Jak odczytać wersję Joomla
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Jak odczytać wersję Joomla

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2018
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny Jak odczytać wersję Joomla

    Witam.

    Kolega poprosił mnie o przysługę aby mu pomóc w przeniesieniu strony opartej o Joomla.
    Cała sytuacja wygląda następująco:
    Strona została stworzona przez firmę X. Firma X już nie działa
    Firma X wrzuciła stronę na serwer u znajomego kolegi nazwijmy go informatyk.
    Informatyk utrzymywał serwer i stronę kilka lat ale kończy z opłacaniem serwera i poprosił aby stronę zabrać bo przestanie działać.
    Zostałem poproszony aby to jakoś ogarnąć, i tu zaczęły się problemy...
    Cały dzień dziś walczę z tym tematem i trochę udało mi się zdziałać ale nie do końca. Potrzebuję właśnie Waszej pomocy

    Od informatyka otrzymałem pliki i bazę danych
    Przy rozpakowaniu archiwum w którym były pliki Joomla okazało się że antywirus znalazł jedno zagrożenie. Możliwe że było jakieś włamanie na serwer/stronę
    Po próbach uruchomienia z plików przysłanych wywala mnóstwo błędów - strona się nie ładuje
    zainstalowałem najnowszą Jommle i strona ożyła ale dalej sieje błędami
    Próba naprawy bazy danych przez phpmyAdmin nie przynosi rezultatu
    próba naprawy przez link: administrator/index.php?option=com_installer&task=database.fix też nie przynosi rezultatu
    Dostęp do panelu mam ale niestety jest tam tylko biały ekran - Błd 1054 Unknown column 'a.client_id' in ' where clause' - na karcie

    Skończyły mi się pomysły jak to ogarnąć a więcej podpowiedzi nie znalazłem


    1) Jak sprawdzić wersję joomla (w katalogu libraries\joomla\ - nie mam w tym katalogu version.php
    2) Jak naprawić bazę danych
    3) Czy w ogóle da radę to naprawić czy trzeba będzie tworzyć na nowo stronę.


    Z góry dziękuję za podpowiedzi

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    292
    Punkty
    34

    Domyślny

    Materiał który dostałeś jest prawdopodobnie niekompletny, więc ciężko coś z tego zrobić. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, to po rozpakowaniu joomla, sprawdź plik version.php , możesz też sprawdzić wersję TinyMCE. Jeśli były wykonywane aktualizacje przez kolegę, to powinieneś mieć joomla 3.x jeśli nie to czytając o latach utrzymywania strony jesteś w okolicach 1.x. Instalacja treści z 1.x lub 2.x na wersji 3.x musi sypać błędami.

  4. #3
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 505
    Punkty
    174

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez terra Zobacz wiadomość
    1) Jak sprawdzić wersję joomla (w katalogu libraries\joomla\ - nie mam w tym katalogu version.php
    Spróbuj tej metody:

    https://www.gavick.com/blog/how-to-c...sion-of-joomla

    Lub tej:

    https://docs.joomla.org/How_to_check...mla_version%3F

    Cytat Wysłane przez oloweczek Zobacz wiadomość
    2) Jak naprawić bazę danych
    Z tego co piszesz wynika, że błąd w bazie polega na braku określonej kolumny client_id. Możliwe, że:

    - import bazy danych się nie powiódł
    - zrzut bazy danych był uszkodzony


    Cytat Wysłane przez oloweczek Zobacz wiadomość
    3) Czy w ogóle da radę to naprawić czy trzeba będzie tworzyć na nowo stronę.
    Mamy za mało informacji by jednoznacznie odpowiedzieć. Problem może być związany z wersja Joomli oraz wersją PHP serwera... lub uszkodzoną bazą danych... lub uszkodzonym systemem plików Joomla.

    Pierwszy krok który należy wykonać to ostatecznie określić wersję Joomla. Następnie wersje php serwera i czy ta wersja Joomli będzie działać na tej wersji php. Następnie analiza błędów i ich ewentualne naprawianie np. ręczne odtwarzanie kolumn w bazie danych.

    Możliwe, że mniej pracochłonne okaże się postawienie strony na nowo (jeśli to mała strona firmowa).
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2018
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    No właśnie najpierw chciałbym zidentyfikować wersję. Jak to zrobię będę mógł zainstalować taką wersję (może pliki są uszkodzone) i sprawdzę czy działa - zaktualizuję tak jak powinno być zarówno stronę jak i ewentualne moduły które mogą być tam poinstalowane.

    Pierwsze ustalenia z linków powyżej
    /templates/system/css/system.css
    wpis z pliku
    @copyright Copyright (C) 2005 - 2014 Open Source Matters, Inc. All rights reserved.

    media/system/js/mootools-more.js file:
    wpis w pliku
    version:"1.4.0.1

    language/en-GB/en-GB.xml
    wpis w pliku <version>3.3.0</version><creationDate>2013-03-07</creationDate>
    Ze wstępnych ustaleń jest to wersja 2.5. chyba że się mylę proszę poprawcie mnie


    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Z tego co piszesz wynika, że błąd w bazie polega na braku określonej kolumny client_id. Możliwe, że:

    - import bazy danych się nie powiódł
    - zrzut bazy danych był uszkodzony
    Mogę poprosić o nowy zrzut bazy bo jeszcze jest gdzieś na serwerze. Ale jak zainstaluję nowe pliki Joomli w odpowienniej wersji i dodam tylko różnice (moduły) może zadziała. Bo ja ją obecnie uruchomiłem na najnowszej Joomli i sieje błędami dlatego że inn struktura bazy. Zobaczę wieczorem jak wgram 2.5 czy coś ruszy.

    Na razie dziękuję za podpowiedzi.

  6. #5
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 505
    Punkty
    174

    Domyślny

    Tak, wygląda na Joomla 2.5.
    Upewnij się, że na serwerze używasz php w wersji maksymalnie 5.6.

    Nie można uruchomić 2.5 na najnowszej strukturze plików czy bazie danych.

    Cytat Wysłane przez oloweczek Zobacz wiadomość
    Przy rozpakowaniu archiwum w którym były pliki Joomla okazało się że antywirus znalazł jedno zagrożenie.
    Może podczas tego zdarzenia coś zostało usunięte?

    A nie chciałbyś przesłać tego pakietu bym spróbował go przywrócić u siebie?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2018
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    A nie chciałbyś przesłać tego pakietu bym spróbował go przywrócić u siebie?
    Bardzo chętnie chciałbym, aby to ktoś zrobił za mnie 😀 ale to nie moje dane. Nie wiem co jest w bazie. Muszę skontaktować się z kolega i wtedy myślę że nie będzie problemu.

    Do czego doszedłem.
    Zainstalowana Joomla 2.5 mam dostep do zaplecza. Strona główna nie działa. W zapleczu dolny prawy róg napis Joomla 3.3.0

    Zainstalowałem Joomle 3.3.0 w drugim katalogu dalej tak samo dostęp do zaplecza jest brak strony głównej.
    Próba podmiany brakujących plików dalej bez rezultatów

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 505
    Punkty
    174

    Domyślny

    Ale jak 3.3.0 skoro to Joomla 2.5?
    Coś chyba nie pykło... może ktoś próbował zaktualizować w międzyczasie, skrewił i tak zostawił?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #8

    Domyślny

    @oloweczek upewnij się odnośnie wersji którą otrzymałeś zgodnie z linkami które dał @siristru

    Ważne też jest abyś instalował wersję Joomli odpowiednio do jej wymogów. Tutaj zaczynają się schody ponieważ starsze wersje nie będą chętnie pracować z najnowszymi wersjami PHP itd.

    Dlatego upewnij się dokładnie do wersji i ustaw ją tak jak to było wymagane do danej wersji. Ten link może Ci pomoże troszeczkę.
    https://downloads.joomla.org/technical-requirements

  10. #9
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 753
    Punkty
    211

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez oloweczek Zobacz wiadomość
    Bardzo chętnie chciałbym, aby to ktoś zrobił za mnie ������ ale to nie moje dane. Nie wiem co jest w bazie. Muszę skontaktować się z kolega i wtedy myślę że nie będzie problemu.
    To przekaz koledze, że trzeba kilka stówek wysupłać, aby przywrócić do działania. No chyba, że masz czas na doktorat z Joomla

    Do czego doszedłem.
    Zainstalowana Joomla 2.5 mam dostep do zaplecza. Strona główna nie działa. W zapleczu dolny prawy róg napis Joomla 3.3.0
    Z tego opisu wynika, że poprzednik próbował aktualizować J! z 2.5 do 3.x i pozornie działało lub się wysypało. Bo tak naprawdę nie znasz stanu rzeczy przed przekazaniem plików.

    Jedyne o co możesz poprosić osobę, która opiekowała się serwerem o najstarsza kopie sql'a jaką posiada o ile posiada.
    ================================
    Administracja Joomla, Nowości, Artykuły Pomocne Administratorom, Usługi
    >>> https://joomlaguru.pl <<<
    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online)
    >>> https://szkola.joomlaguru.pl <<<
    ================================

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 505
    Punkty
    174

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez mjmartino Zobacz wiadomość
    Jedyne o co możesz poprosić osobę, która opiekowała się serwerem o najstarsza kopie sql'a jaką posiada o ile posiada.
    Mam podobne zdanie ale sama baza nie wystarczy, system plików został "skopany"... chociaż jeszcze by to można spróbować pociągnąć i uznać za część migracji.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Zlecę migracje joomla z 1.5.26 na najnowszą wersję joomla
    przez zaba600 na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 27-11-2013, 12:56
  2. Jak odczytać nazwę czcionki
    przez parsi na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 04-10-2012, 17:40
  3. Jak odczytać parametr templatki 1.6 w pliku komponentu tmpl
    przez marian_mk na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 20-06-2011, 21:53
  4. Expose 4 jak przejść z ang na polską wersję?
    przez darks na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 28-07-2006, 19:01
  5. DocMan-zainstalowałem wersję ENG, bo polska nie udaje się - jak podmienić pliki język
    przez grzegorz.nowak na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 16-06-2006, 14:43

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •