[Rozwiązane] Problem z wyświetlaniem artykułu po aktualizacji PHP 7.2
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Problem z wyświetlaniem artykułu po aktualizacji PHP 7.2

  1. #1
    Bywalec pardokan awatar
    Dołączył
    17-03-2008
    Skąd
    Olsztyn
    Wpisy
    103
    Punkty
    10

    Domyślny Problem z wyświetlaniem artykułu po aktualizacji PHP 7.2

    Dostaję przy wieświetlaniu kilku artykułów w danej kategorii błąd, po aktualizacji PHP do 7.2

    Włączyłem raportowanie błędów i mam takie informacje :
    <br /><b>Warning</b>: Use of undefined constant view - assumed 'view' (this will throw an Error in a future version of PHP) in <b>/srv/www/html/____________/templates/pcj-jgmina-red/tpl/default.php</b> on line <b>265</b><br />

    w tej lini jest taki wpis:

    Kod PHP:
    if ($_REQUEST[view] == 'featured' and JRequest::getInt'Itemid')==101)$homeclass="homeclass"
    Co i jak poprawić, żeby zadziałało

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    Ten warunek wygląda na skaszaniony. Spróbuj tak:

    Kod PHP:
    <?php if (JRequest::getVar('view') == 'featured' AND JRequest::getVar('Itemid') == 101) { $homeclass 'homeclass' ?>
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Bywalec pardokan awatar
    Dołączył
    17-03-2008
    Skąd
    Olsztyn
    Wpisy
    103
    Punkty
    10

    Domyślny

    syntax error, unexpected '<', expecting end of file

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    LOL, jeśli wklejałeś to w istniejący php to powinieneś pominąć początek i koniec

    Kod PHP:
    if (JRequest::getVar('view') == 'featured' AND JRequest::getVar('Itemid') == 101) { $homeclass 'homeclass' 
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Bywalec pardokan awatar
    Dołączył
    17-03-2008
    Skąd
    Olsztyn
    Wpisy
    103
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ostatecznie zadziałało
    Kod PHP:
    if (JRequest::getVar('view') == 'featured' AND JRequest::getVar('Itemid') == 101) ( $homeclass 'homeclass' ); 
    Przynajmniej nie pokazuje teraz błędu przy raportowaniu. Dziękuję za pomoc. Temat zamknięty.

    Jak wklejałem twój kod dostawałem błąd: syntax error, unexpected '}'

  7. #6
    Nowicjusz isia awatar
    Dołączył
    18-01-2008
    Skąd
    Dolny Śląsk
    Wpisy
    29
    Punkty
    10

    Domyślny

    Odgrzewam temat :-)
    Mam problem z joomlą i aktualizacją PHP do wyższej wersji z 5.6 na 7.2. Po przełączeniu nie działa ani strona ani portal administracyjny - strona niedostępna ...
    Do tej pory myślałam, że któryś z komponentów jest stary i "nie przeżywa" zmiany ale wczoraj zainstalowałam CZYSTA najnowszą joomlę 3.9.15. bez żadnych dodatków i wyłącznie z przykładową podstawową treścią.
    Nie instalowałam też żadnych szablonów. Okazało się, że po przełączeniu PHP z 5.6 na 7.2 reakcja jest taka sama. Strona się nie wyświetla.
    W związku z tym skasowałam cały portal i podniosłam wersję PHP do 7.2 a następnie zainstalowałam na nowo jak wyżej - czyli bez dodatków itp. Portal działa poprawnie wraz z PHP 7.2
    Teraz pytanie - dlaczego czysta instalacja nie przeżyła przełączenia wersji PHP ? Czy ktoś ma na to jakieś rozwiązanie. Najczęściej spotykam się z tym, że moduły są niekompatybilne itp. W moim przypadku nie ma mowy o modułach. Mamy czystą instalację. Proszę o pomoc.
    ---------------
    pozdr.isia

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    Ciekawe... a zrobię test u siebie.

    Cytat Wysłane przez isia Zobacz wiadomość
    Po przełączeniu nie działa ani strona ani portal administracyjny - strona niedostępna ...
    Co znaczy "nie działa"? Jest jakiś komunikat? Biała strona? Samara wychodzi z ekranu?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    Zrobiłem test:

    1. Na serwerze dla danej domeny PHP 5.6
    2. Instalacja świeżej Joomla!
    3. Zainstalowała się bez problemu: https://prnt.sc/qxhxwf
    4. Pozostaję zalogowany na zapleczu Joomla!
    5. W panelu konfiguracyjnym serwera zmieniam wersje PHP na 7.3.
    6. Komunikat ostrzegające przed starą wersją php znika. Joomla! śmiga na wersji PHP 7.3 http://prntscr.com/qxhzbg

    Front i zaplecze śmigają bez problemu.

    Wniosek: może to zależeć od twojego serwera i jego środowiska. Gdzie masz hosting?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Nowicjusz isia awatar
    Dołączył
    18-01-2008
    Skąd
    Dolny Śląsk
    Wpisy
    29
    Punkty
    10

    Domyślny

    zrobiłam test jeszcze raz - dokładnie jak piszesz z nadzieją, że może jednak się uda. Wszystkie punkty 1-5 jak wyżej i jest błąd:

    Załącznik 9771

    Jak wspomniałam wczoraj zmieniłam kolejność - przed instalacją joomli zmieniłam PHP 7.2 dla tej witryny. Po zainstalowaniu jest ok. Niestety przełączenie na już działającej witrynie się nie udaje. Na tym samym serwerze już niezbyt świeża witryna w wordpressie przełączyła się bez problemu :-(

    - - - Updated - - -

    ODWOŁUJĘ - ODWOŁUJĘ !!!
    Działa!
    Za mało cierpliwości. Trzeba było poczekać dłużej. Widocznie około 5 minut trwa przełączenie.
    Dziękuję bardzo i przepraszam.

    Sprawdziłam moją witrynę. Jest błąd - winny jest dodatek jak w załączniku:

    bladphp72.jpg
    ---------------
    pozdr.isia

  11. #10
    Nowicjusz isia awatar
    Dołączył
    18-01-2008
    Skąd
    Dolny Śląsk
    Wpisy
    29
    Punkty
    10

    Domyślny

    Może się komuś przyda:
    1. odinstalowałam dodatek
    2. podniosłam wersję PHP na 7.2
    3. zainstalowałam dodatek - nowszą wersję

    jest ok
    ---------------
    pozdr.isia

Podobne tematy

  1. J3.7 Po aktualizacji problem z wyświetlaniem artykułów w kolumnach
    przez sunnyluk na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 28-04-2017, 21:59
  2. problem z wyświetlaniem po aktualizacji FireFoxa 19
    przez konfeusz na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 26-02-2013, 15:49
  3. błąd The requested URL /php-fcgi/php-fcgi-5.default/index.php was not found on this s
    przez majkigru na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 23-12-2011, 10:44
  4. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 07-03-2011, 16:21
  5. Po aktualizacji strona się nie wyświetla bez dodanie do URL index.php
    przez snowjedrzej na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 12-08-2006, 13:23

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •