Przejście z PHP5.6 na 7.2 i error: [] operator not supported for strings
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Przejście z PHP5.6 na 7.2 i error: [] operator not supported for strings

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    08-02-2019
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Joomla! 3.x Przejście z PHP5.6 na 7.2 i error: [] operator not supported for strings

    Joomla 3.9.2 (ale to samo na było na 3.8)
    Po zmianie PHP z 5.6 na 7.2 nie wyświetla się strona tylko komunikat error: [] operator not supported for strings.
    Pomimo zmian w configuration.php lub w global configuration (analizuj system, raportowanie błędów : maksimum) nie udaje mi się wyświetlić co jest przyczyną błędu na głównej stronie.
    Natomiast po aktualizacji joomla do 3.9.2 od strony zaplecza dostałam wykaz jak poniżej, strona działa przy PHP 5.6

    Niestety nie mam pojęcia czy ta lista ma związek z wyskakującym błędem, ale proszę o poradę co powinnam zrobić.



    **JERROR_AN_ERROR_HAS_OCCURRED**

    23000 SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1062 Duplicate entry '1' for key 'PRIMARY'
    /home/users/mysite/public_html/libraries/joomla/database/driver/pdo.php:416


    Call stack
    # Function Location
    1 () JROOT/libraries/joomla/database/driver/pdo.php:416
    2 PDOStatement->execute() JROOT/libraries/joomla/database/driver/pdo.php:416
    3 JDatabaseDriverPdo->execute() JROOT/libraries/src/Installer/Installer.php:1221
    4 Joomla\CMS\Installer\Installer->parseSchemaUpdates() JROOT/administrator/components/com_joomlaupdate/models/default.php:792
    5 JoomlaupdateModelDefault->finaliseUpgrade() JROOT/administrator/components/com_joomlaupdate/controllers/update.php:168
    6 JoomlaupdateControllerUpdate->finalise() JROOT/libraries/src/MVC/Controller/BaseController.php:710
    7 Joomla\CMS\MVC\Controller\BaseController->execute() JROOT/administrator/components/com_joomlaupdate/joomlaupdate.php:18
    8 require_once() JROOT/libraries/src/Component/ComponentHelper.php:402
    9 Joomla\CMS\Component\ComponentHelper::executeCompo nent() JROOT/libraries/src/Component/ComponentHelper.php:377
    10 Joomla\CMS\Component\ComponentHelper::renderCompon ent() JROOT/libraries/src/Application/AdministratorApplication.php:101
    11 Joomla\CMS\Application\AdministratorApplication->dispatch() JROOT/libraries/src/Application/AdministratorApplication.php:159
    12 Joomla\CMS\Application\AdministratorApplication->doExecute() JROOT/libraries/src/Application/CMSApplication.php:196
    13 Joomla\CMS\Application\CMSApplication->execute() JROOT/administrator/index.php:51

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    http://php.net/manual/en/language.types.array.php
    Note: As of PHP 7.1.0, applying the empty index operator on a string throws a fatal error. Formerly, the string was silently converted to an array.

  4. #3
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 258
    Punkty
    144

    Domyślny

    Przeanalizuj co masz na stronie głównej - tej której nie możesz wyświetlić.
    Zacznij od zmiany szablonu na domyślny Protostar.
    Następnie wyłączaj moduły.
    Na koniec zobacz do jakiego komponentu się odnosi.
    Jeśli to nie pomoże zobacz wtyczki które odnoszą się do treści.

    Tak powinnaś zloaklizowac co jest problemem. Stawiam na szablon (albo nadpisywanie widoków w szablonie) lub moduł.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #4
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 747
    Punkty
    210

    Domyślny

    Sprawdź, czy masz w PHP extension mysqli włączone ;)
    Site building progress ... 35% never end
    ================================

    Administracja Joomla, Nowości, Artykuły Pomocne Administratorom, Usługi
    >>> https://joomlaguru.pl <<<

    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online)
    >>> https://szkola.joomlaguru.pl <<<

    ================================

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    08-02-2019
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Mam mysqli

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    08-02-2019
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    Przełączenie na Protostar nic nie dało
    Wyłączanie modułów też nie
    Wybrane wtyczki też nie
    Zajmuje to bardzo dużo czasu, wydaje mi się, iż najlepiej by było wylistować problematyczne elementy, ale jak pisałam nie jestem w stanie tego zrobić

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 258
    Punkty
    144

    Domyślny

    Czy wyczerpałaś wszystkie możliwości co do modułów i wtyczek i komponentów do wyłączenia?
    Ten błąd na 100% pochodzi od jakiegoś rozszerzenia - to nie jest problem samej Joomli.
    Wiele podobnych zgłoszeń jest w w sieci i w każdym przypadku były to właśnie rozszerzenia lub szablony.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #8

    Domyślny

    Zawsze przed zmianą wersji PHP sprawdzaj czy wszystkie dodatki, moduły, komponenty i szablon jest zgodny z wersją PHP na którą chcesz ustawić. Takie informacje znajdują się najczęściej w dokumentacji konkretnego dodatku lub na stronie developera. To że joomle jesteś w stanie przełączyć na wersję PHP 7.2 nie oznacza że wszystkie dodatki których użyłeś są do tego przygotowane. To jest bardzo prosty błąd i tak jak pisze @siristru pochodzi od zewnętrznego podmiotu. W manualu do którego dałem link masz wszystko objaśnione dlaczego taki błąd może się pojawić i jak go unikać.

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 11-01-2019, 00:16
  2. Odpowiedzi: 17
    Ostatni post/autor: 10-06-2010, 12:18
  3. JHTMLselect not supported. File not found.
    przez lsz na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 07-06-2010, 00:12
  4. Przejście z php4 na php5 - yoyo.pl
    przez kremuwa na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post/autor: 02-10-2009, 23:03
  5. JHTMLemail not supported. File not found.
    przez jerzyszczur na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 18-07-2009, 13:55

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •