Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: PHP nie raportuje błędów

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny PHP nie raportuje błędów

    Witam


    Mam problem z php i cms joomla. W joomla mam zainstalowany komponent, który nie działa prawidłowo. Chciałem zbadać dokładniej w czym jest problem i wysłać raport do autora komponentu jednak php nie raportuje błędów. Utknąłem w miejscu w którym zacząłem.
    W konfiguracji php.ini mam włączone:




    Kod:
    memory_limit = 512M
    error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED & ~E_STRICT
    display_errors = On
    log_errors = On
    html_errors = On
    error_log = /var/log/php_errors.log


    Kod:
    service httpd restart

    Z tego co wnioskuję to teraz gdy wywołuje komponent w zapleczu cms i on nie działa prawidłowo (nie wyświetla wszystkich swoich opcji) w php_errors.log powinienem mieć jakieś info o tym co się dzieje - a nie mam.
    Może mi ktoś z Was podpowiedzieć jak zmusić php do raportowania błędów ?


    Pozdrawiam
    Mariusz

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 900
    Punkty
    177

    Domyślny

    A jakie masz ustawienia raportowania błędów w Joomla?

    Może awaria nie wynika z błędnego działa PHP ale z źle napisanego kodu (poprawnie według składni PHP ale z błędem logicznym).
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez moje Zobacz wiadomość
    A jakie masz ustawienia raportowania błędów w Joomla?
    Kod:
    Raportowanie błędów : domyślny system 
    Jak zmieniam na : maximum - też bez rezultatu.

    Może awaria nie wynika z błędnego działa PHP ale z źle napisanego kodu (poprawnie według składni PHP ale z błędem logicznym).
    Tego nie jestem w stanie stwierdzić. Ale wydaje mi się że przyczyna może leżeć gdzie indziej. Bo gdyby nie raportowało tylko z tego komponentu , ale ja nie mam kompletnie nic!
    A jeszcze mi przyszło na myśl... Kto powinien być właścicielem i jakie prawa mieć plik z logami php? root czy apache ?

    Pozdrawiam

  5. #4
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 900
    Punkty
    177

    Domyślny

    Katalog powinien mieć uprawnienia 755. Masz dobrą ścieżkę do tego katalogu?
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    16-10-2007
    Wpisy
    90
    Punkty
    5

    Domyślny

    Dzięki - już działa. Problem był w prawach pliku z logami. Mam jeszcze jedno pytanie - czy te wszystkie tryby raportowania błędów działają w ten sposób że wyświetlają błędy bezpośrednio na stronie ? Nie chciałbym aby ktokolwiek poza mną oglądał co jest nie tak... Jest jakiś sposób aby wszystkie komunikaty nie były wyświetlane na stronie www a wrzucane do jakiegoś pliku z logami ?

  7. #6
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 900
    Punkty
    177

    Domyślny

    Raportowanie błędów ustawione dla PHP ląduje do wskazanego pliku.

    Raportowanie błędów strony jest wyświetlane związane z językiem php są wyświetlane na stronie ale jak dobrze pamiętam jest pozycja debug, którą można wykorzystać w swoim szablonie ;)

    Rzeczy związane z błędnym działaniem Joomla lądują w logach Joomla.
    Musisz poczytać co dokładnie ląduje w tych logach.
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

Podobne tematy

  1. po próbie migracji z 2.5.28 do 3.x nie mogę zalogować się do panelu adm, 14 błędów
    przez mattaj86 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 21-01-2017, 21:35
  2. Świadomość czy strona nie zawiera błędów
    przez beRRo na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 03-11-2012, 03:06
  3. Pokazywanie błędów na stronie po aktualizacji PHP z 5.2 do 5.4
    przez kamil_w na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 19-09-2012, 15:34
  4. Szukam modułu imienin, który nie ma błędów w spakowanym pliku
    przez AniaMuzyka na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 14-03-2010, 21:54
  5. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 05-02-2007, 12:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •