Instalacja Joomla 3.9 do katalogu z inną / starą Joomlą - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 15 z 15

Temat: Instalacja Joomla 3.9 do katalogu z inną / starą Joomlą

  1. #11
    Nowicjusz
    Dołączył
    28-06-2011
    Wpisy
    25
    Punkty
    31

    Domyślny

    Czyli proponujesz, odnośnie pkt.3, nie wgrywać plików Joomli 3.9 bezpośrednio do public_html tylko do jakiegoś nowego katalogu i przekierować tam domenę?
    Zaraz wysyłam pytanie czy to możliwe do firmy hostingowej. Dzięki.
    p.s. rozumiem, że takie przekierowanie domeny nie wpłynie na adresy podstron obecnej strony?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 245
    Punkty
    1127

    Domyślny

    Nie wiem, czy to jest pytanie do mnie. Jeśli do mnie, to źle mnie zrozumiałaś. Ja sugerowałem, żeby przygotować nową witrynę lokalnie, a gdy już ją przygotujesz, przenieść na serwer.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #13
    Nowicjusz
    Dołączył
    28-06-2011
    Wpisy
    25
    Punkty
    31

    Domyślny

    Nie, nie, to było do @siristru. Sorry.

    Zwiastun, to co proponujesz to nie do końca do tego, co chcę zrobić. Ja nie chcę zachowywać poprzedniej strony, ale dzięki za odzew.

  5. #14
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 255
    Punkty
    143

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez shadora Zobacz wiadomość
    Czyli proponujesz, odnośnie pkt.3, nie wgrywać plików Joomli 3.9 bezpośrednio do public_html tylko do jakiegoś nowego katalogu i przekierować tam domenę?
    Zdecydowanie Nie wyobrażam sobie by mieszać systemy plików z różnych stron. Jeśli twój hosting na to nie pozwala - zmień go. Poważnie.
    Na pewnie też sugerował bym instalację ręczna to nie jest trudne, jest sporo filmów na YT, dokumentacji, artykułów i ostatecznie mogę Ci asystować.

    Jeśli utworzysz nowy katalog i w nim zainstalujesz system a następnie przekierujesz na niego domenę to:

    - do starej strony już pod tym adresem nie będziesz mieć dostępu

    Cytat Wysłane przez shadora Zobacz wiadomość
    takie przekierowanie domeny nie wpłynie na adresy podstron obecnej strony?
    W zasadzie nie ma znaczenia czy a) przeniesiesz starą stronę do katalogu "old" czy przekierujesz domenę na inny katalog - tak, będzie to miało wpływ na linki do strony... ale znowu: tylko w przypadku gdy nie odtworzysz struktury starej strony.

    Może to brzmi zbyt jasno więc spróbuje obrazowo.

    Zakładam, że miałaś taki linki:

    mojadomena.pl/artykuly.html
    mojadomena.pl/artykuly/104-moj-interesujacy-artykul.html

    (zakładam również, że miałaś włączony SEF czyli proste adresy).

    I teraz w przypadku przesunięcia starej strony do katalogu "old" URL wygląda tak:

    mojadomena.pl/old/artykuly.html
    mojadomena.pl/old/artykuly/104-moj-interesujacy-artykul.html

    Natomiast pod domeną znajduje się nowy system i pozycje w menu głównym nie powinny stanowić problemu bo gdy je odtworzysz będą wyglądać:

    mojadomena.pl/artykuly.html

    Problemem mogą być adresy w których pojawia się specyficzna wartość article ID czyli może okazać się, ze linki będą się różnić tym właśnie numerem:

    mojadomena.pl/artykuly/26-moj-interesujacy-artykul.html

    Czyli jak widzisz jakakolwiek operacja może mieć wpływ na linki... chociaż w niektórych przypadkach (pozycje główne w menu) problemu może w ogóle nie być.

    Starą stronę zachowaj na czas kopiowania treści - porównywania linków.

    Eh, rozpisałem się i nie ma pewności czy rozjaśniłem. Jeśli chcesz to odezwij się na PW albo jakiś komunikator (głosowo lib chatem może okazać się prościej).
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #15
    Nowicjusz
    Dołączył
    28-06-2011
    Wpisy
    25
    Punkty
    31

    Domyślny

    Siristru, napisałąm na prv

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. "joomla + k2" - wyświetla starą wersję
    przez jjb na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 07-02-2012, 02:38
  2. Na nowo postawiona joomla, stara baza użytkowników
    przez no3name na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 02-03-2010, 14:53
  3. Joomla 1.5 na jednym serwerze ze starą ver.
    przez mery_master na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 17-09-2008, 15:30
  4. Inna kategoria, inna templatka.
    przez Szibena na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 23-07-2008, 20:28
  5. inna height dla IE a inna dla Mozzila
    przez krecik na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 24-12-2007, 15:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •