Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Joomla 3.6.5 problem z logo 404

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    28-09-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Joomla 3.6.5 problem z logo 404

    Witam,

    Mam problem z logo na stronie www.autoto.eu. Po kliknięciu na logo wyrzuca mi 404. Zainstalowany mam szablon joomlage0100 - One, nie mam w nim pliku .htaccess ale też nie wiem czy konieczne żebym go miał. Co mogę zrobić ..?

    Proste adresy: Tak
    Zastosuj przepisywanie URL: Tak
    Adresy z przyrostkiem: Nie
    Aliasy w Unicode: Nie
    Wielojęzyczność tj. system filtr języków: Wyłączony

    Szukałem w tematach ale nie znalazłem.

    Z góry dzięki za pomoc!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 777
    Punkty
    1093

    Domyślny

    Plik .htaccess ma być w głównym katalogu. I przy takich ustawieniach, jak podałeś, MUSI być. Zmień nazwę pliku htaccess.txt na .htaccess i powinno być OK

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    28-09-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie źle sprawdzałem. Plik znajduje się w głównym katalogu i nazywa się poprawnie - .htaccess a wewnątrz:

    :Location *.php
    use php56
    :Location

    ##
    # @package Joomla
    # @copyright Copyright (C) 2005 - 2016 Open Source Matters. All rights reserved.
    # @license GNU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt
    ##

    ##
    # READ THIS COMPLETELY IF YOU CHOOSE TO USE THIS FILE!
    #
    # The line 'Options +FollowSymLinks' may cause problems with some server configurations.
    # It is required for the use of mod_rewrite, but it may have already been set by your
    # server administrator in a way that disallows changing it in this .htaccess file.
    # If using it causes your site to produce an error, comment it out (add # to the
    # beginning of the line), reload your site in your browser and test your sef urls. If
    # they work, then it has been set by your server administrator and you do not need to
    # set it here.
    ##

    ## No directory listings
    IndexIgnore *

    ## Can be commented out if causes errors, see notes above.
    Options +FollowSymlinks
    Options -Indexes

    ## Mod_rewrite in use.

    RewriteEngine On

    ## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits.
    # If you experience problems on your site then comment out the operations listed
    # below by adding a # to the beginning of the line.
    # This attempts to block the most common type of exploit `attempts` on Joomla!
    #
    # Block any script trying to base64_encode data within the URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode[^(]*\([^)]*\) [OR]
    # Block any script that includes a ********** tag in URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} (<|%3C)([^s]*s)+cript.*(>|%3E) [NC,OR]
    # Block any script trying to set a PHP GLOBALS variable via URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
    # Block any script trying to modify a _REQUEST variable via URL.
    RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
    # Return 403 Forbidden header and show the content of the root home page
    RewriteRule .* index.php [F]
    #
    ## End - Rewrite rules to block out some common exploits.

    ## Begin - Custom redirects
    #
    # If you need to redirect some pages, or set a canonical non-www to
    # www redirect (or vice versa), place that code here. Ensure those
    # redirects use the correct RewriteRule syntax and the [R=301,L] flags.
    #
    ## End - Custom redirects

    ##
    # Uncomment the following line if your webserver's URL
    # is not directly related to physical file paths.
    # Update Your Joomla! Directory (just / for root).
    ##

    # RewriteBase /

    ## Begin - Joomla! core SEF Section.
    #
    RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
    #
    # If the requested path and file is not /index.php and the request
    # has not already been internally rewritten to the index.php script
    RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index\.php
    # and the requested path and file doesn't directly match a physical file
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    # and the requested path and file doesn't directly match a physical folder
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    # internally rewrite the request to the index.php script
    RewriteRule .* index.php [L]
    #
    ## End - Joomla! core SEF Section.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    137
    Punkty
    41

    Domyślny

    Zależy co dla Ciebie jest problemem

    - jeżeli link pod logo (zamiast www.autoto.eu/index.php chciałbyś żeby było www.autoto.eu), to najprawdopodobniej musisz wprowadzić drobną modyfikację do szablonu, prawdopodobnie w /templates/joomlage0100-one/index.php - spróbuj dołączyć, zobaczymy

    - jeżeli chcesz żeby index.php przekierowywał do strony głównej, to musisz taką regułę dopisać do .htaccess (wygoogluj)

    - jeżeli błąd 404 podczas wyświetlania /index.php (powinna siw wyświetlać strona główna) to trudno powiedzieć, może to być np. jakiś problem z menu, z artykułem wyróżnionym, ze specyficznymi ustawieniami szablonu itp.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    28-09-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki Panowie za pomoc. Jeżeli chodzi o zmianę i dopisanie w .htaccess reguły aby index pchał do głównej, wszystkie główne zakładki menu przekierowywały do głównej. Kod jaki dodałem:

    Kod PHP:
    RewriteRule ^index.(php|html|htm)$ / [R=301,L]
    RewriteRule ^([a-z0-9-_]+)/index.(php|html|htm)$ /$1/ [R=301,L
    Jeżeli chodzi o index.php z templates to przedstawia się następująco:

    Kod PHP:
    <?php

    /*================================================================================*\
    || # Copyright (C) 2012  Joomlage.com Nexus Framework. All Rights Reserved.       ||
    || # license - PHP files are licensed under  GNU/GPL V2                           ||
    || # license - CSS - JS files are Copyrighted material                            ||
    || # Website: http://www.joomlage.com                                             ||
    \*================================================================================*/

    defined('_JEXEC') or die;
    // JPlugin::loadLanguage( 'tpl_SG1' );
    JHtml::_('behavior.framework'true);
    define'nexus'dirname(__FILE__) );
    require( 
    "php/config.php");
    require( 
    "php/variables.php");

    // Add JavaScript Frameworks
    JHtml::_('bootstrap.framework');

    ?>

    <!DOCTYPE html>
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="<?php echo $this->language?>" lang="<?php echo $this->language?>" >
    <head>
    <jdoc:include type="head" />
    <?php include ( "php/styles.php");?>
    <?php 
    echo ($head_custom_code); ?>  
    </head>

    <body>
    <div class="se-pre-con"></div>

    <a href="#" class="scrollup">Scroll</a>
                <div id="#spacer" class="spacer"></div>
                <div id="container_header" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/header.php"); ?>
                </div></div>

                <div id="container_logo_menu_mobile" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/responsive_head.php"); ?>
                </div></div>
                <div id="#spacer" class="spacer-2"></div>

                <?php if ($this->countModules'jumbotron' )) : ?>
                <div id="container_jumbotron_bg" style="background-position: 50% 0%" data-stellar-background-ratio="0.5">
                <div id="container_jumbotron" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/jumbotron.php"); ?>
                </div></div></div>
                <?php endif; ?>

                <?php if ($this->countModules'showcase' )) : ?>
                <div id="container_slideshow" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/slideshow.php"); ?>
                </div></div>
                <?php endif; ?>

    <div id="content"></div>
                <?php if ($this->countModules('top-1a') || $this->countModules('top-1b') || $this->countModules('top-1c') || $this->countModules('top-1d') || $this->countModules('top-1e') || $this->countModules('top-1f') || $this->countModules('top-2a') || $this->countModules('top-2b') || $this->countModules('top-2c') || $this->countModules('top-2d') || $this->countModules('top-2e') || $this->countModules('top-2f')) : ?>
                <div id="container_top_modules_bg" class="jl_container" style="background-position: 50% 0%" data-stellar-background-ratio="0.5">
                <div id="container_top_modules" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/top_modules.php"); ?>
                </div></div></div>
                <?php endif; ?>

                <div id="container_maincontent_bg" style="background-position: 50% 0%" data-stellar-background-ratio="0.5">
                <div id="container_main" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/main.php"); ?>
                </div></div>
                </div>

                <?php if ($this->countModules('bottom-1a') || $this->countModules('bottom-1b') || $this->countModules('bottom-1c') || $this->countModules('bottom-1d') || $this->countModules('bottom-1e') || $this->countModules('bottom-1f') || $this->countModules('bottom-2a') || $this->countModules('bottom-2b') || $this->countModules('bottom-2c') || $this->countModules('bottom-2d') || $this->countModules('bottom-2e') || $this->countModules('bottom-2f')) : ?>
                <div id="container_bottom_modules_bg" style="background-position: 50% 0%" data-stellar-background-ratio="0.5">
                <div id="container_bottom_modules" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/bottom_modules.php"); ?>
                </div></div></div>
                <?php endif; ?>


                <?php if ($this->countModules('base-1a') || $this->countModules('base-1b') || $this->countModules('base-1c') || $this->countModules('base-1d') || $this->countModules('base-1e') || $this->countModules('base-1f') || $this->countModules('base-2a') || $this->countModules('base-2b') || $this->countModules('base-2c') || $this->countModules('base-2d') || $this->countModules('base-2e') || $this->countModules('base-2f') || $this->countModules'footer-1' ) || $this->countModules'footer-2' )) : ?>
                <div id="container_base_modules_bg" style="background-position: 0% 0%" data-stellar-background-ratio="0.5">
                <div id="container_base" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/base.php"); ?>
                </div></div></div>
                <?php endif; ?>


                <div id="container_copyright_footermenu" class="jl_container"><div class="wrapper960">
                <?php require( "php/layouts/copyright-footermenu.php"); ?>
                </div></div></div>

    <?php echo ($body_custom_code); ?>


    <?php // Load and Initialise Scripts
    include ( "php/scripts.php");
    ?>

    </body> 

    </html>
    Dla mnie problemem jest wykrzaczanie strony Chciałbym, żeby logo przekierowywało do głównej, więc pewnie najlepiej będzie to zrobić pierwszym opisanym przez Ciebie sposobem.

  7. #6
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    137
    Punkty
    41

    Domyślny

    oki to jeszcze (może się uda dołączyć zamiast wklejać?):

    php/layouts/header.php
    php/layouts/responsive_head.php

    A.




    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    28-09-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Panowie nie mogę wrzucić pliku na forum, mam komunikat o braku zgody na skopiowanie lub zmianę miejsca pliku pomimo, że mam go na swoim dysku. Poniżej link do skompresowanych dwóch plików o których mowa.

    https://megawrzuta.pl/download/61832...2d056b486.html

  9. #8
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    137
    Punkty
    41

    Domyślny

    w header.php wiersz 89 i wiersz 94
    i w reasponsive_head.php wiersz 71 i wiersz 74

    popraw:
    href="index.php"

    na
    href="/"

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    28-09-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Pomogło, dzięki! Jutro założę odrębny temat z problemem czcionek google vs certyfikat ssl.

Podobne tematy

  1. Logo wystające poza logo.header w beez3
    przez Reavon na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 16-03-2016, 18:38
  2. Logo ale nie to o ktore pyta sie 1000 osob tylko male logo w przegladarce
    przez dzaskul na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 10-03-2010, 16:39
  3. Ja_sanidine logo nie chce się pojawić po aktualizacji logo.png
    przez tomiskym na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 30-11-2009, 17:45
  4. IE nowe logo mozilla stare logo
    przez artekp999 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 11-10-2009, 17:52
  5. "404 - Component not found" - problem z migracją Joomla
    przez qiqqq na forum Aktualizacje, migracje
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 15-02-2009, 23:56

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •