[Rozwiązane] captcha
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 16

Temat: captcha

  1. #1
    Przeglądacz Henry Morgan awatar
    Dołączył
    04-07-2014
    Wpisy
    80
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 captcha

    Witam,
    Mam banalny problem. Mam stronę w wersji Joomla! 3.8.3. Na stronie jest formularz kontaktowy stworzony z komponentu wizytówki z podstawowej wersji Joomli. Moja skrzynka mailowa jest zaśmiecona informacjami od firmy hostingowej, że jakiś mail nie dotarł. Po kontakcie z firmą hostingową okazało się, że jakiś robot sieciowy wykorzystuje moją stronę do wysyłania spamu. Poradzili mi zabezpieczyć formularz kontaktowy za pomocą captha aby uniemożliwić robotowi działanie. Mam dwa problemy. Po pierwsze w podstawowej wersji komponentu wizytówki nie ma (lub nie mogę znaleźć) żadnych zabezpieczeń przed robotami sieciowymi. Po drugie nie mam rozeznania w komponentach i nie wiem gdzie znaleźć taki komponent wizytówki aby miał zabezpieczenie przed spamem. Na razie po prostu wyłączyłem formularz i mam spokój ale chciałby rozwiązać ten problem w sposób trochę bardzie ambitny.
    Czy ktoś mógłby doradzić mi co mam zrobić?


  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 287
    Punkty
    1132

    Domyślny

    włacz dodatek CAPTCHA i ustaw CAPTCHA w konfiguracji globalnej. I sprawdź, czy masz odpowiednie ustawienei w konfiguracji komponeentu Kontakty (karta Formularz)
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Przeglądacz Henry Morgan awatar
    Dołączył
    04-07-2014
    Wpisy
    80
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6

    Wielkie dzięki za pomoc. Udało mi się ustawić dodatek Captcha ale mam następny problem. Teraz jestem znanym na całym świecie spamerem. Wysłałem ponad 478 sztuk spamu w języku chińskim. Z tego co wiem to muszę gdzieś się zarejestrować ale nie wiem gdzie.
    Okazuje się również, że moja strona ma już status nie zaufanej strony w Google. Nie bardzo wiem co robić.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    210
    Punkty
    59

    Domyślny

    Możliwe że masz infekcję, wtedy maile mogą być wysyłane z pominięciem formularza kontaktowego

    Możesz też mieć np. jakiś dodatkowy komponent pozwalający na spamowania, np. coś pozwalającego "powiadomić znajomego" o jakiejś stronie/produkcie itp.

    Najszybciej chyba będzie przejrzeć logi serwera pod kątem występowania POST.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

  6. #5
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    W ustawieniach globalnych zmień metodę wysyłania maili na SMTP, na hostingu wyłącz funkcję PHP Mail (jeśli nie wiesz jak to zrobić, to napisz do supportu, powinni to za Ciebie zrobić).

    Wyłącz opcję wysyłania kopi maila do nadawcy.

    Co ważne, przejrzyj pliki. Usuń wszystkie które nie są w paczce instalacyjnej Joomla oraz w paczkach instalacyjnych zainstalowanych rozszerzeń. Te pliki, które mają identyczne nazwy jak te z paczek instalacyjnych powinny zostać nadpisane, tymi z owych paczek. Zastanawiasz się pewnie dlaczego? A dlatego, że najprawdopodobniej ktoś włamał Ci się na hosting.

    Tak z ciekawości czy hosting ma na firmie o nazwie domu po Angielsku?
    Webdeveloper do usług ;)

  7. #6
    Przeglądacz Henry Morgan awatar
    Dołączył
    04-07-2014
    Wpisy
    80
    Punkty
    2

    Domyślny

    Po pierwsze chciałbym podziękować wszystkim za okazaną pomoc. Po zainstalowania captcha mój formularz przestał emitować spam. Próbowałem również wyłączyć funkcję wyślij kopię do mnie ale się nie udało. Dalej jednak mam problem ponieważ mój hostingowy e-mail jest uznany za spamera. Czy ktoś może doradzić jak rozwiązać ten problem?

  8. #7
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Jak wyżej: wyłączyć funkcję PHP Mail, korzystać z metody wysyłania SMPT, zmienić adres mailowy do wysyłki.

    Poszukaj dobrze wszystkich ustawień odnośnie wyłączenia kopii dla siebie.
    Webdeveloper do usług ;)

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185

    Domyślny

    Skorzystaj z tego. Wyślij email pod adres na tej stronie z adresu z którego wysyłasz treść formularza. Test pokaże ci gdzie jesteś na czarnych listach. Potem to już dłubanie i próby usunięcia IP z tych list.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Przeglądacz Henry Morgan awatar
    Dołączył
    04-07-2014
    Wpisy
    80
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Skorzystaj z tego. Wyślij email pod adres na tej stronie z adresu z którego wysyłasz treść formularza. Test pokaże ci gdzie jesteś na czarnych listach. Potem to już dłubanie i próby usunięcia IP z tych list.
    Przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Z Czego mam skorzystać?

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185

    Domyślny

    To ja przepraszam - link się nie wkleił
    https://www.mail-tester.com/
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Komponent kodu CAPTCHA i sklepik
    przez klausania na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 03-12-2007, 21:48
  2. joomlaboard-1.1.3-stable_PL+captcha.zip
    przez bchrabski na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post/autor: 31-10-2006, 18:54
  3. Akobook i captcha
    przez gti na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 21-02-2006, 20:41
  4. Akobook z captcha
    przez kajot na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 08-01-2006, 01:46
  5. Problem z AkoBook (captcha) i sondami
    przez slavo na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 11-12-2005, 19:42

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •