Bład po przenieseniu strony na nowy hosting i domenę - akeeba, joomla 3.6.5, php 7.1
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Bład po przenieseniu strony na nowy hosting i domenę - akeeba, joomla 3.6.5, php 7.1

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-01-2015
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Bład po przenieseniu strony na nowy hosting i domenę - akeeba, joomla 3.6.5, php 7.1

    Dokonałem zmiany usługodawcy - hosting domena z 1and1 na home.

    W Joomli 3.6.5 (PHP 7.1) wykonałem za pomocą Akeeby backup strony.
    Na nowym hostingu (PHP 7.1) za pomocą Akeeba kickstart poprawnie zainstalowałem CMSa, podpinając bazę danych.

    Czyli nowa domena i hosting nie różni się wersją PHP oraz wersją CSMa. Wszystko powinno działać, na końcu przywracania strony otrzymałem same pozytywne komunikaty.

    Jednak po włączeniu strony wyrzuca mi błąd: Warning: session_start(): Failed to read session data: user (path: /tmp) in /libraries/joomla/session/handler/native.php on line 259 Error displaying the error page: Application Instantiation Error: Failed to start the session.

    Czytałem trochę ne ten temat na zagranicznych forach, starałem się też wprowadzać proponowane rozwiązania, ale nic to nie dało. Sprawdzałem funkcjonowanie na starszym PHP, modyfikowałem też pliki, ale jak na razie zaprowadziło mnie to w ślepy zaułek..

    Jeżeli ktoś już miał z tym styczność i wie jak to szybciutko naprawić, to będę wdzięczny za pomoc

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 915
    Punkty
    445

    Domyślny

    A może napiszesz gdzie była witryna i gdzie przeniosłeś.
    Tak się składa że wersja php to naprawdę nie wszystko - już któryś dzień dręczę administratora serwera swojego znajomego o dostosowanie parametrów wytykając mu jeden po drugim z nieuruchomionych lub niepotrzebnie uruchomionych po mimo tego że dostał wcześniej pełną specyfikację. Już mnie to nawet nie wqrza :-) tylko bawi :-)

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-01-2015
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Gall Anonim Zobacz wiadomość

    A może napiszesz gdzie była witryna i gdzie przeniosłeś.
    Cytat Wysłane przez Piotr21 Zobacz wiadomość
    Dokonałem zmiany usługodawcy - hosting domena z 1and1 na home.
    Wątpię, że to coś po stronie usługodawcy.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    196
    Punkty
    56

    Domyślny

    Hosting może się różnić na wiele sposobów, choćby Apache / Nginx / home.pl ;)

    Rozumiem że sesje masz przechowywane w pliku? Możesz spróbować zmienić na bazę danych.

    Na home prawdopodobnie w public_html masz folder /tmp w którym powinny być przechowywane sesje - wyczyść zawartość. Jeśli nie masz folderu to utwórz. Jesli nie zadziała to sprawdź w ustawieniach php sposób i miejsce zapisu sesji

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-01-2015
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    /public_html/configuration.php public $tmp_path = '/public_html/tmp';

    tmp wyczyściłem, jest pusty. Nic to nie daje.

    Przesyłam info o serwerze mysql + plik configuration.php . Zanim zmienie upewnijmy się, że ścieżki są okej.
    Serwer bazy danych

    • Serwer: Localhost via UNIX socket
    • Oprogramowanie: MySQL
    • Wersja oprogramowania: 5.7.18-14-log - MySQL Community Server (GPL)
    • Wersja protokołu: 10


    <?php
    class JConfig {
    public $MetaAuthor = '1';
    public $MetaDesc = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $MetaKeys = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM ';
    public $MetaRights = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $MetaTitle = '1';
    public $MetaVersion = '0';
    public $access = '1';
    public $cache_handler = 'file';
    public $cachetime = '1';
    public $caching = '1';
    public $captcha = '0';
    public $cookie_domain = '';
    public $cookie_path = '';
    public $db = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $dbprefix = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $dbtype = 'pdomysql';
    public $debug = '0';
    public $debug_lang = '0';
    public $display_offline_message = '1';
    public $editor = 'jce';
    public $error_reporting = 'default';
    public $feed_email = 'author';
    public $feed_limit = '100';
    public $force_ssl = '2';
    public $fromname = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $ftp_enable = '0';
    public $ftp_host = '127.0.0.1';
    public $ftp_pass = '';
    public $ftp_port = '21';
    public $ftp_root = '';
    public $ftp_user = '';
    public $gzip = '0';
    public $helpurl = '';
    public $host = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $lifetime = '60';
    public $list_limit = '100';
    public $live_site = '';
    public $log_path = '/public_html/logs';
    public $mailer = 'mail';
    public $mailfrom = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $memcache_compress = '0';
    public $memcache_persist = '1';
    public $memcache_server_host = 'localhost';
    public $memcache_server_port = '11211';
    public $offline = '0';
    public $offline_image = '';
    public $offline_message = '';
    public $offset = 'Europe/Warsaw';
    public $offset_user = 'UTC';
    public $password = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $robots = '';
    public $secret = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $sef = '1';
    public $sef_rewrite = '0';
    public $sef_suffix = '0';
    public $sendmail = '/usr/sbin/sendmail';
    public $session_handler = 'database';
    public $sitename = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $sitename_pagetitles = '1';
    public $smtpauth = '0';
    public $smtphost = 'localhost';
    public $smtppass = '';
    public $smtpport = '25';
    public $smtpsecure = 'none';
    public $smtpuser = '';
    public $tmp_path = '/public_html/tmp';
    public $unicodeslugs = '0';
    public $user = 'ZASŁONIĘTE NA FORUM';
    public $memcached_persist = '1';
    public $memcached_compress = '0';
    public $memcached_server_host = 'localhost';
    public $memcached_server_port = '11211';
    public $proxy_enable = '0';
    public $proxy_host = '';
    public $proxy_port = '';
    public $proxy_user = '';
    public $proxy_pass = '';
    public $session_memcache_server_host = 'localhost';
    public $session_memcache_server_port = '11211';
    public $session_memcached_server_host = 'localhost';
    public $session_memcached_server_port = '11211';
    public $frontediting = '1';
    public $asset_id = '1';
    public $mailonline = '1';
    public $redis_persist = '1';
    public $redis_server_host = 'localhost';
    public $redis_server_port = '6379';
    public $redis_server_auth = '';
    public $redis_server_db = '0';
    public $massmailoff = '0';
    public $cache_platformprefix = '0';
    }

  7. #6
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    196
    Punkty
    56

    Domyślny

    Nie mówimy o $tmp_path w konfiguracji Joomla tylko o session.save_path w konfiguracji php

    Na marginesie: na home.pl przy serwisach z separacją ścieżki są względem public_html, więc jeżeli serwis masz bezpośrednio z public_html to:
    $log_path = '/log';
    $tmp_path = '/tmp';

    Zanim zaczniemy szukać jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia: wyczyściłeś cache przeglądarki po migracji (łącznie z cookies)? Często (nie tylko w Joomla) to jest powód problemów z sesjami po przeniesieniu na inny serwer

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-01-2015
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    Tak miałem domyślnie ustawione przez kickstarter. Dowolne zmiany ścieżek nic nie zmieniają. Obecnie ustawiłem tak jak napisałeś.

    Nie tylko wyczyściłem. Ja próbowałem na 3 różnych urządzeniach i 5 przeglądarkach...

    Względem starego serwera mój ftp różni się tym, że brakuje jednego folderu "administrator".

    Problem pozostaje.

  9. #8
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    196
    Punkty
    56

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Piotr21 Zobacz wiadomość
    Względem starego serwera mój ftp różni się tym, że brakuje jednego folderu "administrator".
    Czy dobrze zrozumiałem, że w public_html nie ma folderu /administrator ?

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-01-2015
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    Hahaha tak... dopiero dzisiaj to zobaczyłem... i co teraz?

    Porównania głównego katalogu. Czarne to kopia zapasowa, z której załadowana była strona.

    Czy w tym wypadku powinienem skasować wszystko. Usunąć CMSa, usunąć bazę. Zrobić nowy backup, upewnić się, że wszystko jest zgrane zrobić najnowszym kickstartem na najnowszym php ?
    Attached Images Attached Images

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    196
    Punkty
    56

    Domyślny

    dobre

    spróbuj usunąć i jeszcze raz odtworzyć - jeśli nie miałeś błędów w akeeba przy tworzeniu backupów to raczej kopia jest ok, większe szanse że wysypało się coś przy odzyskiwaniu (np. z powodu zbyt niskiego max_execution_time czy zbyt niskiego limitu pamięci) więc może się wysypać przy kolejnym podejściu

    skoro działa Ci jeszcze dostęp do 1and1 możesz też spróbować zrobić po prostu archiwum z plikami i zrzut bazy, przerzucić to na home, rozpakować i zaimportować bazę - do edycji w configuraion.php jest tylko kilka linijek, a masz większą kontrolę nad całym procesem

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 27-11-2015, 16:51
  2. Przeniesienie na nowy hosting/Akeeba Backup/Kickstart
    przez henry na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post/autor: 15-07-2014, 22:20
  3. Problem przy wrzuceniu strony z localhosta na hosting prv.pl-Akeeba Backup Installer
    przez justyna95 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 02-01-2014, 20:52
  4. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 29-08-2012, 23:18
  5. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 10-10-2010, 02:27

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •