Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Problem z uruchomieniem SSL na stronie

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    13-07-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Joomla! 1.5 Problem z uruchomieniem SSL na stronie

    Dzień dobry,
    to pierwszy mój post tutaj. Przepraszam jeśli zdublowałem problem ale po przejrzeniu forum wydaje mi się, że nie ma dokładnie tego co dzieje się u mnie.
    No więc, nasz informatyk jest na zwolnieniu lekarskim i jeszcze długo będzie. Ponieważ nasza strona zbudowana jest na starej wersji Joomla! - ver. 1.5.26, a firma z hostingu zaproponowała rewelacyjny rabat na certyfikat SSL postanowiliśmy skorzystać. Zdaję sobie sprawę, że niewiele to da ale... dyrektor zarządził wdrożyć SSL. Miało być łatwo i szybko, ot "parę kliknięć". Sama rejestracja rzeczywiście przebiegła bezproblemowo, gorzej z uruchomieniem.
    Zmieniłem w configuration.php na: var $live_site = 'https://mojadomena.pl/';
    W panelu administratora Konfiguracja->Serwer->Wymuś SSL zmieniłem na "Cała strona". Tu zaczęły się problemy, strona uruchamia się z https://... ale jest wyświetlana niewłaściwie, brak elementów szablonu i formatowania. Zauważyłem, że po wczytaniu strony nie wszystkie elementy są szyfrowane, dokładnie te pozycje:
    http://moja_domena.pl/templates/system/css/system.css
    http://moja_domena.pl/templates/system/css/general.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/css/addons.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/css/layout.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/css/template.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/css/typo.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/js/ja.script.js
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/css/menu/mega.css
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/js/menu/mega.js
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/js/ja.rightcol.js
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/header-mask.png
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/logombp.png
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/icon-search.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/grad1.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/grad1-mask.png
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/grad3.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/container-bg.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/dot1.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/arrow2.png
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/icon-date.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/icon-user.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/arrow.png
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/bullet.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/dot2.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/b-br.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/b-bl.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/bt-tr.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/bt-tl.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/b-tr.gif
    http://moja_domena.pl/templates/ja_purity_ii/images/b-tl.gif
    Firma z hostingu umywa ręce, nie zajmują się edycją stron na ich serwerach.
    Wydaje mi się, że zmiana w źródle http na https może naprawić problem. Sęk w tym, że nie wiem gdzie. Zrobiłem backup strony (AcebaBackup), także będzie można wszystko odtworzyć, jeśli coś pójdzie nie tak. Może ktoś z Państwa miał podobny problem lub wie gdzie dokonać tych zmian. Bardzo Państwa proszę o pomoc.
    Aha, kiedy zmieniam na stronie w "Wymuś SSL" na "Tylko zaplecze" wszystko wyświetla się prawidłowo łącząc się z panelem admina przy połączeniu szyfrowanym.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    119
    Punkty
    23

    Domyślny

    Jeśli certyfikat jest wygenerowany, to zaloguj się do Joomla i w konfiguracji którą ustawiłeś na
    "Konfiguracja->Serwer->Wymuś SSL zmieniłem na "Cała strona""
    i wyłącz tę opcję.
    Potem proponuję zacząć od pliku .htaccess i wprowadzenia zapisu

    Kod:
    RewriteEngine On
     RewriteCond %{HTTPS} off
     RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R,L]
    więcej tutaj .htaccess

    Przy okazji NAJWYŻSZY CZAS ZREZYGNOWAĆ Z Joomla! 1.5 , bo problemów będzie przybywać
    joomlaterra - rozwiązania webowe oparte na Cms Joomla i WordPress, SEO, Programowanie, Konsulting

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    13-07-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dziękuję za podpowiedź i wiem, że musimy zrezygnować z tej wersji ale nastąpi to dopiero jak informatyk wróci do pracy.
    Zrobiłem tak, jak sugeruje @terra, niestety wygląd strony jest identyczny jak przy ustawieniach, które wykonałem wcześniej.
    Kiedy otwieram źródło strony z tymi ustawieniami nadal wskazane wyżej odnośniki wyglądają tak: http://...

  5. #4
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    119
    Punkty
    23

    Domyślny

    Nie widząc strony, z objawów wynika, że masz na sztywno wpisane ścieżki. Pytanie, jak faktycznie wyglądał wcześniej adres strony? Czy strona miała adres bez www, czyli http://moja_domena.pl czy też http://www.moja_domena.pl ? Bo to jest istotne.

    przekierowanie, które umieściłeś w pliku .htaccess, domyślnie każdy adres z http przekonwertuje na https, więc tutaj nie powinno być problemu

    Czy masz w pliku .htaccess taki zapis ?

    Kod:
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.moja_domena.pl [NC]
    RewriteRule ^(.*)$ http://moja_domena.pl/ [R=301,L]
    joomlaterra - rozwiązania webowe oparte na Cms Joomla i WordPress, SEO, Programowanie, Konsulting

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    13-07-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Nie, nie ma tam takiego zapisu.
    Wysłałem Ci @terra wiadomość prywatną z adresem strony i pełną treścią pliku .htaccess.

  7. #6
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 886
    Punkty
    442

    Domyślny

    @mbp_it - najlepiej by było gdzybyś podał link do witryny - stawiam na to że masz linki statyczne, nie dynamiczne, wówczas dzieją się takie cuda

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 28-04-2014, 18:51
  2. Skrypt Java na stronie - problem z uruchomieniem
    przez schoolers na forum Różne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 22-11-2011, 22:13
  3. Problem z wejsciem do panelu po zmianie na SSL
    przez p1orun na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 20-03-2011, 22:42
  4. Problem z uruchomieniem Joomli na Krasnalu
    przez squash na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 07-03-2010, 12:54
  5. Problem z ustawieniami ssl i logowaniem na zaplecze
    przez lucassius na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 13-01-2010, 01:43

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •