Dodatkowe pola artykułów w własnym szablonie
Wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Dodatkowe pola artykułów w własnym szablonie

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    08-04-2019
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny Dodatkowe pola artykułów w własnym szablonie

    Witam serdecznie, jestem w trakcie tworzenia własnego szablonu. Nowa Joomla ma ciekawą funkcjonalność w artykułach a mianowicie dodatkowe pola w artykułach. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie w jaki sposób mogę zapanować nad wyświetlaniem tego pola? W szablonie mam określoną pozycję i do niej podpinam moduł migawkę. W CSS mogę sobie ostylowac dodatkowe pole ale może da się to jakoś zaimplementować do szablonu ? Czyli: zamiast w kodzie zostawiać samo *position... Wrzucam typ: tytuł, typole dodatkowe itd?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 384
    Punkty
    162

    Domyślny

    Pola dodatkowe dotyczą artykułów i powinny być wyświetlane na stronach związanych bezpośrednio z artykułami (np. artykuł lub kategoria).
    Oczywiście można by je wyświetlać bezpośrednio w szablonie... tylko po co?
    Szablon jest grafika ogólną i może wyświetlać widoki NIEzwiązane z artykułami np. kontakty lub cokolwiek innego.
    Wpisywanie do szablonu kodu wyświetlającego coś z artykułów będzie takim wstawieniem na sztywno. Po co to robić skoro można używać modułów wraz z zachowaniem ich elastyczności.

    Jak już wspomniałem, dodatkowe pola dotyczą artykułów i jest to niesamowicie przydatna funkcjonalność.
    Można zapanować nad wyświetlaniem dodatkowych pól w widoku kategorii, artykułu lub modułu związanego z artykułami.

    W widoku kategorii ten kod;

    Kod PHP:
    $this->item->jcfields 
    Wyświetli listę pól.

    Można też wyświetlić konkretną wartość z pola:

    Kod PHP:
    $this->item->jcfields[1]->value 
    Wcześniej by określić numer danego pola w tablicy robisz:

    Kod PHP:
    print_r($this->item->jcfields
    Możesz też zrobić pętlę (przykład z pętlą w pętli z jednego z moich projektów):

    Kod PHP:
    <?php foreach ($this->item->jcfields as $key => &$poleBazy) { ?>
        <tr>
            <?php if($poleBazy->required == 1){$req '<span class="klasa-wymagane">*</span>';} else {$req null;}; ?>
        <td class="tabela-etykieta ">
            <?php echo $poleBazy->title?><?php echo $req?>
            <?php if(isset($poleBazy->description)) { ?>
                <div class="font-italic"><?php echo $poleBazy->description?></div>
            <?php ?>
        </td>
        <td class="tabela-wartosc">
            <?php
            
    if(is_array($poleBazy->value)) {
                echo 
    '<ul>';
            foreach (
    $poleBazy->value as $key => &$poleParam) {
                echo 
    '<li>' $poleParam '</li>';
            }
            echo 
    '</ul>';
        } else {
                echo 
    nl2br($poleBazy->value);
            }
            
    ?>
        </td>
        </tr>
    <?php ?>
    Tak też można czarować całkiem nieźle Ale ma to sens wyłącznie w widoku związanym z artykułem a nie po prostu szablonem.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    08-04-2019
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Chodzi o to, że mam swój szablon coś na zasadzie onepage. Poszczególne "sekcje" strony buduję z modułów migawki z podpiętym danym artykułem. Każda część strony posiada tytuł sekcji (tytuł artykułu) i podtytuł (dodatkowe pole). Chciałbym uzyskać taki efekt każdej sekcji onepage jak na obrazku:

    Załącznik 9571
    Z tego co zauważyłem tytuł artykułu ma klasę .newsflash-title a dodatkowe pole .field-value . Czy efekt uzyskam tylko w CSS dla tych klas? Czy może mogę wypisać sobie do szablonu w dane miejsca tytuł a osobno dodatkowe pole?

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 384
    Punkty
    162

    Domyślny

    Projekt one page może być zbudowany na modułach lub na widoku kategorii artykułów (+ moduły).
    Szablon stanowi jedynie szablon, rusztowanie do wyświetlania w nim różnych elementów.
    Wpisywanie czegoś na stałe nie ma większego sensu gdyż przeczy to idei szablonu. Kiedy zmieni się koncepcja lub potrzeba wyświetlania czegoś nowego będziesz musiał przekopać szablon zamiast dodać nowy element w panelu administracyjnym.

    Cytat Wysłane przez ons Zobacz wiadomość
    Czy może mogę wypisać sobie do szablonu w dane miejsca tytuł a osobno dodatkowe pole?
    Nie do szablonu tylko do widoku modułu. Wykorzystujesz nadpisanie widoku: http://wiki.joomla.pl/Zrozumie%C4%87...ania_szablonem
    I oczywiście możesz sobie wpisać "na sztywno" (hardcoded) z reki tytuł pola ale możesz też wyświetlić ze zmiennej (co jest lepszym rozwiązaniem bo gdy zmieni się nazwa pola nie trzeba będzie edytować widoku).

    Użyj:

    Kod PHP:
    print_r($this->item->jcfields
    By zobaczyć co jest przechowywane w zmiennej i co wywoływać.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    284
    Punkty
    34

    Domyślny

    tak na marginesie, pola dodatkowe nie dotyczą tylko artykułów, można je stosować także w profilach użytkowników i formularzach kontaktowych. Dla tych elementów można je stylizować w css szablonu.

Podobne tematy

  1. Brak pozycji modułów na własnym szablonie
    przez defyer na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 19-07-2013, 15:02
  2. Dodatkowe pola przy dodawaniu artykułu przez użytkownika.
    przez strona na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post/autor: 17-07-2012, 20:53
  3. Problem z Vertical Menu we własnym szablonie
    przez Piteq na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 20-07-2011, 10:04
  4. Dodatkowe pola w artykułach
    przez lsz na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 09-05-2010, 21:42
  5. Dodatkowe pola w dodawaniu artykułu
    przez le1t00 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 11-08-2009, 19:59

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •