ChronoForms 5
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: ChronoForms 5

  1. #1
    Wyjadacz GOGOKOM awatar
    Dołączył
    08-08-2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wpisy
    716
    Punkty
    32

    Domyślny ChronoForms 5

    Witam.
    Formularz wykonany w ChronoForms 5, rezerwacja udziału w konferencji.
    Potrzebuję w formularzu wprowadzić ograniczenie liczy miejsc na konferencję.
    Formularz działa, robi co i jak trzeba ale przerosło mnie wprowadzenie ograniczenia liczby miejsc na sali konferencyjnej.
    Dziękuję za wsparcie.
    GOGOKOM http://mazwal.pl http://kadp.edu.pl - konferencja, Komornik Bydgoszcz http://komornikbydgoszcz.eu
    http://ciasteczka.org.pl - wszystko o i dookoła nich. http://alfa.bydgoszcz.eu - księgowość Bydgoszcz - mój księgowy a dobry księgowy to skarb
    http://twojremont.bydgoszcz.pl - Bydgoszcz firma remontowa, remontowo wykończeniowa.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Trzeba zmodyfikować moduł (napisać) formularza.
    Skrypt - modyfikacja najpierw sprawdzi ile jest już wpisów - rezerwacji - jeśli miejsca zostały - pokazuje formularz, jeśli nie - tylko komunikat "Brak miejsc"

  4. #3
    Wyjadacz GOGOKOM awatar
    Dołączył
    08-08-2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wpisy
    716
    Punkty
    32

    Domyślny

    Tyle to wiem, jak się domyślasz.
    GOGOKOM http://mazwal.pl http://kadp.edu.pl - konferencja, Komornik Bydgoszcz http://komornikbydgoszcz.eu
    http://ciasteczka.org.pl - wszystko o i dookoła nich. http://alfa.bydgoszcz.eu - księgowość Bydgoszcz - mój księgowy a dobry księgowy to skarb
    http://twojremont.bydgoszcz.pl - Bydgoszcz firma remontowa, remontowo wykończeniowa.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 745
    Punkty
    191

    Domyślny

    LOL, ale jakiej odpowiedzi oczekiwałeś?
    Rozwiązanie tego problemu wymaga napisania całej modyfikacji.
    Nadpisanie szablonu to prosta sprawa, napisanie skryptu jest o wiele trudniejsze.
    Ktoś musiałby takie rozwiązanie już mieć, w innym przypadku ktoś musiałby napisać je dla Ciebie.

    Czy pytając oczekiwałeś, że: a) ktoś rozwiązanie takie ma i już stosował b) napisze je dla Ciebie?

    Post Joli dobrze wyjaśnia co należy zrobić. Jeśli potrzebujesz więcej to mogę Cię dalej naprowadzić opisując z grubsza skrypt.
    A nie powinien on być skomplikowany (tak jak go sobie wyobrażam) - niech mnie Jola (lub ktoś inny poprawi jeśli się mylę).

    Najpierw bym sprawdził jak zapisywane są dane z formularza w bazie danych. Następnie na tej podstawie napisałbym zapytanie do bazy danych które miało by policzyć ile jest wpisów powiązanych z danym formularzem.

    https://docs.joomla.org/Selecting_data_using_JDatabase
    https://www.tutorialrepublic.com/faq...ray-in-php.php

    Reszta jest już prosta - warunek if dla określonej wartości;

    Kod:
    jeśli($zmienna jest równa lub większa od n) to {
    wyświetl coś
    } inaczej {
    wyświetl coś innego
    }
    To nie powinno być bardzo trudne a może być świetną okazją by się nauczyć. Bardzo polecam bo to fajna zabawa (przynajmniej dla mnie)
    W taki właśnie sposób sam się nauczyłem (i wciąż się uczę).

    Możemy tutaj dyskutować nad rozwiązaniem ale musisz podjąć działania - pomoc, to jest to co tutaj robimy
    Spróbuj, wklejaj kod, działaj.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Wyjadacz GOGOKOM awatar
    Dołączył
    08-08-2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wpisy
    716
    Punkty
    32

    Domyślny

    Oczekiwałem a) przy założeniu że oboje znamy to https://www.chronoengine.com/forums/...r-registration i nadal jestem w tym samym miejscu.
    Podstawiam swoją bazę i d...

    LOL nie robiłeś nic na CF
    Pytanie było celowo tak zadane bo odpowiedzi może udzielić ktoś kto robił dla Cf custom modułu.

    Dzięki za chęci i lektury, w wolnej chwili zgłębiać będę PHP i MySQL. I nie miałem na celu ciebie, kogokolwiek urazić jeśli tak to zabrzmiało.

    W dziale zleceń poszukam rozwiązania, jak ktoś umie i chciałby to zapraszam.
    GOGOKOM http://mazwal.pl http://kadp.edu.pl - konferencja, Komornik Bydgoszcz http://komornikbydgoszcz.eu
    http://ciasteczka.org.pl - wszystko o i dookoła nich. http://alfa.bydgoszcz.eu - księgowość Bydgoszcz - mój księgowy a dobry księgowy to skarb
    http://twojremont.bydgoszcz.pl - Bydgoszcz firma remontowa, remontowo wykończeniowa.

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 745
    Punkty
    191

    Domyślny

    LOL przecież dokładnie opisałem to: https://www.chronoengine.com/forums/...305416#p305416

    tymi słowami:

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Następnie na tej podstawie napisałbym zapytanie do bazy danych które miało by policzyć ile jest wpisów powiązanych z danym formularzem.
    a następnie to: https://www.chronoengine.com/forums/...305443#p305443

    tymi słowami:

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Reszta jest już prosta - warunek if dla określonej wartości;

    Kod:

    jeśli($zmienna jest równa lub większa od n) to {
    wyświetl coś
    } inaczej {
    wyświetl coś innego
    }
    Czyli masz gotowe rozwiązanie i wystarczy je zastosować. W czym problem?

    Cytat Wysłane przez GOGOKOM Zobacz wiadomość
    LOL nie robiłeś nic na CF
    Pytanie było celowo tak zadane bo odpowiedzi może udzielić ktoś kto robił dla Cf custom modułu.
    Pfff nie muszę w przeszłości robić czegokolwiek w danym komponencie jeśli znam zasady działanie frameworka - i jak widać udzieliłem (podobnie jak Jola) odpowiedzi identycznej jak ktoś kto robił (i podał kod na forum CF).
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. ChronoForms vs ArtForms vs reszta
    przez Keaman na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 29-07-2010, 03:45
  2. Chronoforms - problem z polskimi znakami
    przez arthe na forum Komunikacja: fora, czaty, poczta, biuletyny
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 08-09-2009, 19:11
  3. Chronoforms - polskie nazwy miesięcy
    przez ivo19ry88pl na forum Komunikacja: fora, czaty, poczta, biuletyny
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-06-2009, 21:35
  4. ChronoForms, problem z captha
    przez grzegorz21 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 13-02-2009, 14:31
  5. ChronoForms + zalacznik
    przez cactus na forum Komunikacja: fora, czaty, poczta, biuletyny
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 16-09-2008, 09:44

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •