Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: problem po odtworzeniu strony z kopii zapasowej 375

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-09-2014
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny problem po odtworzeniu strony z kopii zapasowej 375

    Witam,
    Chciałem odtworzyć stronę z kopii zapasowej dla celów testowych ( druga instalacja obok aktualnie działającej strony):
    hosting Home.pl
    1. stworzyłem subdomenę test.xyz.pl
    2.stworzyłem na serwerze przekierowanie na nowy katalog xyztest( separacja serwisu)
    3.stworzyłem nową, czysta bazę danych
    4. przegrałem kopię i kickstart do katalogu xyztest, odpaliłem, z kłopotami bo z kłopotami ale instalacja doszła do końca,zakończona sukcesem i zrobił sie misz masz.
    strona się uruchomiła ale rozsypana,poza głowna strona podstrony to 404, zaplecze po kilku próbach się uruchomiło ale po wpisaniu test.xyz/administrator przekierowuje do xyz/administrator,zmieniłem przekierowanie na bez separacji trochę się na stronie poprawiło.
    strona podstawowa w katalogu xyz przestała sie uruchamiać - błąd w linii ....

    Główne moje pytanie to co zrobiłem źle, o czym zapomniałem, że po wykonaniu odtworzenia w nowej subdomenie i katalogu nie uzyskałem "samodzielnej" nowej kopii do testów działającej całkowicie niezależnie?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    03-06-2010
    Wpisy
    285
    Punkty
    27

    Domyślny

    Nie ma czegoś takiego jak separacja serwisu. Są narzędzia, które po wrzuceniu w któryś katalog strony można przejść między domenami bez problemu. Hakerzy wrzucają takie narzędzie php i mają dostęp do całego konta. Odseparować możesz tylko tworząc nowe konto hostingowe.
    Jeśli występuje jakiś błąd po przeniesieniu być może masz nie właściwą wersje php dla danej wersji Joomla, ale to nie rozwiązanie bo nie powinno się cofać do niższej wersji php.
    Joomla od w. 2.5.28 do najnowszej najlepiej działa na w. php 5.6. Niektóre dodatki nie działają na w. php 7.0 i 7.1 więc nie powinno się na razie podnosić do tych wersji.
    Rozwiązaniem jest podniesienie do wersji 5.6 i naprawieniu błędów samemu w szablonie, zaktualizowanie frameworka. Usunięcie błędów lub nie potrzebnych pluginów, modułów i komponentów gdzie występują błędy i zastosowaniu zamienników lub zaktualizowanie ich.
    Dla wersji Joomla 1.5.x i 2.5.x koniecznie wykonać migracje.

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-09-2014
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    wersja j to 375 a php 5.6 problem polega na tym, ze nic nie grzebałem na stronie. odtworzyłem z kopii wykonanej Akeeba z działającej prawidłowo strony chcąc mieć strone drugą stronę do testowania. Efekt jak powyzej.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Pawelo31 Zobacz wiadomość
    Niektóre dodatki nie działają na w. php 7.0 i 7.1 więc nie powinno się na razie podnosić do tych wersji.
    Nieprawda. Tylko wtedy, jeśli rzeczywiście masz dodatki, które nie dzialają w najnowszych wersjach PHP

    Posprawdzaj wpisy w configuration.php - ścieżki do katalogów log i tmp oraz zmienną $live_site

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    03-06-2010
    Wpisy
    285
    Punkty
    27

    Domyślny

    Czy ja wypełnię $live_site czy nie to nie wpływa czy rozszerzenie zadziała czy nie. Przed chwilą sprawdziłem i na jednej stronie rozsypał się szablon od wersji 7.0 na drugiej moduł na wersji php 7.1. Sugerowałem aby mieć wersje 5.6 gdyż na wersji tej będzie zapewne mniej błędów do poprawki ponieważ rozszerzenia pisane były na niższych wersjach php. To, że napisałem aby nie używać php 7.0 i 7.1 to nie mój wymysł. Sprawdzałem wielokrotnie na innych stronach poprzednio i były problemy. Co niektórzy będą bronić swego zdania. Właśnie nie wiem dlaczego. Może dlatego, że nowsze jest lepsze, ale nie zawsze się to sprawdza. Teraz mam poprawiać czyjeś rozszerzenia aby pozbyć się błędów?
    Zapewne wyłączenie pokazywanie błędów w konfiguracji Joomla ukryje te błędy, ale tak jak mówię to nie rozwiązuje całego problemu. Coś jest nie zdefiniowane jakaś zmienna, funkcja i dlatego się tak dzieje.

    - - - Updated - - -

    Cytat Wysłane przez romus102 Zobacz wiadomość
    wersja j to 375 a php 5.6 problem polega na tym, ze nic nie grzebałem na stronie. odtworzyłem z kopii wykonanej Akeeba z działającej prawidłowo strony chcąc mieć strone drugą stronę do testowania. Efekt jak powyzej.
    Wiesz zobacz najlepiej jaka była wersja php poprzednio, albo jeśli chce Ci się poprawiać te błędy to popraw. Jeśli nie wiesz dla czego występuje błąd wystarczy wyszukać błędu w google i na forach angielskich dostaniesz odpowiedź co ten błąd oznacza i rozwiązanie.
    Czasem masz, że zmienna nie jest zdefiniowana i przed tą linijką należy wstawić if(isset($zmienna)) czasem zmienna jest tablicą to przy nazwie jest ['klucz'] czyli wstawiasz if(isset($zmienna['klucz'])) czasem tak if(isset($zmienna)) [linijka z błędem] else $zmienna = ''; To tak na szybko mogę Ci podpowiedzieć. Oczywiście w nazwa zmiennej i klucza wstawiasz własne nazwy, które dotyczą błędu.

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Nie wiem, czemu się irytujesz. To, co napisłeś wcześniej, ma oczywiście sens, ale jest fałszywą tezą. Używam na wielu witrynach od dawna PHP 7 i jest OK. To nie oznacza, że zawsze będzie OK. Bo - tak jak napisałeś - niektóre rozszerzenia mogą być napisane tak, że nie będą dobrze działać z nowszą wersją PHP. Ale to nie jest powód do twierdzenia, że na razie nie powinno się korzystać z PHP 7.0 i 7.1, bo to po prostu bzdura.
    Poprawna rada: jeśli jakieś rozszerzenia nie działaja z wersją PHP 7.0 czy 7.1, a nie ma ich nowszych wersji, wówczas korzystaj z PHP w wersji 5.6.

    Poza tym @romus102 napisał:
    Cytat Wysłane przez romus102 Zobacz wiadomość
    wersja j to 375 a php 5.6
    Zatem to nie problem wersji PHP.
    Ani Ty, ani ja, ani nikt inny nie jesteśmy tutaj od domyślania się, co @romus102 zrobił źle (bo nie widzieliśmy w ogóle co robił). Jeśli witryna odtworzona w tym smym środowisku, a w innym katalogu, nie dziala poprawnie, to zacząć trzeba od sprawdzenia zmiennych definiujących (precyzujących) to środowisko w pliku configuration.php.

    pozdrowienia

  8. #7
    Wyjadacz komodore awatar
    Dołączył
    02-03-2009
    Skąd
    Poznań
    Wpisy
    801
    Punkty
    104

    Domyślny

    romus102 Sprawdź, czy nie masz ustawionych przekierowań np. w pliku .htaccess, czy dodatku zabezpieczającym, albo wpisanych adresów bezwzględnych.

    Pawelo31 Na niektórych serwerach jak nie ustawisz $live_site, to nie wczyta Ci poprawnie szablonu jeśli J! masz w folderze, a nie domenie.
    Przyłącz się jeśli masz chęć posłuchać lub porozmawiać o Joomla! i niedaleko Ci do Poznania.


    Klikając "Pomógł - daj punkt" poniżej, motywujesz mnie do dalszej pomocy użytkownikom forum.

  9. #8
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 902
    Punkty
    443

    Domyślny

    romus102 - zerknij jeszcze czy nie masz jakiegoś dodatku w stylu canonical bo to również może dawać taki efekt z przekierowaniem. Przy okazji czy jest to witryna która była wcześniej migrowana i jeśli tak od której wersji Joomla.
    No i pytanie czy przypadkiem witryna nie jest postawiona na SSL'ce w originale oraz czy tworzona jest na linkach względnych czy też bezwzględnych (ale nie wiem czy przypadkiem już ktoś o ten element nie zapytał).

Podobne tematy

  1. Po odtworzeniu z kopii zapasowej, po kliknięciu w lupkę - "SZUKAJ" - błąd.
    przez Marcelinka na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 30-09-2017, 04:20
  2. Problem z odpaleniem kopii zapasowej strony lokalnie w xaamp
    przez vmp na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post/autor: 03-07-2015, 21:57
  3. Problem z instalacją kopii zapasowej strony
    przez qiub3 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 09-11-2012, 15:04
  4. Akeeba Backup problem z tworzeniem strony kopii zapasowej
    przez barmans na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 04-12-2011, 18:04
  5. Problem z wczytaniem kopii zapasowej akeeba backup
    przez 88milion na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 14-01-2011, 21:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •