Blad podczsa instalacji
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Blad podczsa instalacji

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    28-02-2008
    Skąd
    Oława
    Wpisy
    155
    Punkty
    10

    Domyślny Blad podczsa instalacji

    Dzien dobry. Podczas instalacji wyswietla mi na gorze taki komunikat: Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in ...

    Czego on dotyczy?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Błędu związanego z PHP

  4. #3
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 447
    Punkty
    166

    Domyślny

    To nie błąd a jedynie ostrzeżenie. Są trzy rodzaje powiadomień: Notice, Warning - nie powodują (nie powinny) utrudnień w wykonaniu skryptu. I na końcu Error lub Fatal Error które przerywają wykonanie skryptu.

    Twoje ostrzeżenie mówi, że dla count() (czyli funkcji) parametr musi być tablicą lub obiektem policzalnym. Funkcja count() zwraca liczbę która jest ilością elementów w zmiennej (tablicy).

    Najwyraźniej parametr podany w tej funkcji zwraca z jakiegoś powodu albo null albo niepoliczalne elementy albo nie jest tablicą.

    Możesz zignorować to ostrzeżenie jeśli nie powoduje to defektów na stronie. Możesz ukryć wyświetlanie błędów w Joomli:

    http://wiki.joomla.pl/Porcje:EP_Para...%C4%99d%C3%B3w

    Zaplecze -> System -> Globalna konfiguracja -> Serwer -> Raportowanie błędów.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #4
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 753
    Punkty
    211

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość

    Możesz zignorować to ostrzeżenie jeśli nie powoduje to defektów na stronie. Możesz ukryć wyświetlanie błędów w Joomli:

    http://wiki.joomla.pl/Porcje:EP_Para...%C4%99d%C3%B3w

    Zaplecze -> System -> Globalna konfiguracja -> Serwer -> Raportowanie błędów.
    Czasami mam wrażenie, że za szybko odpisujesz i nie zastanowisz się. Proponowanie komuś kto się nie zna się na PHP, aby ukrywał całkiem błędy lub je wyłączał raczej nie należy do dobrych praktyk.

    Syriusz76 pewnego dnia obudzi się i jego strona będzie miała piękny biały ekran.


    A tym bardziej jak to ostrzeżenie pokazuje mu się na zapleczu.
    ================================
    Administracja Joomla, Nowości, Artykuły Pomocne Administratorom, Usługi
    >>> https://joomlaguru.pl <<<
    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online)
    >>> https://szkola.joomlaguru.pl <<<
    ================================

  6. #5

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    To nie błąd a jedynie ostrzeżenie.
    Za szybko odpowiedziałem a Ty ładnie wytłumaczyłeś, tylko czy osoba zadająca w ten sposób pytanie zapoznała się z treścią komunikatu.

    Cytat Wysłane przez mjmartino Zobacz wiadomość
    A tym bardziej jak to ostrzeżenie pokazuje mu się na zapleczu.
    Autor tematu przekazuje tak olbrzymią ilość informacji że tylko wróżka może może mu pomóc.

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 447
    Punkty
    166

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez mjmartino Zobacz wiadomość
    Czasami mam wrażenie, że za szybko odpisujesz i nie zastanowisz się. Proponowanie komuś kto się nie zna się na PHP, aby ukrywał całkiem błędy lub je wyłączał raczej nie należy do dobrych praktyk.
    Nie, bo włączyć wyświetlanie błędów można zawsze - nawet jak nie ma się dostępu do zaplecza to można je włączyć bezpośrednio w configuration.php (prosta edycja).
    Tak, ukrywać wyświetlanie błędów, zwłaszcza jeśli serwer jest skonfigurowany tek, że pokazuje ostrzeżenia (czego nie powinien raczej robić) oraz osoba nie zna PHP by sobie poprawić.

    Tak też zastanowiłem się zanim napisałem
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 753
    Punkty
    211

    Domyślny

    @siristru pamiętaj o jednym dla Ciebie coś prostego jak edycja jednego pliku dla drugiego to drogą przez mękę Dla wyjadaczy to 3sek dla mnie obeznanych to blady strach i cały dzień nauki.
    ================================
    Administracja Joomla, Nowości, Artykuły Pomocne Administratorom, Usługi
    >>> https://joomlaguru.pl <<<
    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online)
    >>> https://szkola.joomlaguru.pl <<<
    ================================

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 447
    Punkty
    166

    Domyślny

    Bez przesady Edycja pliku "drogą przez mękę"? Otwarcie w edytorze i zmiana wartości w jednym miejscu?
    Przy takiej dokumentacji? Przy forach gdzie można zapytać?
    Ile osób już tutaj pytało o biały ekran? Nawet jak się wyświetli błąd to i tak wracają do nas na forum.

    Poza tym ukrycie wyświetlania błędów by "zniknąć" komunikat który rozjeżdża wygląd na zapleczu jest rozwiązaniem jakiego potrzebują. Ad hoc Bo jak mówiłem kodu nie zmienią by w ten sposób to rozwiązać.

    EDIT

    A Ty co byś poradził?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9

    Domyślny

    Panowie wasza dyskusja o błędach i kto jak szybko jest w stanie włączyć wyświetlanie błędów na serwerze nic nie wniesie.
    Przytoczę pytanie autora.

    Cytat Wysłane przez Syriusz76 Zobacz wiadomość
    Czego on dotyczy?
    Tak naprawdę w dużym stopniu ładnie bez zagłębiania się wyjaśnił @siristru

    Pozwolę też dołożyć swoje 5groszy do waszej dyskusji i przyznam rację @mjmartino nie każdy jest biegły w PHP tym bardziej zadając takie pytanie.

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    28-02-2008
    Skąd
    Oława
    Wpisy
    155
    Punkty
    10

    Domyślny

    Obniżenie PHP do 7.0 rozwiazalo problem. Ale mam jeszcze inny problem. Po instalacji szblonu z Kuzni dostepnych stron wywala mi jakies dziwne bledy na stronie http://gim2.olawa.pl/2/ Mozecie zerknac o co biega?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. blad przy instalacji
    przez troetsch na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 20-12-2006, 13:58
  2. Czy to blad, czy nie blad :|
    przez Jedi na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 21-11-2006, 01:59
  3. Blad przy instalacji. Nie wiem jak to obejsc
    przez mrkramer na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 22-10-2006, 13:39
  4. blad przy instalacji: Data too long for...
    przez trzyk na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 18-04-2006, 14:43
  5. blad przy instalacji czegokolwiek w joomla 1.07
    przez zonk na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 07-03-2006, 01:54

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •