Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Brak nagłówka H1

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-04-2017
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Joomla! 3.x Brak nagłówka H1

    Witam,

    mam problem ze ustaleniem nagłówka H1 na swojej stronie [adres usunięty na prośbę autora]. Nagłówek H1 jeden pokazuje się niby w niektórych artykułach, jako tytuł, ale w rzeczywistości to jest H2 (wg analizy optymalizacji). Nagłówka H1 nie ma również w hierarchii na stronie głównej. Instalowałam plugin Header Tags - nie pomógł. Sprawdziłam również jak nagłówek H1 zdefiniowany jest w plikach szablonu (nadpisywanie) i jest H1, mimo to nie ma go na stronie Jak ustalić nagłówek H1 na stronie głównej? Zdaje się powinien być tylko jeden nagłówek H1?

    PS
    używam komponentu K2.

    Pozdrawiam,
    Magda

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 168
    Punkty
    525

    Domyślny

    Cześć,

    np. tutaj jest h1, jeśli nie ma w innym artykule to pewnie masz podpięty inny szablon K2

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-04-2017
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Bazyl Zobacz wiadomość
    Cześć,

    np. tutaj jest h1, jeśli nie ma w innym artykule to pewnie masz podpięty inny szablon K2
    W innych artykułach też jest, np. tutaj Ale nie we wszystkich nie ma go też nigdzie zdefiniowanego na stronie głównej.

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    31-01-2012
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    H1 jest zarezerwowany zazwyczaj dla nazw kategorii jako pojawiający się najwyżej na stronie ale można to zmienić. Zaleca się jeden tag h1 na stronie dlatego artykuły mają h2.
    Ktoś opisał taką zmianę ( http://xn--mij-22a.pl/joomla/27-h1-w...-artykulu.html ) Podobnie można zrobić z plikami K2. Stroną główną nie ma się co przejmować.

  6. #5
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 168
    Punkty
    525

    Domyślny

    Już pisałem, że masz pewnie podpięty inny szablon K2...
    Na startowej wyświetlasz widok, który nie ma H1, jak wyświetlisz artykuł - będzie.
    Kombinuj ;-)

    p.s. Po co cytujesz, skoro tylko my rozmawiamy?!

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-04-2017
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Bazyl Zobacz wiadomość
    Już pisałem, że masz pewnie podpięty inny szablon K2...
    Na startowej wyświetlasz widok, który nie ma H1, jak wyświetlisz artykuł - będzie.
    Kombinuj ;-)

    p.s. Po co cytujesz, skoro tylko my rozmawiamy?!
    Jak widać już nie tylko my ;) Nie mam podpiętego innego szablonu K2.


    Cytat Wysłane przez maccoo Zobacz wiadomość
    H1 jest zarezerwowany zazwyczaj dla nazw kategorii jako pojawiający się najwyżej na stronie ale można to zmienić. Zaleca się jeden tag h1 na stronie dlatego artykuły mają h2.
    Ktoś opisał taką zmianę ( http://xn--mij-22a.pl/joomla/27-h1-w...-artykulu.html ) Podobnie można zrobić z plikami K2. Stroną główną nie ma się co przejmować.
    Już to też sprawdzałam, plik chyba wygląda prawidłowo: <h1> <?php echo $this->escape($this->params->get('page_heading')); ?> </h1>
    Czytałam, że właśnie zaleca się jeden i ten jeden chciałabym ustalić.

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Trochę złożony problem.
    Najpierw zestawienie dobrych praktyk "nagłówkowych"
    1. Wszystkie treści na stronie powinny być umieszczone w oznaczonych i zatytułowanych obszarach (header, main, nav, footer, aside...)
    2. Nagłówki H1-H6 powinny tworzyć coś w rodzaju konspektu/spisu treści (nagłówkami posługują się osoby korzystające z czytników ekranu, skanują je także widzący użytkownicy, dla botów indeksujących niosą ważne informacje o zawartości strony).
    3. H1 powinien być jeden, pojawiać się jako pierwszy i obejmować tytuł głównej zawartości strony.
    4. H2-H6 powinny być odpowiednio zagnieżdżone, czyli h2 może wystąpić dopiero po H2, po H2 może wystąpić kolejny H2 lub H3, po H3 kolejny H3 lub H4 itd.

    Teraz o nagłówkach w Joomla.
    Źle nie jest, ale - niestety - dobrze też nie jest.

    Nagłówkami H1 oznaczane są tytuły stron / pozycji menu. Byłoby OK, gdyby ten nagłówek dało się swobodnie umieszczać na stronie jako pierwszy (np. w headerze/banerze). Standardowo umieszczany jest jednak (co jest także zrozumiałe) dopiero w obszarze treści głównej. Jeśli w szablonie przed obszarem treści głównej masz jakieś moduły z nazwami/tytułami, to w strukturze strony przed nagłówkiem H1 pojawią się nagłówki niższego poziomu. W szablonach autorskich, nieopierannych na siatkach (ale kto dziś takie tworzy?) można ten problem obejść, odpowiednio pozycjonując obszary szablonu. W szablonach opartych na równego typu frameworkach i siatkach ich autorzy w ogóle nie widzą problemu).

    Nagłówkami H2 oznaczone są tytuły kategorii lub na stronach z pojedynczymi pozycjami (np. artykułem, kontaktem) - tytuły tych pozycji. I byłoby prawie doskonale, gdyby nie... ano gdyby nie to, że tytuł pojedynczej pozycji na stronie z pojedynczą pozycją jest tytułem treści głównej, a więc sensownym oznaczeniem jest objęcie go znacznikiem H1, a nie H2.

    Nagłówkami H3 standardowo oznaczane są tytuły modułów, ale w przypadku modułów nie ma żadnego problemu znakowania nagłówków, bo każdemu modułowi można skonfigurować objęcie tytułu takim nagłówkiem, jakim chcemy.

    Czy dodatki Header Tags albo H1 Heading (ze strony: https://www.aimy-extensions.com/) rozwiązują problem?

    Niestety, niczego nie rozwiązują. Owszem, za ich pomocą można poprawić strukturę nagłówków, wystąpią w odpowiedniej kolejności (jeśli któryś z dodatków nie działa, trzeba wypróbować drugi albo pomanipulować kolejnością dodatków na zapleczu).
    Natomiast to, że pod względem formalnym struktura nagłówków będzie poprawna (kolejność, zagnieżdżanie), nie oznacza, że będzie poprawna pod względem semantycznym. A tym samym - taka podmiana powoduje w gruncie rzeczy większy zamęt semantyczny niż niepoprawna struktura. I jest to większy zamęt zarówno dla użytkowników czytników ekranów, jak i dla robotów indeksujących. Bo H1 często nie wskazuje na tytuł strony czy treści głównej, ale jakąś przypadkową treść pod pierwszym ze znalezionych na stronie nagłówków. I co więcej - we wszystkich pozostałych sekcjach oznaczonych nagłówkami może dojść do zmiany np. z h2 na h3 albo odwrotnie. Tak więc ani dla dostępności strony, ani dla SEO uzycie tych dodatków (poza wyjątkowymi sytuacjami) niczego nie wnosi, raczej pogarsza postrzeganie/indeksowanie.

    Jak problem rozwiązać?
    Moim zdaniem:
    Po pierwsze: wyjątkowo można się posłużyć dodatkiem Header Tags albo H1 Heading
    Po drugie: jeśli tylko możliwe, nie umieszczać przed obszarem treści głównej (main) żadnych modułów
    Po trzecie: zaplanować konsekwentnie strukturę stron (unikać zbyt wielu stron pośrednich), a następnie przejrzeć, jaki nagłówki są generowane i nadpisać widoki szablonów lub opracować szablony alternatywne ze zmodyfikowanym znakowaniem nagłówków.

    Po czwarte: naciskać projektantów Joomla, by - podobnie jak to jest w modułach - pozostawili autorom stron decydowanie o poziomie nagłówków - dodanie odpowiednich ustawień wydaje się być najprostszym rozwiązaniem.

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-04-2017
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Po czwarte: naciskać projektantów Joomla, by - podobnie jak to jest w modułach - pozostawili autorom stron decydowanie o poziomie nagłówków - dodanie odpowiednich ustawień wydaje się być najprostszym rozwiązaniem.
    Dziękuję za obszerne informacje. Po czwarte, właśnie, tak by było najlepiej ;)

    Reasumując chyba zostanę bez nagłówka H1. Czy ten nagłówek faktycznie ma tak istotny wpływ na pozycjonowanie?

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Ma i to się da zrobić

  11. #10
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-04-2017
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Zerknęłam na demo szablonu i okazało się, że jest tam znacznik H1. Wychodzi więc na to, że chyba sama po drodze coś namieszałam ;) Będę próbowała to naprawić. A jak się nie uda, to pewnie sięgnę po profesjonalną pomoc ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Nagłówki H1,2,3,4
    przez etitek na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 01-04-2015, 15:16
  2. zmiana wyglądu nagłówka H1 i H2
    przez tobiasz22 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 10-02-2015, 22:08
  3. Brak nagłówka na podstronach
    przez ankaM17 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 18-02-2012, 14:59
  4. VirtueMart, szablon Jo-Beetle i brak nagłówka componentheading
    przez jerry lee na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 30-03-2009, 13:15
  5. Brak nagłówka i stopki
    przez fakirinho na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 07-10-2008, 14:52

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •