Polskie znaki w plikach wczytywanych przez JCE
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Polskie znaki w plikach wczytywanych przez JCE

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    23-02-2012
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny Polskie znaki w plikach wczytywanych przez JCE

    Witam serdecznie ,
    Mam portal wewnętrzny w firmie postawiony na . Uzytkownicy wpisują tam wiadomości i mogą dodawać załączniki. Dotychczas nie były one wgrywane na serwer, tylko dostępne jako pliki na dysku sieciowym, ale postanowiłem to w końcu unormalnić i nauczyć ich wgrywania plików na serwer (przez JCE File Browser). Niestety pojawił się problem z plikami (i nazwami folderów) zawierającymi polskie znaki. Klient na maszynie windows wgrywa plik i wstawia link w JCE - na serwerze jest on widoczny jak kodowany (chyba) w UTF-8. Po kliknięciu w link w dokumencie dostaje komunikat, że nie ma takiego pliku. Po usunięciu polskich znaków jest ok. To samo jest z folderami tworzonymi przez te moduł.

    Na serwerze Windows Server 2003 + XAMPP (maszyna wirtualna i taka najlepsza licencja jest dostępna a co za tym idzie i reszta oprogramowania też nie najnowsza)
    System operacyjny Windows NT WROCLAWVM5 5.2 build 3790 (Windows Server 2003 Standard Edition Dodatek Service Pack 2) i586
    Wersja bazy danych 5.5.39
    Metoda porównywania znaków w bazie danych utf8_general_ci
    Metoda porównywania znaków przy połączeniu z bazą danych utf8mb4_general_ci
    Wersja PHP 5.4.31
    Serwer WWW Apache/2.4.10 (Win32) OpenSSL/1.0.1h PHP/5.4.31
    PHP działa na apache2handler
    Wersja Joomla! Joomla! 3.8.3 Stable [ Amani ] 12-December-2017 15:00 GMT
    Wersja Platformy Joomla! Joomla Platform 13.1.0 Stable [ Curiosity ] 24-Apr-2013 00:00 GMT

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 657
    Punkty
    568

    Domyślny

    Cześć,

    być może jest jakieś rozwiązanie, ale jedno jest idealne i proste: nie używać polskich znaków w nazwach katalogów i plików.
    Osobiście zalecam także nie używanie spacji oraz dużych liter.

    p.s. Wersja php i J! do zmiany ;-)

  4. #3

    Domyślny

    Mam dla ciebie złą wiadomość. Nie nauczysz zwykłych użytkowników aby nie używali polskich znaków. A co gorsza nie nauczysz aby w nazwie katalogu nie używali spacji.
    Walczyłem już kiedyś z takim problemem. Osobiście się poddałem nie było warto.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 978
    Punkty
    286

    Domyślny

    Ale przecież można wymusić zmianę nazw ładowanych plików w opcjach edytora: http://prntscr.com/ius0k3
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    23-02-2012
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Ale przecież można wymusić zmianę nazw ładowanych plików w opcjach edytora: http://prntscr.com/ius0k3
    Dzięki !

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    27-07-2022
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    Witam, odkopuje temat, gdyż nie znalazłem nigdzie rozwiazania.
    W Jce Browser File nie widać plików z polskimi znakami - czy jest możliwość, aby były one widoczne?

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 978
    Punkty
    286

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez m8k Zobacz wiadomość
    W Jce Browser File nie widać plików z polskimi znakami - czy jest możliwość, aby były one widoczne?
    Ale przecież widzi: https://prnt.sc/yueZACw48EmR

    Tutaj masz mój konfig: https://easyupload.io/ib9u37
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. Chińskie znaki w plikach logs
    przez marcinsgdz na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 30-12-2016, 13:15
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 30-08-2013, 14:15
  3. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 19-02-2009, 00:36
  4. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 23-09-2008, 21:15
  5. Polskie znaki w plikach PDF
    przez mw.wojcik@gmail.com na forum Tłumaczenia
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 01-02-2008, 10:26

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •