Wielojęzyczność - osobne kategorie czy aliasy w menu
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Wielojęzyczność - osobne kategorie czy aliasy w menu

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-02-2006
    Wpisy
    57
    Punkty
    10

    Joomla! 3.6 Wielojęzyczność - osobne kategorie czy aliasy w menu

    Konfiguruje serwis wielojęzyczny: polski, angielski, niemiecki. Wersja 3.8.1

    Wydaje mi się, że skonfigurowałem wszystko poprawnie. Mogę przełączać się pomiędzy językami i prezentować treści w odpowiednim języku. Mam jednak następujący problem. W momencie gdy wyświetlam pozycję menu (Artykuły->Przegląd kategorii) Usługi i zmienią język na angielski to:
    adres zmienia się na nazwa-domeny.pl/en/uslugi
    i wyświetlane są artykuły z kategorii Usługi dla których język ustawiono na: wszystkie lub angielski. Wybranie artykułu powoduje zmianę adresu na nazwa-domeny.pl/en/uslugi/nazwa-artykulu-w-jezyku-angielskim

    Razi mnie to polskie "uslugi" w adresie. Wolałbym by było to nazwa-domeny.pl/en/services i nazwa-domeny.pl/en/services/nazwa-artykulu-w-jezyku-angielskim dla artykułu.

    Spróbowałem zrobić to nie poprzez alias tylko pozycję menu do specjalnie w tym celu utworzonej kategorii ale wtedy nada po zmianie języka na podstronie nazwa-domeny.pl/uslugi przechodzi na nazwa-domeny.pl/en/uslugi

    Być może rozwiązbaniem byłoby skonfigurowanie tego tak by każdorazowo zmiana języka powodowała przejście na stronę główną danej wersji językowej. Można to tak skonfigurować?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 945
    Punkty
    179

    Domyślny

    A masz dwa języki treści? I każdemu artykułowi przypisałeś odpowiedni język?
    Webdeveloper do usług ;)

  4. #3
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 904
    Punkty
    444

    Domyślny

    @q3d - coś namieszałeś - każdy język ma możliwość mieć swoje tytuły i swoje własne aliasy - więc gdzieś po drodze popełniłeś błąd.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 846
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Jest równolegla struktura kategorii?
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-02-2006
    Wpisy
    57
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziękuje za sugestie.
    Mam tak:
    Rozszerzenia->Dodatki
    System - Filtr języków (włączony)
    System - Kod języka (włączony)
    Powyższe na domyślnej konfiguracji

    Rozszerzenia->Moduły
    Przełącznik języka (opublikowany)

    Menu
    Main menu (ikona z domkiem)
    Main menu (pl) (ikona flagi)
    Main menu (en) (ikona flagi)
    Main menu (de) (ikona flagi)

    Main menu (ikona z domkiem) mam dodane pozycje menu w tym Usługi (Artykuły » Jedna kategoria artykułów - przegląd)
    Main menu (pl) mam dodane pozycje menu będące aliasami pozycji z Main menu (ikona z domkiem).
    I właśnie o to mi chodzi. Czy w tym menu (oraz de i en) pozycje menu powinny być aliasami czy też powinny być typu Artykuły » Jedna kategoria artykułów - przegląd, która to kategoria będzie np. dla en nazywała się Services i będą do niej przypisane artykuły w języku en.

    Testowałem zarówno jedno jak i drugie rozwiązanie tylko, że w obu przypadkach działa to u mnie dziwnie.

    1) W przypadku aliasów:
    Na stronie nazwa-doemny.pl/uslugi gdy kliknę na fladze en ładowana jest strona: en/uslugi i prezentowane artykuły w języku en przypisane do kategorii Usługi (w jednej kategorii Usługi są artykuły zarówno pl jak i en,de). Czyli prawie dobrze tylko to /en/uslugi mi nie pasuje bo powinno być en/services

    2) W przypadku Artykuły » Jedna kategoria artykułów
    Na stronie nazwa-doemny.pl/uslugi gdy kliknę na fladze en ładowana jest strona: en/uslugi i brak artykułów (bo są w kategorii Services). Dopiero po kliknięciu na pozycji menu (które zmienia się na angielskie) Services ładowana jest strona en/services i prezentowane artykuły z tej kategorii.

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Jest równolegla struktura kategorii?
    No właśnie czy dla wersji wielojęzycznej należy dla każdej kategorii tworzyć jej odpowiedniki w danym języku i do tej kategorii przypisywać odpowiedniki artykułów, a następnie tworzyć menu dla danej wersji językowej w oparciu o te kategorie. Czy też w obrębie jednej kategorii należy tworzyć wersje językowe, a pozycje menu tworzyć jako aliasy pozycji głównej?

    Obecnie szukając optymalnego rozwiązania mam zarówno równoległe kategorie a w nich artykuły w wersjach językowych i wtedy jako pozycję menu wybieram Artykuły » Jedna kategoria artykułów jak również artykuły w różnych wersjach językowych w jednej kategorii i wtedy jako pozycję menu Łącze systemowe -> Alias
    Oba rozwiązania działają u mnie tak jak opisałem.

    I może na koniec jeszcze inaczej sformułuje pytanie.
    Czy da się to skonfigurować tak by będąc na stronie /uslugi po kliknięciu na fladze angielskiej pojawiłą się strona /en/services i jej treść w języku angielskim?
    Jeżeli się da to czy należy to zbudować w oparciu o równoległa strukturę katalogów i pozycje menu typu Artykuły » Jedna kategoria artykułów?

  7. #6
    Bywalec siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    443
    Punkty
    52

    Domyślny

    Alias to takie przekierowanie do pozycji menu - nie powinieneś stosować tego w wersji wielojęzycznej.

    U siebie zawsze robię tak, że jest jedna kategoria a w niej artykuły w wersjach językowych. Nie potrzeba powielać struktury kategorii dla każdego języka.
    Joomla! sama filtruje które artykuły wyświetlić a które nie - ale muszą mieć przypisany język.
    W menu struktury są skopiowane i linkują do tych samych kategorii.

    Cytat Wysłane przez q3d Zobacz wiadomość
    Czy da się to skonfigurować tak by będąc na stronie /uslugi po kliknięciu na fladze angielskiej pojawiłą się strona /en/services i jej treść w języku angielskim?
    Oczywiście, że tak. Do tego wcale nie jest potrzebna równoległa struktura.

    Musisz mieć:

    1. Menu osobne dla każdego języka
    2. Pozycje w menu linkują do tej samej kategorii
    3. Pozycje menu muszą być powiązane (pojawiają się ikonki literowe powiązanego języka)
    4. Kategoria ma język ustawiony na "Wszystkie"
    5. W kategorii masz artykuły z przypisanymi językami

    W efekcie po kliknięciu flagi strona powinna się przeładować - zmienia się URL oraz wyświetlane są artykuły tylko w danym języku.
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-02-2006
    Wpisy
    57
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ok. Spróbuje tak jak opisałeś. Nie mam jednak jasności odnoście punktu:
    3. Pozycje menu muszą być powiązane (pojawiają się ikonki literowe powiązanego języka)

    Jak to należy powiązać?

    -------------------------------
    OK Mam! Jest to jedna z zakładek w edycji pozycji menu.

    No i chyba działa tak jak powinno

  9. #8
    Bywalec siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    443
    Punkty
    52

    Domyślny

    Zgadza się:

    http://prntscr.com/hncfcm

    Na liście powiązanie wygląda tak:

    http://prntscr.com/hncfo7

    A zakładka pojawia się tylko jeśli dodatek System - Filtr języków jest włączony, oraz ta opcja jest na TAK:

    http://prntscr.com/hncg76
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    12-02-2006
    Wpisy
    57
    Punkty
    10

    Domyślny

    Zgadza się i działa
    W sumie to przystępując do tworzenia wersji wielojęzycznej serwisu zastanawiałem się w jaki sposób realizowane jest powiązanie pozycji menu. Nie zwróciłem uwagi, że tam jest taka zakładka Powiązania i dlatego kombinowałem z aliasami jako sposobem powiązania.
    Dziękuje!

Podobne tematy

  1. wielojęzyczność - osobne domeny
    przez KrzychuSpy na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 03-11-2017, 20:58
  2. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 20-10-2017, 18:43
  3. Templatka JT3 Menga Menu i wielojęzyczność
    przez Gall Anonim na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 05-02-2012, 18:47
  4. wielojęzyczność - domyślna pozycja w Main Menu w wielu językach
    przez qrdziel na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 01-09-2011, 16:48
  5. JoomFish! - jak zrobić wielojęzyczność dla nazw np. menu ?
    przez grzegorz.nowak na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 20-06-2006, 08:57

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •