DNS Anycast w nazwa.pl
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 20

Temat: DNS Anycast w nazwa.pl

  1. #1

    Domyślny DNS Anycast w nazwa.pl

    Dzisiaj otrzymałem od klienta zapytanie o usługę DNS Anycast w nazwa.pl na którą dostali fakturę proforma. Przypomniało mi się że ja też dostałem sms od nazwa.pl o dwóch takich fakturach - każda na 67,65. Sprawę olałem bo przecież nic nie zamawiałem.
    Okazuje się że dotyczy to domen z poza nazwa.pl których strony są na ich serwerach - czyli trzeba płacić bo kupiło się u nich serwer zamiast gdzie indziej - tam gdzie domena. Inne wyjście to przeniesienie do nich domeny. Ceny mają najwyższe na rynku za rejestrację domen.
    Mam w tej chwili serwery jeszcze w dwóch innych firmach ale jeszcze nie wpadli na podobne pomysły
    Strony dwóch klientów przeniosę chyba w inne miejsce a finalnie także kilka swoich domen bo zwyczajnie przeginają. Z certyfikatami SSL z trzech firm hostingowych z których korzystam dzwonią tylko oni. A moje telefony są też w kilku innych firmach gdzie są serwery klientów i z nich też nie dzwonią żeby coś wcisnąć.

    Czy spotkaliście się z podobną praktyką u innych firm? tzn opłata za DNS Anycast?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 404
    Punkty
    547

    Domyślny

    Normalne firmy nie robią takich numerów.
    Trzeba się przenieść i po problemie.

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    05-07-2012
    Wpisy
    107
    Punkty
    3

    Domyślny

    Fakrura pro forma to zachęta. Nie trzeba jej opłacać. Niemniej jednak próba wciskania na siłę to świństwo. Jak nie usługi RODO to DNS.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 668
    Punkty
    186

    Domyślny

    No przecież pisałem o tym: http://forum.joomla.pl/showthread.ph...l=1#post380104

    @chuck: nie, jak nie opłacisz tej faktury to usuną domeny i nie będą mogły wskazywać na serwer w nazwa.pl... chyba, że je do nich przeniesiesz.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 668
    Punkty
    186

    Domyślny

    Errr... ale co się "żadko" zdarza? Rzadko usuwają domeny? Rozmawiałem z konsultantem i powiedział wyraźnie... potwierdził co wysyłają w mailach: http://prntscr.com/l8c0bd

    "W przypadku braku płatności w wyznaczonym terminie Państwa domeny, których rejestracji nie dokonali Państwo w nazwa.pl zostaną usunięte z serwerów DNS Anycast bez wyznaczania dodatkowego terminu."
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 668
    Punkty
    186

    Domyślny

    Drążąc temat - ostatnio dostałem dość ciekawego maila:

    W związku z dużą ilością zapytań dotyczącą wprowadzenia przez
    firme Nazwa.pl płatnej usługi DNS Anycast dla domen, które nie są
    utrzymywane przez rejestratora nazwa.pl (oraz tym, że Państwa domena
    kieruje na dnsy nazwa.pl) informujemy, że nie muszą Państwo przenosić
    domeny do nazwa.pl lub ponosić dodatkowych kosztów związanych z usług Anycast.

    Wystarczy wydelegować domenę w Panelu domeny https://panel.xip.pl na dnsy
    ns1.dinfo.com.pl
    ns2.dinfo.com.pl
    po przekierowaniu DNS wejść w zakładkę Przekierowanie IP/URL i podać tam
    adres IP Państwa serwera w Nazwa.pl wówczas wszystkie wpisy dotyczące domeny
    będą kierować na ten adres IP co powinno skutkować działaniem domeny w taki
    sam sposób jak dotychczas bez ponoszenia kosztów usługi Anycast lub przeniesienia
    domeny do rejestratora Nazwa.pl

    Jeśli nie znają Państwo adresu IP serwera dla danej domeny można to
    sprawdzić np na stronie https://ip-lookup.net/domain-lookup.php

    Dodatkowo w Panelu domeny/Edycja strefy dns mogą Państwo ustawić dowolne wpisy dns
    (poczta na google, subdomeny na inne adresy IP, wpisy SPF itp jeśli są wymagane)
    więcej: ....
    Nie żebym chciał reklamować jakąś firmę. To jedynie pokazuje jak można przekierować ruch dla domeny pod wskazany IP BEZ delegowania domeny na serwery nazwa.pl i być przez nich naciąganym na Anycast DNS.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 404
    Punkty
    547

    Domyślny

    Tyle, że najpierw sami zrobili "zadymę".
    Pewnie wiele osób zapłaciło, ale też wiele odeszło...

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 668
    Punkty
    186

    Domyślny

    Tak, tak, zadyma trwa. Opłata jest wciąż ważna. ten mail to od innego usługodawcy.
    Ciekawe jest też to, że dostaje maile od nazwa.pl "Potwierdzenie wygenerowania komercyjnego certyfikatu nazwaSSL dla domeny xxx"... cokolwiek to znaczy. Nie zamierzam płacić
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    No ale o co Ci chodzi? Wygenerowali ale nie musisz kupić i używać.

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 668
    Punkty
    186

    Domyślny

    Chodzi mi o to, że nie wiem co to oznacza W sensie fakturę wystawili już wcześniej - czy nie wygenerowali już wcześniej zatem? Czy wygenerowanie znaczy "dobra olałeś wpłatę to my dajemy ci to darmo" czy też "faktura swoja droga a teraz generujemy certyfikat swoją drogą". Po prostu nie widzę związku z tymi dwoma informacjami. Korzystać z tego nie zamierzam.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Problem z DNS i adresem głównej strony
    przez marteczka na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 23-04-2017, 13:35
  2. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 28-12-2012, 17:57
  3. Przekierowanie a servery DNS
    przez matowka na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 08-11-2012, 21:39
  4. krasnal - adres dns i IP
    przez stawnasto na forum Różne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 16-02-2008, 16:16
  5. Zmiana strony z nazwa.XXX.pl na nazwa.pl
    przez marat na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 26-07-2006, 21:12

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •