Accordion Menu źle wyświetlane w Operze - Strona 2
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 40

Temat: Accordion Menu źle wyświetlane w Operze

  1. #11
    Debiutant
    Dołączył
    11-01-2018
    Wpisy
    6
    Punkty
    3

    Domyślny

    Ale jak tam dasz 30px, to dalej nie działa?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    01-02-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dałem 30.
    Podpowiedzi mówią, że pozostawienie pól pustych powoduje zastosowanie domyślnych wartości (14, 30, 10), czyli bez wpisywania czegokolwiek też powinno nadać te 30px i działać, ale nie działa (w Operze). Dopiero jak ręcznie wklepię na sztywno 30 lub jakąś inną wartość - działa.

    Załącznik 9264

    Teraz jest w miarę OK, kłóci się jeszcze z moimi nadpisaniami cssa, ale na razie w to nie wnikam.

  4. #13
    Debiutant
    Dołączył
    11-01-2018
    Wpisy
    6
    Punkty
    3

    Domyślny

    dalej po rozwinięciu i zwinięciu LI ma wysokość 60px ("poezja śpiewana.."). Jeśli jest teraz ustawione na stałe 30px, to tak jak pisałem wcześniej pozostaje tylko dłubanie w js'ie.

  5. #14
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    01-02-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez lukdan Zobacz wiadomość
    pozostaje tylko dłubanie w js'ie
    Pewnie tak.
    Ale teraz przynajmniej zakrywa drugi wiersz przed rozwinięciem, nie nakładają się. Rozwiązanie tymczasowe, bo nie widać całych nazw pracowni.
    Wrócę jeszcze do tego i dam znać jak już wydłubię.

  6. #15
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 071
    Punkty
    120

    Domyślny

    Osobiście wolał bym raczej napisać własną modyfikację szablonu modułu i wykorzystać bootstrapa. Nie jest to bardzo trudne i da się zrobić. W moim przekonaniu i mniej dodatków tym lepiej... ale rozumiem, że to może być dla niektórych adminów nieco trudne. Może kiedyś znajdę czas by napisać taki tutek... ale nie obiecuję.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #16
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    01-02-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    @siristru czekam na tego tutka,
    a nawet na początek może być trochę wyjaśnień, jakieś linki, trochę dokumentacji i spróbuję sam. Dać mi szansę!

  8. #17
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 071
    Punkty
    120

    Domyślny

    Oooo, chcesz się uczyć? Bardzo dobrze, to rzadkość teraz.
    Zacznij od tego: http://getbootstrap.com/2.3.2/javascript.html#collapse
    Joomla! domyślnie używa skryptów bootstrapa, zatem trzeba to wykorzystać.
    Na tej stronce jest składnia i przykład.

    I teraz - dalej można na dwa sposoby:

    1. Prosty: budujesz "statyczną" wersję w znaczeniu, że będzie to po prostu html, struktura + aktywne linki. Używasz do tego modułu HTML (custom html) i tam sobie kodujesz. Zaleta jest, że to proste, wadą, że statyczne - wszelkie zmiany, dodawanie elementów będą wymagały dodawania tam kodu. Tak samo aktualizacja linków.

    2. Trudny: zakładam, że ten moduł zawiera artykuły i do nich linkuje (nie jest to menu samo w sobie). Zatem najlepiej wykorzystać moduł mod_articles_news. Wtedy robimy override
    https://docs.joomla.org/Layout_Overrides_in_Joomla
    I wykorzystujemy strukturę bootstrapa. Plik

    ROOT/modules/mod_articles_news/tmpl/default.php

    będzie zawierał część statyczną - tworzącą "zewnętrze" akordeonu. A Plik:

    ROOT/modules/mod_articles_news/tmpl/_item.php

    jako, że zawiera pętlę, będzie ładował wstępy artykułów czyli godziny i linki do pełnej treści.

    Możesz skopiować te pliki i zmienić je nazwy by było przejrzyściej w strukturze. W ustawianiu stylu modułu wybierzesz nazwę z listy ;)
    Pamiętaj tylko by w pliku default.php (czy jak go nazwiesz) zmienisz:

    Kod PHP:
    <?php require JModuleHelper::getLayoutPath('mod_articles_news''_item'); ?>
    _item na nazwę własnego pliku.

    Ten moduł jest genialny w swojej prostocie. Wykorzystuję go bardzo często robiąc pokazy slajdów i inne cudaniewidy. Wtedy użytkownicy tylko tworzą nowe artykuły i wstawiają do nich treść np. obrazki, teksty. A kiedy wprowadzono dodatkowe pola... to tym modułem można zrobić niemal wszystko

    Mam nadzieję, że tak wstępnie wszystko jest zrozumiałe - jak by co to pytaj. Najwyżej poprosimy modów o wydzielenie wątku.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #18
    Przeglądacz jakup13 awatar
    Dołączył
    01-02-2016
    Wpisy
    31
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Oooo, chcesz się uczyć? Bardzo dobrze, to rzadkość teraz.
    Tak, usiłuję i dzięki za pomoc! To też coraz rzadsze.

    Tak na szybko mam następujące pytania:
    1. Override bez zmiany nazw plików na własne po prostu nadpisze moduł i wszelkie zmiany mają wpływ na wszystkie dotychczasowe i przyszłe zastosowania tego modułu, tak? Rozumiem, że chodzi o ogólny wygląd i styl, czyli jak teraz w folderze "/html/mod_articles_news/" zmienię "default.php" na "innylayout.php" - dostanę nowy "Alternatywny układ" w opcjach, a zmieniając "_item.php" na "innystyl.php" będę miał nową pozycję na liście "Styl modułu" tak?
    Po prostu wykorzystuję ten moduł na głównej stronie i nie chcę grzebać w nadpisaniu, żeby i jego nie zmieniać w akordeon.
    2. No i nie za bardzo wiem jak tej składni bootstrapa (i gdzie konkretnie) używać, ale za link pięknie dziękuję :-) Podrzuć jakiś kawałek swojego override, będzie mi prościej. Proszę.

    Przepraszam, że to taka łopatologia.

  10. #19

  11. #20
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 071
    Punkty
    120

    Domyślny

    1. Tak, dokładnie. Jeśli użyjesz pliku głównego bez zmiany nazwy - to nadpisze się każdym miejscu gdzie użyjesz. Jeśli zastosujesz własna nazwę - będziesz miał wybór - w ustawieniach moduły wybierasz layout z listy.

    2. Tutaj jest przykładowy kod:

    Kod HTML:
    <div class="accordion" id="accordion2">
      <div class="accordion-group">    <div class="accordion-heading">      <a class="accordion-toggle" data-toggle="collapse" data-parent="#accordion2" href="#collapseOne">        Collapsible Group Item #1
          </a>
        </div>    <div id="collapseOne" class="accordion-body collapse in">
          <div class="accordion-inner">
            Anim pariatur cliche...      </div>    </div>  </div>  <div class="accordion-group">    <div class="accordion-heading">      <a class="accordion-toggle" data-toggle="collapse" data-parent="#accordion2" href="#collapseTwo">        Collapsible Group Item #2      </a>    </div>    <div id="collapseTwo" class="accordion-body collapse">      <div class="accordion-inner">        Anim pariatur cliche...      </div>    </div>  </div>
    </div>
    Zauważysz, że część jest stała (zewnętrzna) a część się powtarza - to są elementy rozwijane. Czyli powtarzające się elementu idą do pętli foreach.

    Na spokojnie, w wolnej chwili postaram się taki override pokazać.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. [Joomla 2.5]Źle wyświetlane nazwy
    przez oas na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 28-02-2012, 20:57
  2. Źle wyświetlane zdjęcia w phoca gallery
    przez badabing na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 17-06-2011, 00:20
  3. problem po instalacji - źle wyświetlane etykiety i menu zaplecza
    przez cezarc na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 30-05-2011, 11:20
  4. Źle wyświetlane czcionki
    przez matiuk na forum Problemy z przeglądarką Internet Explorer
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 30-11-2008, 23:04
  5. Źle wyświetlane przypisy pod IE
    przez ktp na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 10-12-2006, 23:51

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •