Developerka - tworzenie komponentów, automatyzacja?
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Developerka - tworzenie komponentów, automatyzacja?

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    17-04-2014
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    360
    Punkty
    42

    Domyślny Developerka - tworzenie komponentów, automatyzacja?

    Hi,

    Dziś zapytam, o pomysły, podpowiedzi bardziej was doświadczonych developerów.

    Wy jako developerzy tworzycie komponenty/moduły/pluginy... wszystko fajnie. Szukam pomysłu na pewną automatyzację generowania xmlów i wersjonowania wersji plików.

    Na przykładzie: Tworzymy prosty plugin, o nazwie plg_system_custom_v.1.0.0.zip - w którym jest xml, plik php - pełna instalka dla J!. Do tego mogę wpiąć plugin w repozytoria githuba/gitlaba/bitbucket itd. Super. Fajnie.
    Teraz pójdźmy krok dalej, czyli co robimy by wygenerować pełnego zipa na podstawie repo? Macie może na to jakieś patenty/pomysły?

    Powyższy przykład z pluginem jest prosty. Ale chciałbym w taki sposób wpiąć trochę bardziej rozbudowaną paczkę instalatora z komponentem, modułem i pluginami. Drażni mnie ręczna zmiana cyferek w <version>1.1.5</version> w plikach xml.


    Trzeba dążyć do doskonałości w tym co się robi, jeśli robisz coś dobrze zrób wszystko aby robić to jeszcze lepiej!

    Potrzebujesz pomocy przy Virtuemart 3? - napisz tutaj

    Portfolio - sulzycki.com.pl

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Plik zip, możesz wygenerować kodem PHP, tak samo jak stworzyć plik xml, w którym z automatu pojawi się nowa wersja ;)
    Webdeveloper do usług ;)

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    17-04-2014
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    360
    Punkty
    42

    Domyślny

    @moje - PHPem mogę, wiem. Jest to jakiś pomysł ;)
    Chociaż bardziej myślałem by napisać to w bashu lub w SED. Jednakże myślałem że jest łatwiejszy sposób na tego typu akcje ;)
    Trzeba dążyć do doskonałości w tym co się robi, jeśli robisz coś dobrze zrób wszystko aby robić to jeszcze lepiej!

    Potrzebujesz pomocy przy Virtuemart 3? - napisz tutaj

    Portfolio - sulzycki.com.pl

  5. #4

    Domyślny

    Cześć,

    Poczytaj sobie o fof. Prawdopodobnie o to Ci chodzi. fof to framework do tworzenie komponentów. Muszę przyznać, że naprawdę interesujący pozwala w ok. 50% zoptymalizować ilość kodu (PHP,CSS,XML,HTML)

    https://github.com/akeeba/todo-fof-example <- Przykładowy git

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    17-04-2014
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    360
    Punkty
    42

    Domyślny

    @M@J3M hmm poczytam. Choć nie zależy mi na generowaniu komponentu, czy pisaniu w dodatkowym freamworku.

    Mam gotowy komponent, moduł i pluginy, chciałbym się skupić tylko na usprawnieniu wydawania kolejnych wersji. Przy jednym komponencie można robić to ręcznie, ale przy kilku extensions robi się już to drażniące ;)

    O FOF poczytam na pewno bo słyszałem o tym już kilkukrotnie więc możliwe że kolejne rzeczy które będę tworzył zrobie bezpośrednio w FOF ;) Zobaczymy.
    Trzeba dążyć do doskonałości w tym co się robi, jeśli robisz coś dobrze zrób wszystko aby robić to jeszcze lepiej!

    Potrzebujesz pomocy przy Virtuemart 3? - napisz tutaj

    Portfolio - sulzycki.com.pl

  7. #6
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Zawsze możesz użyć Jenkins ale czy jest sens wozić jedno wiaderko farby tirem? ;)
    Webdeveloper do usług ;)

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    17-04-2014
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    360
    Punkty
    42

    Domyślny

    @moje mogę... zobaczę w wolnej chwili. Miałem nadzieję że ktoś ma przetestowane rozwiązanie Trudno. Pokombinuje na pewno żeby napisać w bashu taki skrypt.
    Trzeba dążyć do doskonałości w tym co się robi, jeśli robisz coś dobrze zrób wszystko aby robić to jeszcze lepiej!

    Potrzebujesz pomocy przy Virtuemart 3? - napisz tutaj

    Portfolio - sulzycki.com.pl

Podobne tematy

  1. Automatyzacja, tworzenie artykułów z modułami dla każdego użytkownika.
    przez jablon designer na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 21-12-2016, 23:08
  2. automatyzacja zarządzania sklepem
    przez fenix na forum Różne
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post/autor: 10-07-2014, 19:57
  3. mainmenu automatyzacja dodawania linku do artykułu
    przez woju na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 15-03-2007, 15:53
  4. Tworzenie komponentów, modułów i templatek
    przez hal9000 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 14-09-2006, 16:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •