Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Kickstart - error 403

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny Kickstart - error 403

    Witam

    Chciałem uaktualnić joomla 2.5.28 do 3.7. Niby wykonałem czynności przedaktualizacyjne czyli zaktualizowałem dodatki a te które nie miały aktualizacji odinstalowałem. Proces aktualizacji przeszedł bez problemu ale po restarcie wszystko się wysypało. Na szczęście zrobiłem kopię za pomocą AkeebaBackup. Próbuje odtworzyć stronę za pomocą Kickstart (5.3.1) ale nie mogą przejść do kroku drugiego czyli rozpakowywania plików ponieważ mam komunikat :

    An error occurred
    AJAX Loading Error
    HTTP Status: 403 (Forbidden)
    Internal status: error
    XHR ReadyState: 4
    Raw server response:
    Zabroniony dostęp!
    Próbowałem przyznać wyższe prawa do katalogu www ale bez efektu.
    Efekt taki że strona leży a ja jestem w kropce...

    Mój serwer to:
    System operacyjny Linux 2.6.32-696.3.2.el6.centos.plus.i686
    Wersja bazy danych 5.5.56
    Wersja PHP 5.6.30
    Serwer WWW Apache/2.2.15 (CentOS)

    Co ciekawe gdy testowo zapuściłem instalację joomli nie zgłaszała żadnych problemów z dostępem. Czy kickstart w takim przypadku wymaga jakiś szczególnych ustawień w php.ini ?
    Może ktoś z Was ma pomysł jak można rozwiązać ten problem albo może był w podobnej sytuacji i sobie z nią poradził ? Czy jest może jakiś inny sposób na przywrócenie strony z archiwum jpa niż za pomocą kickstart ?

    Pozdrawiam
    mariusz

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    20-02-2012
    Wpisy
    243
    Punkty
    42

    Domyślny

    wypakuj jpa i wrzuć na hosting
    https://www.akeebabackup.com/downloa...izard-3-5.html
    potem przejdź pod adres strony
    Pomógłem - daj punkt

    Przekaż swój 1 %


    Przyłącz się do akcji

    www.mojalewastopa.pl

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Albo ja coś robię źle albo ten program jest do bani - chociaż prosty jak budowa cepa. Zrobiłem na wszelki wypadek dwie kopie mojej strony www ( każde ma po 100 GB) i za każdym razem gdy próbuje je rozpakować w całości nie udaje mi się to. Program kończy komunikatem o pomyślnym zakończeniu operacji a faktycznie odzyskane archiwum ma nieco ponad 768 MB czyli tyle co pierwsze archiwum jpa. Dlaczego tak się dzieje że nie przechodzi do kolejnych archiwów czyli *.j01 *.j02 itd? Czy ten program ma jakieś ograniczenia co do pojemności archiwum ?
    Dodatkowo w rozpakowanym archiwum /instalation/sql są pliki site.sql - w sumie od 1 do 94. Jak ręcznie z nich zbudować odzyskana bazę ?

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    148
    Punkty
    41

    Domyślny

    Nie używałem Extract Wizard na żadnym serwerze Linuxowym (nie mam nigdzie gtk ) ale pod Win automatycznie zaczytuje wszystkie kopie. Spróbuj uruchomić z opcją dry run i zobacz czy/gdzie się zatrzymuje, ew. porównaj wyniki dwóch uruchomień - może to nie problem z programem tylko jakieś ograniczenia na serwerze, wtedy pewnie wersje będą się nieco różniły.

    Pliki z bazą musiałbyś scalić i zamienić prefixy #__ na Twoje (albo domyślne jos_) dla wszystkich CREATE: table, view, trigger, function, procedure oraz DROP table oraz INSERT INTO, ale nie zamieniaj hurtem (bez CREATE TABLE itp) wszystkich #__ na jos_ - #__ może występować w bazie w innych miejscach.
    Ręczne scalanie tych plików i później import mogą być czasochłonne (no i nie masz wypakowanej zawartości .jpa), więc spróbowałbym jeszcze przepakować te .jpa na jakimś PC do zipa, rozpakować zipa na serwerze i wtedy odpalić ANGIE (instalator), lub jeśli masz taką możliwość spróbować wypakować na innym serwerze.

    Na wszelki wypadek sprawdź czy na pewno masz wystarczająco dużo miejsca i przejrzyj logi - ten błąd może oznaczać jakiś problem z wydajnością/zasobami/ograniczeniami (czas wykonywania skryptu, CPU, pamięć itp), szczególnie przy takich dużych archiwach.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Rzecz w tym że ten komunikat ma pod win7 (i5,4GB ram, ssd). Mówisz o uruchomieniu z linii poleceń? Możesz mi powiedzieć jak powinna wyglądać taka komenda w cmd ? Spróbuję ... O reszcie wolę nie myśleć to nie moje progi grzebanie w bazie. Za pomocą jakiego programu można jpa przekonwertować do zip ?
    m

  7. #6
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    148
    Punkty
    41

    Domyślny

    I teraz nie wiem czy masz hosting, czy CentOS na PC czy Win7 czy jeszcze coś innego

    - z serwerem (CentOS + Apache + php + mysql) postawionym samodzielnie na pececie nie pomogę
    - jeżeli rozpakowujesz .jpa pod Win7 to odpadają potencjalne problemy z wydajnością/limitami
    w ExtractWizard masz możliwość zaznaczenia 'dry run' - wtedy program tylko zasymuluje rozpakowywanie, co powinno pozwolić sprawdzić poprawność archiwum bez zapisywania wypakowanych plików na dysku
    na pewno masz na SSDku wystarczającą ilość wolnego miejsca? (archiwum 100GB plus dodatkowe 100GB+ na rozpakowywane pliki + zapas)

    Zrozumiałem że ExtractWizard używasz na jakimś Linuxie gdzie mogłyby być limity, dlatego zaproponowałem rozpakowanie .jpa na Windows, spakowanie do zipa, wysłanie zipa na serwer i tam już bez problemu rozpakowanie zipa i uruchomienie ANGIE. Ale skoro problem z ExtraxtWizard jest na Win7 to jedyne co mi przychodzi do głowy to za mało wolnego miejsca. Nie ma 'konwertera' .jpa na zip
    ew. wystaw gdzieś te archiwa i prześlij link na priv to zobaczę czy u mnie się wypakują w całości.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Wszystko zrozumiałeś na opak ale to moja wina. Serwer mam na centosie+apache+php+mysql i nie na parapecie. Kopię strony zrobiłem na serwerze ale przy próbie odtworzenia mam komunikat o problemach z dostępem (Czyt 1 post). Dlatego zgrałem to na dysk (ssd 512 GB) i próbowałem rozpakować pod windowsem... i właśnie pod windowsem opisuję problemy z rozpakowaniem. Ślepy człowiek ze mnie . Dopiero zauważyłem to "dry run" . Zaraz sprawdzę i dam znać ...

    AKTUALIZACJA: Na Windowssie z zaznaczoną opcją dry run" -> "Your archive was successfully extracted"

    Ręce opadają.... Jakieś pomysły?

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Dodam, że dzisiaj na innego kompa przekopiowałem całe archiwum. Próba rozpakowania - nie powiodła się tzn. Rozpakowało się tylko jedno archiwum (pierwsze) a pozostałe pominęło. Pozostał mi tylko jeszcze xamp+kickstart. Może masz jeszcze jakiś pomysł? Czy jest jakiś program do ewentualnej naprawy archiwum lub sprawdzenia poprawności jego wykonania?

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    20-02-2012
    Wpisy
    243
    Punkty
    42

    Domyślny

    zainstaluj jampa i spróbuj przywrócić lokalne jeśli sie uda zrób kopie tyjko jpa zmień w ustawieniach na zip wgraj na hosting i wypakuj
    https://jamp.joomla.pl/subscribe
    14dni testowe
    2 opcja jeśli możesz poproś admina o przywrócenie backupu
    Pomógłem - daj punkt

    Przekaż swój 1 %


    Przyłącz się do akcji

    www.mojalewastopa.pl

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    148
    Punkty
    41

    Domyślny

    Przetestowałem zrobione na szybko kilkuczęściowe .jpa i ExtractWizard pod Win poradził sobie bez problemu.

    Pozostaje albo usunięcie prawdopodobnego problemu z wydajnością/zasobami na serwerze albo jak napisał @maskodka localhost.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Akeeba Kickstart - error
    przez traabbit na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 04-08-2015, 20:24
  2. kickstart - error
    przez MaciekOWP na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post/autor: 15-08-2011, 15:04
  3. Error 403
    przez seba811 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 01-03-2011, 20:34
  4. Read more - error 403
    przez Bloodlex na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 03-06-2008, 13:55
  5. Error 403
    przez Adams_ na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 06-12-2007, 15:33

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •