Zmiana URL administrator .htaccess subdomen
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Zmiana URL administrator .htaccess subdomen

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    30-03-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Zmiana URL administrator .htaccess subdomen

    Witam,
    mam kilka podstron na serwerze ftp:
    - example.elo.pl
    -- example.elo.pl
    -- test.example.elo.pl
    itp.
    --.htaccess


    Domeny są podpięte pod root example.elo.pl, a w htaccess dodałem np. taką linijkę:
    Kod PHP:
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?test\.example\.elo\.pl$ [NC]
    RewriteRule !^test\.example\.elo\.pl /test\.example\.elo\.pl%{REQUEST_URI} [L,NC

    Wszystko śmiga, ale bycie perfekcjonistą nie pozwala przejść mi obojętnie koło panelu admina.
    Powiedzmy mam domenę example.pl.


    1. Jak wpiszę adres example.pl/administrator, to odpali się adres example.pl/example.pl/administrator/, a jak wpiszę example.pl/administrator/ to odpali się adres example.pl/administrator/. Próbowałem przeróżnych rzeczy by dodać slasha, a za czorta jasnego nie chce działać. Strona albo w ogóle się nie otwiera albo jest cały czas ten sam problem. Jak to napisać?


    2. Żeby strona widniała pod example.pl dodałem URL do $live_site. Ładnie działa, ale jak wpiszę example.elo.pl/administrator/ to nie zmienia mi na example.pl/administrator/. Tu też próbowałem w htaccess to naprawić, ale ni kuta. Np.
    Kod PHP:
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^test\.example\.elo\.pl [NC, OR]
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.test\.example\.elo\.pl
    RewriteRule 
    ^(.*)$ http://www\.test\.example\.pl/

    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?test\.example\.elo\.pl$ [NC]
    RewriteRule !^test\.example\.elo\.pl /test\.example\.elo\.pl%{REQUEST_URI} [L,NC
    nie działa. Spodziewałem się najpierw zamiany na example.pl, a potem dodanie /example.elo.pl do URL (oczywiście tak by nie był widoczny dla klienta). Oczywiście tak nie jest. Poradźcie Joomlowi towarzysze co począć ?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    781
    Punkty
    91

    Domyślny

    Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Te wszystkie adresy kierują do jednej strony (jednego systemu Joomla!)?
    Czy też mają kierować do konkretnych stron (pozycji menu) w twojej Joomli?
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  4. #3
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 055
    Punkty
    188

    Domyślny

    Jeśli te example to różne strony, to dodaj im numerki, bo nie bardzo widzę, w czym jest problem.
    Webdeveloper do usług ;)

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    30-03-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Nazwa katalogu root:
    Kod:
    example.elo.pl
    Nazwa katalogu z pierwszą stroną w Joomli w katalogu root:
    Kod:
    example.elo.pl
    Drugi katalog z drugą stroną:
    Kod:
    test.example.elo.pl

    Mam kilka domen podpiętych pod 1 stronę oraz kilka subdomen podpiętych pod inną stronę:
    1)
    Strona/folder: example.elo.pl
    Domeny:
    1. example.elo.pl
    2. example.pl


    2)
    Strona/folder: test.example.elo.pl
    Subdomeny:
    1. test.example.elo.pl
    2. test.example.pl


    Problem jest taki, że URL do panelu administratora jest przekształcany z np. example.elo.pl/administrator na example.elo.pl/example.elo.pl/administartor/, a chce by był example.elo.pl/administrator/. Zauważyłem, że gdy dodam slasha na końcu, to URL nie jest przekształcany, tzn. example.elo.pl/administrator/ nie jest przekształcany.

    To nie są podstrony tylko dwie oddzielne strony niezależne od siebie!

    BTW. Wesołych świąt!

  6. #5
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    781
    Punkty
    91

    Domyślny

    Jeśli masz dwie różne domeny dla jednej strony to powinieneś używać przekierowania 301.
    Dwie różne domeny dla tej samej strony są traktowane jako osobne strony... czyli wyniki wyszukiwania będą w Google zdublowane.
    Nie daj Boże nie masz przekierowania www na bez-www to Google "widzi" cztery różne strony o takiej samej treści.
    Jak myślisz co się dzieje z takimi stronami w rankingu?

    Powinieneś przekierowywać do jednej domeny w taki sposób:

    Kod:
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.example\.pl$
    RewriteRule ^/?$ "http\:\/\/example\.pl\/" [R=301,L]
    
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.example.elo\.pl$
    RewriteRule ^/?$ "http\:\/\/example\.pl\/" [R=301,L]
    Poza tym, twoje katalogi nazywają się identycznie jak domeny? To też może być problem - może przekierowanie coś świruje i dorzuca do ścieżki URL nazwę katalogu.
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    30-03-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Przekierowanie poprawiłem zgodnie z Twoimi wytycznymi. Napisałem to tylko bardziej uniwersalnie:
    Kod:
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.(.*)$ [NC]
    RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L]
    
    #box-print.e.pl
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example\.elo\.pl$ [NC]
    RewriteRule ^(.*)$ http\:\/\/example\.pl\/$1 [R=301,L]
    
    #box-print.pl
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example\.pl$ [NC]
    RewriteRule !^example\.elo\.pl/ /example\.elo\.pl%{REQUEST_URI} [L,NC]
    Mam ustawiony live_site w configu:
    Kod PHP:
    public $live_site 'http://test.box-print.pl/'
    To on zmienia adres
    Kod:
    http://example.pl/example.elo.pl
    na
    Kod:
    http://example.pl
    . Niestety, ale nie działa on zawsze prawidłowo z adresem do panelu administratora. Prawdopodobnie podczas odpalania strony
    Kod:
    http://example.pl/administrator
    joomla parsuje URL bez uwzględnienia parametru $live_site, a dla URL
    Kod:
    http://example.pl/administrator/
    funkcja parsowania nie jest odpalana, bo nawet bez ustawionego parametru $live_site URL nie zmienia się, a panel admina włącza się prawidłowo.

    Poza tym, twoje katalogi nazywają się identycznie jak domeny?
    Tak, tj. mam 2 katalogi:
    1. example.elo.pl
    2. test.example.elo.pl

Podobne tematy

  1. Administrator i administrator główny
    przez Iza na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 28-02-2012, 13:08
  2. htaccess.txt => .htaccess.
    przez freesamen na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 03-11-2011, 19:56
  3. htaccess.txt a .htaccess
    przez docxxx na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 30-11-2008, 03:09
  4. trywialne: zamieniam nazwę htaccess.txt na .htaccess i nie widzę go :(
    przez grzegorz.nowak na forum Sprawy bezpieczeństwa Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 30-04-2007, 02:33
  5. Sprzedaż subdomen lub aliansów?
    przez sstanczuk na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 14-02-2007, 11:01

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •