Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Problem z Recaptcha na https

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    19-06-2017
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Problem z Recaptcha na https

    Witam,
    używam Joomla 3.6.5, po przełączeniu na https przestały działać recaptche (nie wyświetla obrazka, nie działa także captcha), w źródle strony widać, że joomla odnosi się do google po http, w tym podejrzewam leży problem wyświetlania. Po zezwoleniu przeglądarce na wyświetlanie niebezpiecznych elementów strony, recaptche się wyświetlają.

    Starałem sie wyszukać w configach (między innymi plugins/captcha/recaptcha) ustawienia ssl, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć, wszystkie adresy google w tym configu odnoszą się po https. Czy ktoś zna może rozwiązanie takiego problemu?

    Problem pojawia się przy formularzach kontaktowych utworzonych przy użyciu Form Maker Lite.

    Z góry dzięki.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    24
    Punkty
    9

    Domyślny

    tego nie zmienia się w joomla, tylko na koncie googla. Musisz dodać wersję adresu domeny, z https do listy domen, które recaptcha obsługuje.
    Popraw też preferowaną domenę, bo google będzie monitorował adres z http.
    joomlaterra - rozwiązania webowe oparte na Cms Joomla i WordPress, SEO, Programowanie, Konsulting

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    19-06-2017
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez terra Zobacz wiadomość
    tego nie zmienia się w joomla, tylko na koncie googla. Musisz dodać wersję adresu domeny, z https do listy domen, które recaptcha obsługuje.
    Popraw też preferowaną domenę, bo google będzie monitorował adres z http.
    Niestety, ale przy próbie dodania adresu po https wyrzuca mi błąd URL starts with an invalid scheme.

    Dzieje się tak zarówno po dodaniu adresu https://subdomain.domain.com jak i subdomain.domain.com:443

  5. #4
    Nowicjusz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    24
    Punkty
    9

    Domyślny

    Czy masz klucz poufny i klucz witryny, dokładnie na domenę (subdomenę), którą chcesz używać ? Czy nie używasz recaptcha v1 (użyj v2) ? Czy w konfiguracji globalnej wskazałaeś jaki recaptcha do autoryzacji ?. Czy konfigurowałeś i włączyłeś plugin ? Tyle trzeba sprawdzić, a z https nie powinno być problemu bo google woli takie strony niż http.
    Tutaj masz ręczne dodanie recaptcha.
    https://developers.google.com/recaptcha/docs/display

    jeszcze jedno, czy masz prawidłowe przekierowanie 301 w .htaccess ?

    Więcej bez zaglądania w stronę nie potrafię pomóc
    joomlaterra - rozwiązania webowe oparte na Cms Joomla i WordPress, SEO, Programowanie, Konsulting

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    19-06-2017
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Problem właśnie w tym, że wszystko działało na http dobrze, wszystko jest wygenerowane nawet na nowo z nowymi kluczami, oczywiście uzywam v2. Wskazałem jakiego ma używać, plugin też jest skonfigurowany. 301 też jest odpowiednio skonfigurowane. Podejrzewam jeszcze, że Form Maker Lite nie radzi sobie z https, staram się wyszukać jakiegoś nieograniczonego darmowego formularza kontaktowego, ale niestety na razie ugrzązłem w miejscu.

  7. #6
    Nowicjusz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    24
    Punkty
    9

    Domyślny

    Ten formularz ma problem z captcha. Możliwe, że jest to broblem z cachem albo są to ograniczenia wynikające z wersji dodatku, który używasz.
    https://web-dorado.com/forum/form-ma...t-working.html

    spróbuj jeszcze
    ...Now you should enter captcha field, edit it and select Recaptcha from the top part. I have made a screenshot for you to show this.

    After this you need to copy and paste Recaptcha keys in form's global options .
    joomlaterra - rozwiązania webowe oparte na Cms Joomla i WordPress, SEO, Programowanie, Konsulting

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    20-06-2017
    Skąd
    Konin
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    To raczej nie problem z cache a z pluginem do generowania formularzy. W funkcji recaptcha_get_html jest parametr do ssl'a ale w wywołaniu tej funkcji jest pomijany. Możesz spróbować ręcznie zamienić. Wyszukaj sobie:

    Kod:
    echo recaptcha_get_html($publickey, $error);
    i zamień na:

    Kod:
    echo recaptcha_get_html($publickey, $error, true);

Podobne tematy

  1. Przekierowanie z https na http
    przez pawlikp100 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 09-05-2017, 15:46
  2. Przekierowanie 301 na https
    przez kdbts na forum Optymalizacja i wydajność
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 04-05-2017, 19:54
  3. https na Joomla 3.6
    przez wezykowski na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 21-07-2016, 13:48
  4. Z https na http
    przez Barton92 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 04-09-2012, 22:10
  5. Jak zmienić https na http???
    przez strona na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 12-04-2011, 20:25

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •