Accordion Menu źle wyświetlane w Operze - Strona 2
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 40

Temat: Accordion Menu źle wyświetlane w Operze

  1. #11
    Debiutant
    Dołączył
    11-01-2018
    Wpisy
    6
    Punkty
    3

    Domyślny

    Ale jak tam dasz 30px, to dalej nie działa?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    31-01-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dałem 30.
    Podpowiedzi mówią, że pozostawienie pól pustych powoduje zastosowanie domyślnych wartości (14, 30, 10), czyli bez wpisywania czegokolwiek też powinno nadać te 30px i działać, ale nie działa (w Operze). Dopiero jak ręcznie wklepię na sztywno 30 lub jakąś inną wartość - działa.

    Załącznik 9264

    Teraz jest w miarę OK, kłóci się jeszcze z moimi nadpisaniami cssa, ale na razie w to nie wnikam.

  4. #13
    Debiutant
    Dołączył
    11-01-2018
    Wpisy
    6
    Punkty
    3

    Domyślny

    dalej po rozwinięciu i zwinięciu LI ma wysokość 60px ("poezja śpiewana.."). Jeśli jest teraz ustawione na stałe 30px, to tak jak pisałem wcześniej pozostaje tylko dłubanie w js'ie.

  5. #14
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    31-01-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez lukdan Zobacz wiadomość
    pozostaje tylko dłubanie w js'ie
    Pewnie tak.
    Ale teraz przynajmniej zakrywa drugi wiersz przed rozwinięciem, nie nakładają się. Rozwiązanie tymczasowe, bo nie widać całych nazw pracowni.
    Wrócę jeszcze do tego i dam znać jak już wydłubię.

  6. #15
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    864
    Punkty
    96

    Domyślny

    Osobiście wolał bym raczej napisać własną modyfikację szablonu modułu i wykorzystać bootstrapa. Nie jest to bardzo trudne i da się zrobić. W moim przekonaniu i mniej dodatków tym lepiej... ale rozumiem, że to może być dla niektórych adminów nieco trudne. Może kiedyś znajdę czas by napisać taki tutek... ale nie obiecuję.
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  7. #16
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    31-01-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    @siristru czekam na tego tutka,
    a nawet na początek może być trochę wyjaśnień, jakieś linki, trochę dokumentacji i spróbuję sam. Dać mi szansę!

  8. #17
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    864
    Punkty
    96

    Domyślny

    Oooo, chcesz się uczyć? Bardzo dobrze, to rzadkość teraz.
    Zacznij od tego: http://getbootstrap.com/2.3.2/javascript.html#collapse
    Joomla! domyślnie używa skryptów bootstrapa, zatem trzeba to wykorzystać.
    Na tej stronce jest składnia i przykład.

    I teraz - dalej można na dwa sposoby:

    1. Prosty: budujesz "statyczną" wersję w znaczeniu, że będzie to po prostu html, struktura + aktywne linki. Używasz do tego modułu HTML (custom html) i tam sobie kodujesz. Zaleta jest, że to proste, wadą, że statyczne - wszelkie zmiany, dodawanie elementów będą wymagały dodawania tam kodu. Tak samo aktualizacja linków.

    2. Trudny: zakładam, że ten moduł zawiera artykuły i do nich linkuje (nie jest to menu samo w sobie). Zatem najlepiej wykorzystać moduł mod_articles_news. Wtedy robimy override
    https://docs.joomla.org/Layout_Overrides_in_Joomla
    I wykorzystujemy strukturę bootstrapa. Plik

    ROOT/modules/mod_articles_news/tmpl/default.php

    będzie zawierał część statyczną - tworzącą "zewnętrze" akordeonu. A Plik:

    ROOT/modules/mod_articles_news/tmpl/_item.php

    jako, że zawiera pętlę, będzie ładował wstępy artykułów czyli godziny i linki do pełnej treści.

    Możesz skopiować te pliki i zmienić je nazwy by było przejrzyściej w strukturze. W ustawianiu stylu modułu wybierzesz nazwę z listy ;)
    Pamiętaj tylko by w pliku default.php (czy jak go nazwiesz) zmienisz:

    Kod PHP:
    <?php require JModuleHelper::getLayoutPath('mod_articles_news''_item'); ?>
    _item na nazwę własnego pliku.

    Ten moduł jest genialny w swojej prostocie. Wykorzystuję go bardzo często robiąc pokazy slajdów i inne cudaniewidy. Wtedy użytkownicy tylko tworzą nowe artykuły i wstawiają do nich treść np. obrazki, teksty. A kiedy wprowadzono dodatkowe pola... to tym modułem można zrobić niemal wszystko

    Mam nadzieję, że tak wstępnie wszystko jest zrozumiałe - jak by co to pytaj. Najwyżej poprosimy modów o wydzielenie wątku.
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  9. #18
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    31-01-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Oooo, chcesz się uczyć? Bardzo dobrze, to rzadkość teraz.
    Tak, usiłuję i dzięki za pomoc! To też coraz rzadsze.

    Tak na szybko mam następujące pytania:
    1. Override bez zmiany nazw plików na własne po prostu nadpisze moduł i wszelkie zmiany mają wpływ na wszystkie dotychczasowe i przyszłe zastosowania tego modułu, tak? Rozumiem, że chodzi o ogólny wygląd i styl, czyli jak teraz w folderze "/html/mod_articles_news/" zmienię "default.php" na "innylayout.php" - dostanę nowy "Alternatywny układ" w opcjach, a zmieniając "_item.php" na "innystyl.php" będę miał nową pozycję na liście "Styl modułu" tak?
    Po prostu wykorzystuję ten moduł na głównej stronie i nie chcę grzebać w nadpisaniu, żeby i jego nie zmieniać w akordeon.
    2. No i nie za bardzo wiem jak tej składni bootstrapa (i gdzie konkretnie) używać, ale za link pięknie dziękuję :-) Podrzuć jakiś kawałek swojego override, będzie mi prościej. Proszę.

    Przepraszam, że to taka łopatologia.

  10. #19

  11. #20
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    864
    Punkty
    96

    Domyślny

    1. Tak, dokładnie. Jeśli użyjesz pliku głównego bez zmiany nazwy - to nadpisze się każdym miejscu gdzie użyjesz. Jeśli zastosujesz własna nazwę - będziesz miał wybór - w ustawieniach moduły wybierasz layout z listy.

    2. Tutaj jest przykładowy kod:

    Kod HTML:
    <div class="accordion" id="accordion2">
      <div class="accordion-group">    <div class="accordion-heading">      <a class="accordion-toggle" data-toggle="collapse" data-parent="#accordion2" href="#collapseOne">        Collapsible Group Item #1
          </a>
        </div>    <div id="collapseOne" class="accordion-body collapse in">
          <div class="accordion-inner">
            Anim pariatur cliche...      </div>    </div>  </div>  <div class="accordion-group">    <div class="accordion-heading">      <a class="accordion-toggle" data-toggle="collapse" data-parent="#accordion2" href="#collapseTwo">        Collapsible Group Item #2      </a>    </div>    <div id="collapseTwo" class="accordion-body collapse">      <div class="accordion-inner">        Anim pariatur cliche...      </div>    </div>  </div>
    </div>
    Zauważysz, że część jest stała (zewnętrzna) a część się powtarza - to są elementy rozwijane. Czyli powtarzające się elementu idą do pętli foreach.

    Na spokojnie, w wolnej chwili postaram się taki override pokazać.
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. [Joomla 2.5]Źle wyświetlane nazwy
    przez oas na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 28-02-2012, 19:57
  2. Źle wyświetlane zdjęcia w phoca gallery
    przez badabing na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 16-06-2011, 23:20
  3. problem po instalacji - źle wyświetlane etykiety i menu zaplecza
    przez cezarc na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 30-05-2011, 10:20
  4. Źle wyświetlane czcionki
    przez matiuk na forum Problemy z przeglądarką Internet Explorer
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 30-11-2008, 22:04
  5. Źle wyświetlane przypisy pod IE
    przez ktp na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 10-12-2006, 22:51

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •