polska czcionka
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: polska czcionka

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-02-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny polska czcionka

    Mam taki problem, otórz powgrywałem sporo templatek na swój serwis by móc je przejżeć i wybrać najlepszą.
    No i tu pojawia się problem. W niektórych templatkach polska czcionka wyświetla sie w tzw. "krzakach". Jak i gdzie ustawić by szablon wykazywał jednak polskie czcionki? Gdzie zmienić kodowanie?

    Pilne, jeśli mogę prosić o szybką odpowiedzieć Dziękuję

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Jeśli pilne, to powinieneś na odpowiedź poczekać z tydzień! Bo inne problemy są równie pilne albo pilniejsze, a Kazia, który za chwilę napisze, super pilny.

    Tego typu dopiski należą do najmniej przyzwoitych w postach.

    Zanim Ci ktoś podpowie, poczytaj sobie forum, zasad korzystania, zasad pisania postów, o korzystaniu z szukajki. Możesz też oddać się lekturze na temat szablonów, zawartości pliku szablonu. Pod menu POMOC znajdziesz co najmniej z 15 rzeczy, które warto przeczytać.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-02-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny ...

    za styl zdania dodatkowego sorki, nie byłem nigdy dobrym stylistą w wypowiedziach A poza tym grzecznościowo powiedziałem Dziękuję, co znaczy że nie miałem złych zamiarów i nie powiedziałem "szybko dawać" czy podobnie, więc nie ma co się tak gorączkować koniec OFFTOPa

    znalazłem to coś w pliku index.php od skórki
    "encoding=\"iso-8859-1" zmieniłem na "encoding=\"iso-8859-2" i jest git.

    Dzięki @zwiastun że rozwijasz tak dobrze Joomla w Polsce. Gratki za cały wkład
    Ostanio edytowane przez Lemik : 13-02-2006 23:16

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Oki, ale to nie powinno być ustawione tak sztywno, lecz przy pomocy stałej językowej:
    Kod:
    $iso = split( '=', _ISO );
    // xml prolog
    echo '';
    .....
    
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    29-04-2007
    Wpisy
    7
    Punkty
    10

    Domyślny czcionka

    no chyba tak
    Ostanio edytowane przez feniks : 29-04-2007 13:43

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    10-11-2007
    Wpisy
    6
    Punkty
    10

    Domyślny

    mam dwa serwisy, nazwijmy je a i b na serwerze ovh.org, serwis a to joomla 1.0.12 stable (wersja polska z angielskim acp) zainstalowana automatycznie za posrednictwem ovh.org, serwis b to joomla 1.0.13 stable w pelni spolonizowana, ktora sam zainstalowalem, oba serwisy maja te same templates, w ktorych wprowadzilem zmiany podane przez zwiastun'a (THX), obie strony maja system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) isystem porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci i tu jest problem, bo w serwisie a jezyk polski dziala bez zarzutu, a w serwisie b nie ma polskich znakow tylko "?", tu pojawia sie tez moje pytanie, co zrobic, zeby dzialalo?
    z gory dzieki za pomoc

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    Templatki nie mają nic do tego, problem jest w transporcie bazadanych->strona. Jeżeli w phpmyadminie widzisz polskie znaki to spróbuj pokombinować porównaniami w połączeniu (SET NAMES).
    pozdrowienia,
    Marek K.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    10-11-2007
    Wpisy
    6
    Punkty
    10

    Domyślny

    w phpmyadminie wszystko wygalda dobrze, prosilbym jednak zeby powidziec mi co i jak troche "jasniej"
    "spróbuj pokombinować porównaniami w połączeniu (SET NAMES)" nie wiele mi powiedzialo

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    W pliku includes/database.php jest domyślnie zaremowana linijka. Jak mnie się pojawiają znaki zapytania w świeżej instalacji to zaczynam od tego. Komenda ta zmienia stronę kodową tekstów przesyłanych z bazy danych.

    Kod PHP:
    // kodowanie iso-8859-2
     
    mysql_query("SET NAMES 'latin2'"$this->_resource);
    // kodowanie utf-8
     
    mysql_query("SET NAMES 'utf8'"$this->_resource); 
    pozdrowienia,
    Marek K.

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    10-11-2007
    Wpisy
    6
    Punkty
    10

    Domyślny

    niestety nie pomoglo, co ciekawego zauwazylem to to ze np. link "czytaj całóść" wyswietlany jest dobrze, a w napisanym artykule "ść" wyswietlane jest juz jako "??" (ó wyswietlane jest poprawnie)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •