Problem z db_prefix.
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Problem z db_prefix.

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    19-02-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Joomla! 2.5 Problem z db_prefix.

    Witam wszystkich, meczę się już od 4 dni przeszukałem net i nie mogę znaleźć rozwiązania także proszę o wyrozumiałość.
    Mam problem z db_prefix mianowicie ustawiam w configuration. prefix jos_ i dostaję informację Database connection error (2): Could not connect to MySQL informacja błąd połączenia.
    W directadmin mam takie info.
    1.jpg

    2.jpg
    Zaczęło się od tego iż nie mogłem zalogować na panel joomla. Po 2 dniach problem z bazą nic w bazie nie zmieniałem.
    Bardzo proszę o pomoc. Za każde wskazówki będę bardzo wdzięczny.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Slawog1 Zobacz wiadomość
    Database connection error (2): Could not connect to MySQL
    masz wyraźnie napisane że jest problem z połączeniem z bazą. sprawdź wszystkie dane czyli, nazwę DB, user, pass, i oczywiście adres (localhost czy inny).
    Wyraźnie masz napisane że nie możesz połączyć się z bazą.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    19-02-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Właśnie wszystko mam ok wpisane sprawdzałem, ale pamiętam to dawno ale podczas kiedyś zaglądałem na plik configuration. i w public $dbprefix = '.......'; był jakis ciąg znaków zamiast jos_. Ale wtedy stronka działała, czytałem gdzieś że podczas instalacji joomla może sobie przypadkowe dbprefix stworzyć.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 066
    Punkty
    1122

    Domyślny

    Przedrostek nazw tabel jest istotnym elementem identyfikującym bazę danych konkretnej instalacji. Ów "jakiś ciąg znaków zamiast jos_" to był włąśnie poprawny przedrostek. Więc go po prostu przywróć w pliku konfiguracyjnym. Jeśli nie pamiętasz, zaloguj się do bazy danych i sobie przypomnisz.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    19-02-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    A gdzie mam szukać tego przedorostka w bazie danych w jakim konkretnym miejscu?

  7. #6

    Domyślny

    Wyświetl listę tabel i będziesz widział jaki jest prefix zastosowany.

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    19-02-2017
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Właśnie lista tabel jest jako jos_ tak mam ustawione i ten sam komunikat.

  9. #8

    Domyślny

    czy adres bazy się nie zmienił? Może portu nie dopisałeś?

    Skoro twierdzisz że strona działała i po paru dniach przestała działać to zapytaj usługodawcę czy czegoś nie zmieniał.

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    21-03-2017
    Wpisy
    196
    Punkty
    56

    Domyślny

    To nie jest problem z prefixem, gdybyś miał ustawiony niepoprawny prefix, komunikat byłby taki sam jak przy braku tabeli #__session:

    Table 'nazwa_DB.prefix_session' doesn't exist SQL=INSERT INTO `prefix_session` (`session_id`, `client_id`, `time`) VALUES [...]

    Komunikat jednoznacznie wskazuje na brak połączenia z bazą danych. Możliwych przyczyn jest tyle, że nie można wszystkich wymienić, np.:
    - brak bazy danych...
    - złe dane logowania (nazwa użytkownika, hasło, nazwa bazy danych)
    - złe parametry połączenia, np. zmiana wersji php mogła wymusić dopisanie nr portu do adresu serwera
    - problem z serwerem i/lub samą bazą, np. awaria serwera, uszkodzona baza danych, wielkość bazy danych ponad przyznany limit
    - i wiele innych

    W pierwszej kolejności sprawdź dane do połączenia (w pliku konfiguracyjnym) używając tych danych do połączenia za pomocą phpMyAdmin. Jeśli się zalogujesz (połączysz) to jeszcze raz sprawdź nazwę bazy danych.
    Następnie możesz spróbować zestawić połączenie jakimś prostym skryptem, ew. odblokuj połączenie z zewnętrznych IP i spróbuj się połączyć z PC za pomocą np. MySQL Workbench/ Navicat/ podobne.

    Myślę że te testy powinny już cokolwiek wyjaśnić.

    A.
    Pomogłem? Kliknij: Pomógł - daj punkt. Dzięki!

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •