Kopia zapasowa w chmurze lub na zewnętrznym twardym zysku.
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Kopia zapasowa w chmurze lub na zewnętrznym twardym zysku.

  1. #1
    Przeglądacz Henry Morgan awatar
    Dołączył
    04-07-2014
    Wpisy
    78
    Punkty
    2

    Domyślny Kopia zapasowa w chmurze lub na zewnętrznym twardym zysku.

    Witam,
    Mam laptopa i myślę o stworzeniu kopii zapasowej na wypadek gdyby padł twardy dysk. Mam pytanie jak się do tego zabrać. Czy lepiej zrobić to w chmurze czy kupić zewnętrzny twardy dysk?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec danieladrianka awatar
    Dołączył
    02-01-2006
    Skąd
    Lębork
    Wpisy
    446
    Punkty
    121

    Domyślny

    n/d Joomla ;)
    zależy co chcesz przechowywać ;)
    w chmurze masz dostęp z dowolnego miejsca na dowolnym sprzęcie, na dysku masz dostęp jak go podłączysz ;)

  4. #3
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    251
    Punkty
    31

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez danieladrianka Zobacz wiadomość
    n/d Joomla ;)
    zależy co chcesz przechowywać ;)
    w chmurze masz dostęp z dowolnego miejsca na dowolnym sprzęcie, na dysku masz dostęp jak go podłączysz ;)
    w chmurze masz dostęp jeśli masz dostęp do łącza (przy okazji tzw chmura to dysk na serwerze ;) )
    na dysku masz dostęp jak podłączysz dysk

    prawo Murphy'ego "Zawsze masz o jedną kopię za mało"

    dostęp do lokalnej kopii jest dużo szybszy,a ceny dysków w dzisiejszych czasach są śmiesznie niskie, więc polecałbym dysk zewnętrzny

  5. #4

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez terra Zobacz wiadomość
    prawo Murphy'ego "Zawsze masz o jedną kopię za mało"
    To prawo jest czasem bardzo bolesne

    Tak jak moi przedmówcy napisali. w zależności co będziesz przechowywał jak często i jak długo będziesz przechowywał. Oczywiście ważne też jest to jakiego rodzaju to są dane, mam tu na myśli czy bardzo ważne czy tylko kopia na wszelki wypadek. Rozpatrz te wszystkie kwestie i jakim budrzetem dysponujesz wówczas dobieraj usługi.

    Samo gromadzenie danych i przechowywanie w obecnych czasach jest relatywnie tanie.

    Sposobów rozwiązania jest bardzo dużo możesz w kompie zrobić RAID (w przypadku stacjonarki) dokupić zewnętrzny dysk, kupić NAS nawet najprostszy lub skorzystać z dostępnych usług takich jak Dropbox, Dysk Googla, Usługi amazona czy OVH Rozwiązań nie brakuje kwestia co jak często będziesz wykonywał backup, jakie to są dane itd.

  6. #5
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 665
    Punkty
    198

    Domyślny

    Dyski zewnętrzne również padają ;)
    Public Cloud co najwyżej możesz liczyć na downtime + sprawdzić durability które na pewno przewyższy Twój dysk / nas / raid ;)
    Na początek posiłkuj się darmowymi rozwiązaniami jak OneDrive czy Google Drive jak będzie Ci brakować miejsca to albo wykupisz space lub wykupisz usługę typowo do backupu.
    Site building progress ... 35% never end
    ================================

    Administracja Joomla, Video kursy z poradami Joomla, Poradniki, Tuturiale => https://joomlaguru.pl

    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online) => https://szkola.joomlaguru.pl

  7. #6

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez mjmartino Zobacz wiadomość
    Dyski zewnętrzne również padają ;)
    Z takim podejściem to wszystko pada nawet chmury padają. Istotnym pytaniem jest co to za dane będą wrzucane na backup, jak dużo i jak często. W niektórych przypadkach posiadanie RAID 1 wystarczy ale w innych to nawet Google Drive będzie bardzo kiepskim rozwiązaniem.

    Dlatego dopóki autor tematu nie sprecyzuje co chce to tak naprawdę rozmowa jest o niczym.

  8. #7
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 665
    Punkty
    198

    Domyślny

    Nie ma znaczenia co wrzucasz do chmury możesz wrzucić sobie nawet obraz całego HDD.
    Pytanie w jaką stronę chcesz ich bo słowa chmura to bardzo szerokie pojęcie. Dlatego chmura i buckety a usługi typowo backupowe to różna para kaloszy.
    Raid-1 Raid-5 czy nawet Raid-10 to drogie rozwiązanie na starcie. Gdzie za niecałe 200 zł per rok możesz mieć całe dane jako backup. Patrząc na awarie HDD Raid-1 może Cię nie uchronić przez stratą tak samo nawet jak Raid-10 oczywiście prawdopodobieństwo spada wraz z ilością dysków, ale.. Ale to są już nie małe koszty kupić 4 HDD i użytkować 50% miejsca. Przewagą "chmury" availability czy durability masz na bardzo wysokich poziomach i nie martwisz się o nic poza uploadem danych.
    Jak dużo ma znaczenie - aby sobie nie zapchać łącza. (w przypadku usługi backupowej)
    Jakie dane niema znaczenia pod warunkiem, że na nich nie pracujesz bo inaczej musisz szukać czegoś z deltą.

    Henry sugeruje laptop wiec śmiało można domniemywać, że to zwykłe dane. A mając windowsa 8/10 czemu nie korzystać z wbudowanego OneDriva i sprawdzić czy takie rozwiązanie nam pasuje. Zamiast wydawać 200 zł na dysk zewnętrzny który notabene jest przeważnie 5600rpm i zgrywanie tam danych trwa cała wieczność i jeszcze trzeba o tym pamiętać.

    Pewnie, że są sytuacje gdzie OD czy GD się nie sprawdzi ale to bardzo podstawowe rozwiązania stworzone z myślą o dokumentach, zdjęciach itp.
    Site building progress ... 35% never end
    ================================

    Administracja Joomla, Video kursy z poradami Joomla, Poradniki, Tuturiale => https://joomlaguru.pl

    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online) => https://szkola.joomlaguru.pl

  9. #8

    Domyślny

    To co piszesz się zgadza. Ja jestem jednak zwolennikiem troszeczkę innego podejścia. Dla mnie ma znaczenie jakie to dane jaka ilość i jak często. Zawsze się staram dopasować to do konkretnej sytuacji.

    Cytat Wysłane przez mjmartino Zobacz wiadomość
    Jakie dane niema znaczenia pod warunkiem, że na nich nie pracujesz bo inaczej musisz szukać czegoś z deltą.
    Nie mów że zdjęcia domowe lub zdjęcia dla klientów traktujesz tak samo jak backupy baz danych które zawierają dane wrażliwe. Sama częstotliwość w tych konkretnych sytuacjach będzie inna.

    Poza tym OD czy GD to nie jest typowy backup a coś co może pomóc przechowywać dane w chmurze. Dlatego opieranie się wyłącznie o te rozwiązania w skrajnych przypadkach może się okazać że nie posiadamy backupu tak jak z dyskiem zewnętrznym.

    Zresztą temat backupu jest bardzo szerokim tematem i można o nim dyskutować godzinami. O sposobach podejść i rozwiązań tego problemu, cenach. Dlatego podsumowując ważne jest aby mieć backup
    Jak już nieraz można było słyszeć ludzi dzielimy na tych co mają backup i tych co będą mieli backup.
    Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że posiadanie backupu to komfort, może czasem nie jest tani ale nie jeden raz uratował z opresji.

  10. #9
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 665
    Punkty
    198

    Domyślny

    Backup prywatny to backup prywatny.
    Nie mieszam prywaty z biznesem.
    Dane wrażliwe to również inna specyfika

    Niestety sam zainteresowany nie chce włączyć się do dyskusji czego konkretnie mu trzeba ;) Miejmy nadzieje, że wybierze mądrze dla siebie.
    Site building progress ... 35% never end
    ================================

    Administracja Joomla, Video kursy z poradami Joomla, Poradniki, Tuturiale => https://joomlaguru.pl

    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online) => https://szkola.joomlaguru.pl

Podobne tematy

  1. Aekeeba back up- problem z odtworzeniem bazy na serwerze zewnętrznym
    przez roninck na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 11-07-2016, 16:07
  2. Jak dodać atrybut rel="nofollow" w łączu zewnętrznym w menu
    przez big_krzysiek na forum Menu, struktura witryny
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 28-06-2013, 17:55
  3. Problem z wczytywaniem do swf zmiennych umieszczonych w zewnętrznym pliku txt.
    przez m_a na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 30-12-2011, 04:22
  4. Problem z łączem zewnętrznym :(
    przez Gnom na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 04-02-2011, 10:38
  5. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 12-12-2006, 14:35

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •