Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Krzaki Joomla

Hybrid View

Poprzednia wiadomość Poprzednia wiadomość   Następna wiadomość Następna wiadomość
  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    05-06-2017
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Joomla! 1.5 Krzaki Joomla

    http://setkowicz.gniezno.pl/
    i sklep.setkowicz.gniezno.pl

    Mam krzaki po przeniesieniu z innego hostingu (home) na ten. Kodowanie strony jest utf-8, w bazie są Polskie znaki. Kodowanie bazy utf-8 kodowanie tabel też utf-8.
    Czy Joomla 1.5 wymusza inne kodowanie przy połączeniu ? Jak tak to gdzie ? Jak temu zaradzić. Gdzie dorzucić SET NAMES UTF-8, da się tak ?

  2. #2
    Bywalec
    Dołączył
    20-02-2012
    Wpisy
    243
    Punkty
    42

    Domyślny

    Popraw tekst ręcznie artykuły i powinno być ok czasem przy przenosinach sie tak zdarza
    przenosiłeś ręcznie czy akeeba backup?
    Pomógłem - daj punkt

    Przekaż swój 1 %


    Przyłącz się do akcji

    www.mojalewastopa.pl

  3. #3
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    120
    Punkty
    23

    Domyślny

    gdzieś po drodze nastąpiła zmiana kodowania znaków, jeśli zmiany są w artykułach to prawdopodobnie edytor zapisywał wg innej tablicy kodów.

  4. #4
    Debiutant
    Dołączył
    05-06-2017
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Jak już pisałem w Bazie jest kodowanie utf-8
    http://prntscr.com/fgydus
    http://prntscr.com/fgydp9

    W bazie są Polskie znaki- przykład strona o-nas: http://prntscr.com/fgye7h jednocześnie strona wygląda tak: http://prntscr.com/fgyeoa http://setkowicz.gniezno.pl/
    W kodzie Polskich znaków nie ma więc nie jest to wina złego kodowania samego szablonu: http://prntscr.com/fgyf04 http://prntscr.com/fgyfad

    Any idea ?

  5. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Kodowanie bazy danych to dwie informacje:
    1. Zestaw znaków (CHARSET)
    2. Porównywanie znaków (DEFAULT COLLATE)
    Możliwe, że ten drugi parametr masz ustawiony nie na UTF-8 (polish albo general) tylko jakieś latin...
    Jeśli w bazie są polskie znaki, to:
    - wyeksportuj bazę
    - wczytaj np. do Notepad++
    - przejrzyj i poszukaj wpisów CHARSET oraz COLLATE
    - metodą znajdź i zamień popraw, tak, żeby wszędzie było UTF8
    - wczytaj poprawioną bazę i powinno być OK
    W razie co, pisz

  6. #6
    Debiutant
    Dołączył
    05-06-2017
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Nic z tego. Plik nie zawiera stwierdzeń latin ani mb4 nawet. Wszystkie Charset na utf-8.
    Co do collation to mam tylko takie coś:

    /*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
    /*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_RESULTS=@@CHARACTER_SET_RESULTS */;
    /*!40101 SET @OLD_COLLATION_CONNECTION=@@COLLATION_CONNECTION */;
    /*!40101 SET NAMES utf8 */;

  7. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Ostatnia linia każdej tabeli powinna wyglądać mniej więcej jak ta:

    ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8mb4 DEFAULT COLLATE=utf8mb4_unicode_ci;

    lub ta

    ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8;

  8. #8
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Baza jest poprawna. Przełącz jeszcze witrynę na domyślny szablon (np. Beez lub Rhuk_milkyway) i sprawdź, czy wyświetla poprawnie.
    Na razie nie mam lepszego pomysłu.

  9. #9
    Debiutant
    Dołączył
    05-06-2017
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Nic nie pomogło. Generalnie krzaki są nawet w panelu administracyjnym.
    http://prntscr.com/fhax6r
    http://prntscr.com/fhayjz

  10. #10
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 371
    Punkty
    209

    Domyślny

    Wyeksportuj bazę do csv i użyj zabytkowego już programu Gżegżółka.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Joomla - Facebook krzaki zamiast polskich znaków
    przez gfxmerlin na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 08-12-2012, 15:59
  2. po aktualizacji do Joomla 2.5.7 są krzaki
    przez beRRo na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 16-09-2012, 18:15
  3. skrypt w Joomla 1.5! - krzaki zamiast polskich znaków
    przez palabra na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-05-2010, 17:47
  4. JoomFish 1.8.2 + Joomla 1.0.13 krzaki
    przez metmusic na forum Joomfish
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 28-04-2008, 22:10
  5. Joomla 1.09 - krzaki gdy nowe konto
    przez sszady na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 15-06-2006, 20:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •