trzech pierwszych liczb z odczytanej wersji bazy danych określa, czy serwer mysql obsługuje UTF-8: jeżeli odczytana wersja to 5.x.x. lub 4.1.2+ to obsługuje, jeżeli inna to nie obsługuje, a ponieważ 10.x nie spełnia kryteriów, Joomla! nie włączyła obsługi UTF-8

    Porządek znaków w MySQL/Databse Collation: N/A (mySQL < 4.1.2)
    Zmodyfikowałem funkcję hasUTF() w ./libraries/joomla/database/database/mysql(i).php i wszystko wróciło do normy.

    Oprócz tego całe konto (włączając tą domenę) było zainfekowane.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    18-07-2017
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Mam podobny problem,
    jak mogę sprawdzić ten "mysqli::$server_info"

    i co mam wpisać tu:
    (mySQL < 4.1.2) ?

  6. #15
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    136
    Punkty
    41

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez fukami Zobacz wiadomość
    jak mogę sprawdzić ten "mysqli::$server_info"
    W pierwszej kolejności sprawdź w panelu administracyjnym co masz w Pomoc/Informacje o systemie przy 'Wersja bazy danych' i 'Porządek znaków w MySQL'
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  7. #16
    Debiutant
    Dołączył
    18-07-2017
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    PHP Version 5.6.30
    Client API version 5.5.47-MariaDB

    Jeżeli metoda porównywania napisów i porządek znaków to to samo, to mam utf8_polish_ci
    MysqlI Support enabled
    Client API library version mysqlnd 5.0.11-dev - 20120503

  8. #17
    Debiutant
    Dołączył
    18-07-2017
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Info o serwerze,
    https://ibb.co/jD7rX5

    może o to chodziło?

    • Wersja serwera: 10.1.23-MariaDB - mariadb.org binary distribution


    strona:

    http://www.goethe.szczecin.pl/

    Ale może szerzej opiszę:
    Kodowanie na stronie prawidłowe i niezmieniane.
    W bazie danych niby wszystko OK, kodowanie utf-8, jednak cms nie rozpoznaje treści z polskimi znaczkami.

    Wygląda jakby był problem przy pobieraniu-kodowaniu pomiedzy cmsem a bazą danych.

    W szablonie polskie znaki wyswietlają sie prawidłowo.
    Tak samo prawidłowo pojawia się menu admina (artykuł) i polskie w nim znaczki.

    W drugą stronę, tworząc nową treść po polsku, wyświtla się prawidłowo, jednak w bazie danych zapisuje się w krzaczkach.

    obrazkowo może będzie łatwiej.:
    https://ibb.co/miSmzk
    https://ibb.co/njPAQQ
    https://ibb.co/duKc5Q
    https://ibb.co/nJMDek
    https://ibb.co/g9qvs5
    https://ibb.co/k9o4kQ

  9. #18
    Debiutant
    Dołączył
    18-07-2017
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Programistą nie jestem i może źle to zrobiłem, ale tak zmieniłem. I chyba pomogło.

    Kod:
    	function hasUTF()	{
    		$verParts = explode( '.', $this->getVersion() );
    		return ($verParts[0] == 10 || ($verParts[0] == 1 && $verParts[1] == 1 && (int)$verParts[2] >= 2));
    	}

  10. #19
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    136
    Punkty
    41

    Domyślny

    Żeby problem się nie powtórzył przy zmianie wersji bazy danych możesz pominąć sprawdzanie numeru wersji:

    Kod:
    function hasUTF() {    return (1);
      }
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Joomla - Facebook krzaki zamiast polskich znaków
    przez gfxmerlin na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 08-12-2012, 15:59
  2. po aktualizacji do Joomla 2.5.7 są krzaki
    przez beRRo na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 16-09-2012, 18:15
  3. skrypt w Joomla 1.5! - krzaki zamiast polskich znaków
    przez palabra na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-05-2010, 17:47
  4. JoomFish 1.8.2 + Joomla 1.0.13 krzaki
    przez metmusic na forum Joomfish
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 28-04-2008, 22:10
  5. Joomla 1.09 - krzaki gdy nowe konto
    przez sszady na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 15-06-2006, 20:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •